Leica-inspirert fra Fujifilm

Leica-inspirert fra Fujifilm

Et kamera i 1960-tallsdesign, men proppfullt med ny teknologi, var overraskelsen ved Photokina-åpningen.

Fujifilm sto for en av de største overraskelsene ved åpningen av årets Photokina-messe i Köln. Fujifilm FinePix X100 ser ut som det skulle ha vært designet av Leica for 50 år siden, men er et høyst moderne digitalkamera med overraskende spesifikasjoner.

Her er Photokina-nyhetene

I motsetning til Leica-kameraene som det ligner på, har ikke X100 utskiftbar optikk. Og i motsetning til de fleste av dagens digitalkameraer har det heller ikke zoomoptikk. Tvert imot er det utstyrt med et vidvinkelobjektiv med fast brennvidde, 23 mm. I kombinasjon med bildebrikken som kameraet er utrustet med, tilsvarer dette en moderat vidvinkel på 35 mm.

LES OGSÅ:

Video og foto smelter sammen

Bildebrikken er en cmos-brikke i APS-C-størrelse, altså samme brikkestørrelse som man finner i de fleste av dagens digitale speilreflekskameraer som for eksempel Canon EOS 550D og Nikon D7000.

For entusiaster og proffer

Disse spesifikasjonene viser at kameraet, som kommer i salg i 2011, er myntet på avanserte fotoentusiaster og profesjonelle fotografer som ønsker et kompakt tilleggskamera.

Dette stemmer da også overens med det som Fujifilm sier i pressemeldingen: «Kamera er designet for å appellere til de millioner av brukere av digitale speilreflekskameraer som trenger et slankt backup-kamera til å kunne ta bilder av høy kvalitet innimellom når et større speilreflekssystem enten er uhensiktsmessig eller upraktisk».

Dette er med andre ord det perfekte kompaktkameraet for profesjonelle fotografer, for å bruke Fujifilms egne ord.

Hybrid søker

Det er populært å snakke om hybridkameraer nå om dagen. Da mener vi den nye klassen av systemkameraer som er basert på speilrefleks-teknologi, men som har elektronisk søker i stedet for tradisjonelt oppvippbart speil i søkersystemet.

Fujifilm FinePix X100 er også et hybridkamera, men Fujifilm bruker hybrid-begrepet på en annen måte:

«Den hybride søkeren på FinePix X100 kombinerer tradisjonelle optiske gjennomsiktssøkere slik man finner dem på avanserte 35 mm-filmbaserte kameraer og elektroniske søkersystemer som man finner i speilløse digitalkameraer», skriver Fujifilm i pressemeldingen.

LES OGSÅ:

Nikon fornyer bestselger

Brukeren kan altså veksle mellom å se motivet via en elektronisk søker og via en gjennomsiktssøker der man likevel får se aktuelle kamerainnstillinger takket være et prisme som reflekterer denne informasjonen inn i den optiske søkeren. «Det beste fra to verdener», hevder Fujifilm. Man skifter kjapt mellom de to søker-modusene ved å vri på en spake.

HD-video

Tross sitt retro-utseende har kameraet fra Fujifilm også moderne videomuligheter. Kameraet kan ta opp HD-video i 720p-kvalitet. Takket være kombinasjonen av stor bildebrikke og den lyssterke optikken med største blenderåpning så stor som f/2, kan man filme med liten dybdeskarphet og få skilt ut hovedmotivet mot en uskarp bakgrunn. Dette er ofte vanskelig å få til med ordinære videokameraer fordi de har så liten bildebrikke.

Kameraet er for øvrig utstyrt med et innebygd ND-filter («neutral densitity filter – det vil si et filter som fjerner noe av lyset som kommer inn uten å endre fargene i bildet, slik et solbrilleglass ville ha gjort). ND-filteret demper lysmengden tilsvarende tre blendersteg, slik at man kan fotografere og filme med liten dybdeskarphet også i sterkt dagslys.

Det lyssterke Fujinon-objektivet klarer å håndtere makrofotografering ned til en avstand på bare 10 cm fra motivet.

Magnesium

Toppen på kameraet er bygd i solid magnesium og alle kontrollhjul er bygd i metall, ikke i plast. Lukkertid og blender kan stilles inn også når kameraet er avslått, slik at det er klart for ønsket fotografering umiddelbart etter at det er slått på.

Fujifilm FinePix X100 er med andre ord et kamera som mange erfarne fotografer med røtter i filmens tidsalder sikkert vil ønske seg. Ellers som en kommentator skrev fra Photokina: - Dette er kameraet som Leica burde ha lagd.

Prisen er ikke kjent, men det antydes rundt 1000 dollar – cirka 6000 kroner.

Les om:

Foto/video