Lag dine egne superski på internett

I en 200 år gammel låve i Oppdal er den post-industrielle epoken allerede i full gang.

Publisert Sist oppdatert

Internett er et av de aller viktigste verktøyene i skifabrikken til topptur-entusiasten og gründeren Endre Hals.

Fabrikken ligger i den gamle låven, bygd i 1814, på gården som Hals og hans kone kjøpte for noen år siden og gjorde om til skifabrikk.

Gården Øverlønset ligger på Lønset, et lite tettsted lengst vest i Oppdal kommune, nær fylkesgrensen mellom Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal.

Post-industrielt

Her har Endre Hals startet en virksomhet som han selv betegner som en demonstrasjon av hvordan det post-industrielle næringslivet kan komme til å arte seg.

Det er først og fremst handelsleddet som tjener på at skifabrikantene driver masseproduksjon i Kina og andre lavkostland. Arbeidsplasser i Norge blir det lite av. Endre Hals vil heller lage arbeidsplasser i Norge. Løsningen er å levere produkter skreddersydd for den enkelte kunde.

Dessuten er det miljøvennlig å lage produkter som allerede er solgt.

Internett er hjørnesteinen. Her designer kundene skiene sine selv og kan få dem produsert og sendt på dagen. Hals sender ski til entusiaster i mange land, inkludert USA og Japan.

I tillegg kommer en avansert kombinasjon av Excel-regneark og HTML-kode som brukes til beregning og tegning av skiprofiler til spesialski for folk som liker å kjøre fort i bratt terreng.

Prikken over i-en er en Epson-skriver som har fått i oppgave å skrive ut dekoren som «tatoveres» inn i skiene. Hvis man ønsker å dekorere skiene sine med et portrett av seg selv, av et bilde av hytta eller av sin favorittfjelltopp, er det fullt mulig.

TATOVERING: Epson-skriveren kjører ut grafikk som «tatoveres» over på skiene. (Foto: Toralv Østvang)

Adobe Photoshop og Adobe Illustrator er blant programmene som brukes i dekor-arbeidet.

Norges siste alpinski-fabrikk

Endre Hals kommer opprinnelig fra Molde-distriktet. Han utdannet seg til industridesigner ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo og skrev en masteroppgave om skidesign. I Oslo lagde han også sitt første skipar.

I 2007 flyttet han til Lønset, og to år senere leverte han de første skiene fra fabrikken i låven. Dette skjedde samtidig med at en av Norges siste skifabrikker, Åsnes, la ned skiproduksjonen i Norge og flyttet produksjonen til Sverige og Tsjekkia.

– Dermed bidro vi – sammen med langrennsski-produsenten Madshus, som nå riktignok er blitt amerikansk-eid – til at Norge har hatt sammenhengende skiproduksjon helt siden sent på 1800-tallet og frem til i dag, sier Endre Hals.

PROG og EVI

Den første skifamilien fra fabrikken på Lønset hadde merkenavnet PROG. Disse skiene er i sin helhet basert på innspill fra kundene, inkludert dekoren – altså 100 prosent skreddersydde ski. Skiene bygges i eksklusive materialer, for eksempel karbonfiber, og med nitid oppmerksomhet på detaljene.

PROG-skiene koster mellom 12.000 og 15.000 kroner for paret. I tillegg kommer prisen for bindinger, fra vel en tusenlapp til over 7000 kroner. Vi snakker definitivt om ski for entusiastene.

Endre Hals og hans medarbeidere har også lansert et noe rimeligere merkenavn, EVI. Disse skiene koster mellom 7000 og 9000 kroner for ett par. De produseres for lager, men siden produksjonsmetoden gjør det så lett å endre design, lages det flere modeller enn av noe annet skimerke, med nye modell-lanseringer hver uke.

Excel og Epson

Produksjonen skjer altså i låven, som vitterlig ser 200 år gammel ut på utsiden, men hvor man innvendig har delt inn låven i separate fabrikkrom for de forskjellige prosessene.

Dataarbeidet gjør Endre Hals fra sitt lille kontor i andre etasje i den gamle hovedbygningen. Her har han et par bærbare Lenovo-pc-er med eksterne skjermer.

Hovedverktøyet på datasiden er faktisk noe så prosaisk som Microsoft Excel.

Opprinnelig var skigründeren lite interessert i matematikk. - Jeg ble først interessert i matematikk etter at jeg begynte med ski, det sier noe om kraften i det å knytte teori til praksis, sier Endre Hals.

Gjennom et komplekst beregningssystem i Excel får Hals frem de profilene som benyttes i produksjonsmaskinene på låven, med geometri, vekt og stivhet basert på kundens vekt, høyde og kjørestil. De som kjører mest på hardpakket snø, trenger andre ski enn de som foretrekker puddersnø.

Egen dekor

En del av kundene leverer sitt eget råmateriale til dekorering av skiene i form av fotografier eller andre typer illustrasjoner. På låven finner vi en Epson SureColor SC-F6000, en 44-tommers sublimeringsskriver som ikke minst brukes i tekstilindustrien, for eksempel til å trykke grafikk på t-skjorter.

– Skriveren gir veldig skarpe utskrifter med klare farger. Vi skriver ut på spesialpapir, og fargene trekkes inn i overflaten på skiene omtrent som en tatovering. Det blir altså ingen lagdeling, som vi gjerne vil unngå med tanke på sammenlimingen av elementene som skiene består av, forklarer Hals. Denne prosessen skjer i en fem-tonns vakuumpresse med høy temperatur.

De som vil levere egne illustrasjoner, må være obs på at de ikke kan bruke et ordinært digitalfoto i lav oppløsning. Tvert imot må man bruke kvalitetsillustrasjoner med høy oppløsning. En ski er jo rundt to meter lang, og det blir som om man skal bruke et utsnitt av et bilde som er to meter høyt.

Prisvinner

Endre Hals har fått flere priser for sitt gründerarbeid. For eksempel vant han Norsk Forms pris til unge arkitekter og designere høsten 2013 og Askeladdenprisen 2010 fra Norges Bondelag og Landkreditt.

For tiden gir bedriften arbeid til fire personer, Endre Hals og kona Elisabeth Flotve, som tar seg av regnskapet og dessuten driver regnskap blant annet for firmaer i Oslo, samt to medarbeidere i produksjonen. Ifølge Hals kan én medarbeider produsere to par EVI-ski eller ett par PROG-ski om dagen.

Mer informasjon om skifabrikken på Lønset finner du her .