Lanserer mobilvett-regler

Lanserer mobilvett-regler

De største mobiloperatørene og flere organisasjoner lanserer i dag en mobilvett-brosjyre som skal følge alt salg av mobiltelefoner til barn.

Initiativtakerne bak prosjeketet er IKT-Norge i samarbeid med Netcom, Telenor, Chess og Tele 2, samt organisasjoner og organer som Barneombudet, Saft Online og Barnevakten.

Brosjyren har en side beregnet på foreldre og en for barn, med enkle råd som skal forebygge mot mobbing og misbruk, og råd og vink til de unge om hvordan de skal unngå for eksempel at bilder blir tatt mot deres vilje.

- Det fine er at vi nå har fått en felles informasjonsstandard. Hvis du nå kjøper mobilen for eksempel på Elkjøp, vil denne brosjyren følge med, sier Heidi Arnesen Austlid i IKT-Norge til Computerworld.no.

Brosjyren er foreløpig trykket i 70 000 eksemplarer, forteller Austlid. Mobilreglene innebærer også en alderskontroll med en nyetablert godkjenningsrutine ved kjøp av innhold på mobilen.

Enkle regler

Og her er noen greie forholdsregler for voksne, slik de listes opp i brosjyren:

· Mobbing og trakassering via mobil er forbudt.

· Det er ikke lov å ta bilder av andre og publisere disse uten samtykke.

· Mottar barnet ubehagelige sms eller mms, bør disse vises til foresatte. Slike meldinger kan brukes for å løse problemer.

· Passord og hemmeligheter bør ikke lagres på mobilen, fordi slik informasjon kan komme på avveie.

· Mobilen kan også brukes som betalingsmiddel. Avtal derfor med barnet hvor mye som kan brukes på ringetoner, avstemminger og lignende.

LES MER HER.

Foto/video