Lager tv-sendinger for smarttelefon

Lager tv-sendinger for smarttelefon

Japans største kringkastere skal sende tv, spill og magasiner til mobiltelefoner via det gamle tv-nettet.

En tv-kanal som bare kan sees på smarttelefoner og nettbrett utstyrt med spesielle mottakere lanseres i Japan neste år, som et samarbeidsprosjekt mellom landets største tv-stasjoner og mobiloperatør.

Den nye kanalen heter Nottv, og skal bruke båndbreddefrekvenser som ble til overs da landet avviklet sine analoge kringkastinger tidligere i år. Kanalen ble presentert på det årlige elektronikkshowet Ceatec, som går av stabelen i Japan denne uken, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Aviser, spill, og korte tv-programmer

Fordi tv-kanalen kringkastes over luftlinjene vil ikke signalkvaliteten bli dårligere selv om antallet seere øker, og kanalen kan også levere digitalt innhold som spill og aviser til et stort publikum.

- Dagens tv er designet for å sees på i hjemmet, hvor alle sitter rundt tv-apparatet. Vi ønsker å være mer personlige og interaktive, sier Hiroaki Ban, sjefen for strategiavdelingen i Mmbi, selskapet som skal drive Nottv.

Live-kommentering på Facebook og Twitter

Selskapet viste demonstrasjoner av sin hovedapplikasjon, som støtter sanntidskommentering via Twitter og Facebook mens et tv-program er på lufta. Applikasjonen støtter også muligheten for å hoppe fram og tilbake i programmet, akkurat som på mange av dagens vanlige mottakerdekodere.

Ban fortalte at tv-programmene typisk blir mye kortere enn de som lages for vanlig tv, noen ganger bare ti minutter lange, fordi målgruppen er mobilbrukere som vil slå ihjel ledig tid. Ban sa at selskapet regnet med at mye av programinnholdet kommer til å bli lagret lokalt på smarttelefonene, og spilt av ved behov.

Går på lufta neste år

Kringkasteren venter nå bare på den endelige tillatelsen fra regjeringen om å få bruke de offentlige kringkastingsfrekvensene, men regner med å gå på lufta i april 2012. Smarttelefonene kommer til å trenge en spesiell mottaker for å ta inn signalene, men NTT DoCoMo, Japans største mobiltelefonoperatør, er storinvestor i prosjektet og har stor innflytelse på Japans mobiltelefonprodusenter.

Japan avviklet offisielt sine analoge tv-sendinger i juli, da hele landet gikk over til digital kringkasting.

Mmbi ble opprettet for å stimulere til forretningsutvikling rundt de ledige frekvensene. Investorene inkluderer alle de største tv-kringkasterne i Japan, det store reklamebyrået Dentsu, samt NTT Docomo.

Foto/video