Leder megapiksel-racet

Leder megapiksel-racet

Nikon har lansert det de hevder er verdens minste kamera på 12,1 megapiksler.

Nikon lanserer nå åtte nye kompakte digitalkameraer. Selskapet hevder at Nikon Coolpix S700, det nye flaggskipet i Coolpix Style-serien, har verdens minste kamerahus med så høy oppløsning som 12,1 megapiksler.

Påstanden er basert på markedsstudier som Nikon selv har foretatt blant konkurrerende modeller med 10 effektive megapiksler eller mer per 30. august.

Lanseringsrush

Digitalkameramarkedet preges av et veritabelt rush av nylanseringer akkurat nå. Med noen få dagers mellomrom har både Canon, Nikon, Pentax og Olympus lansert nye digitalkameraer. For Nikons vedkommende er Coolpix-lanseringen den andre på to uker, etter lanseringen av nye proffe og semiproffe speilrefleksmodeller for noen dager siden.

Tre nye i Style-serien: Her Nikon Coolpix S510.

Nikon Coolpix S51C.

Nikon Coolpix S51.

Forklaringen på de mange lanseringene akkurat nå er at dette er en tradisjon knyttet til den store Photokina-messen i Køln i slutten av september. Messen går riktignok av stabelen bare annethvert år, og ikke i år, men like fullt har kamerafabrikantene fått for vane å lansere nye modeller akkurat på denne tiden.

Samtidig er det viktig å være ute med noe kameramodeller før den store IFA-messen i Berlin, som i år arrangeres fra 31. august til 5. september. IFA-messen omfatter all slags forbrukerelektronikk.

Høy ytelse

Nikons Coolpix-kameraer finnes i tre familier: Performance, Style og Life.

Performance-serien er myntet på fotoentusiaster som ønsker å supplere kamerautomatikken med manuell ovestyring og å kunne bygge ut kameraet med tilbehørsutstyr. Dette er klassiske kameraer med optisk søker og skikkelig kameragrep.

Nikon Coolpix P5100.

Nikon Coolpix P50.

Nikon Coolpix P5100 er den nye toppmodellen i Performance-serien. Kameraet er bygd i magnesium, har 12,1 megapikslers oppløsning, 3,5x optisk zoom og optisk bildestabilisator. Lysømfintligheten kan stilles opp i hele ISO 3200, men bare med redusert bildestørrelse, fem megapiksler eller mindre.

Coolpix 5100 har 2,5-tommers lcd-skjerm med 170 graders innsynsvinkel. Kameraet har ansiktsgjenkjenning som kan detektere opptil 12 ansikter og justere ekponsering og fokus etter disse.

Blant tilbehøret finner man både vidvinkel- og telekonverter, og kameraet har blitssko og mulighet for blitslysmåling gjennom objektivet - Nikon iTTL-blitskontroll.

Kameraet veier 200 gram uten batteri og sd-minnekort, og prisen er satt til 3 490 kroner inklusive merverdiavgift.

Lillebror Nikon Coolpix P50 har 3,6x optisk zoom med brennviddeomfang tilsvarende 28-100 mm. Prisen er satt til 2 100 kroner.

Stilige og små

Style-serien er en samling små, elegante kompaktkameraer. Den nye toppmodellen i serien er Coolpix S700 til 3 290 koner. Det er altså dette kameraet Nikon hevder er verdens minste i sin klasse med 12,1 megapikslers oppløsning. Det veier 130 gram netto (uten batteri og minnekort), og fås i sort og sølv.

Coolpix S510 kan i tilegg til sort og sølv også fås i rosa. Det har oppstartstid på 0,7 sekunder, ifølge Nikon, og koster 2 590 kroner.

Coolpix S51c har tre-tommers lcd-skjerm og 3x optisk zoom tilsvarende 38-114 mm. Det skiller seg ut fra mengden ved at det har innebygd nettverksfunksjonalitet og kan sende bilder trådløst via internett til blant andre Nikons nye fotokommunikasjonstjeneste, My Picture Town. Her kan man lagre bilder i Picture Bank og automatisk få sendt e-postmelding til registrerte kontaktpersoner med varsel om at nå er nye bilder tilgjengelig.

S51c vil koste 2 890 kroner veiledende. Søsterkameraet S51 - uten nettverk - vil få en pris på 2 490 kroner.

De rimeligste

Life-serien er de rimeligste i Coolpix-familien. Flaggskipet i serien er Coolpix L15, et åtte-megapikselkamera som veier 125 gram netto og vil koste 1 690 kroner. Strømforsyningen er to AA-batterier.

Nikon Coolpix L15.

Nikon Coolpix L14.

Coolpix L14 har oppløsning på 7,1 megapiksler og koster 1 390 kroner.

Alle de nye Coolpix-kameraene som er lansert nå, har Nikons nye bildebehandlingsprosessor Expeed, som også benyttes i det nye proffkameraet, Nikon D3 , og det nye fotoentusiast-kameraet D300.

Les om:

Foto/video