Leica-inspirert kompakt fra Fujifilm

Leica-inspirert kompakt fra Fujifilm

FinePix X10 med 4x zoom og gjennomsiktssøker.

Fujifilm er på banen med nok et kamera som mange vil synes har et sterkt Leica-preg i designen.

Fujifilm FinePix X10 er mindre enn fjorårets X100, men skiller seg fra kompakt-konkurrentene med manuell zoom og stor gjennomsiktssøker.

Dessuten har det større bildesensor enn det som er vanlig i kompaktkameraer: 2/3 tomme eller 6,6 x 8,8 millimeter. Selv om det er et langt steg opp til APS-C-formatet som brukes i de fleste speilreflekskameraer og også i storebror X100, er det en større sensor enn hos kompakt-konkurrentene. Fujifilm selv snakker snakker om omtrent 2,5 ganger så stor sensorflate som på Fujifilms egne kameraer som det er naturlig å sammenligne med.

Noen av de mest nærliggende konkurrentene er forøvrig trolig Nikon P7100, Canon Powershot G12 og andre kompaktkameraer myntet på fotoentusiaster.

Forskjellene

X10 ser ut som en forminsket versjon av Fujifilm FinePix X100, som skapte furore da det ble lansert på Photokina-messen i Tyskland i fjor høst og som vi her i PC World ga terningkast 5 i en test i sommer. Men det er noen vesentlige forskjeller.

Mens X100 har fast optikk, altså uten zoom, har X10 et 4X-zoomobjektiv med brennviddeomfang som tilsvarer 28-112 mm omregnet til 35 mm-kamera. Objektivet er forøvrig ganske lysssterkt for sin klasse, f/2,0 i vidvinkelmodus og f/2,8 i telemodus. Og det kan brukes til makrofotografering på en avstand ned til én centimeter.

X10 har dessuten «bare» gjennomsiktssøker, mens X100 kan skilte med en hybridsøker den man kan velge om den skal fungere som gjennomsiktssøker eller elektronisk søker. De første tilbakemeldingene fra dem som har fått prøve førproduksjonseksemplarer av X10 er at søkeren virker veldig stor og lys sammenlignet med det vi har sett av gjennomsiktssøkere i denne kameraklassen til nå. Gjennomsiktssøkeren dekker riktignok bare 85 prosent av bildeflaten, noe som har skapt en del negative kommentarer i diverse diskusjonsfora på nettet, men ifølge enkelte journalister som har prøvd kameraet oppleves ikke dette som noe problem. (Det blir naturligvis et av nøkkelspørsmålene vi må stille når vi får inn kameraet til test.)

Oppløsningen på 2/3-tommerssensoren, en Fujifilm EXR CMOS-sensor, er på 12 megapiksler.

I motsetning til de fleste kompaktkameraer med ikke-utskiftbart zoomobjektiv kan objektivet på X10 zoomes manuelt. Det betyr mulighet for mye raskere zooming og sannsynligvis også mer nøyaktig zooming til det brennviddeutsnittet man ønsker.

Rask oppstart

Dessuten fungerer zoomringen også som av/på-knapp. I en YouTube-demonstrasjon vi har sett påstås det at dette gjør det mulig å slå på kameraet mye raskere enn det som er vanlig med kompaktkameraer. Fujifilm selv oppgir at oppstartstiden er 0,8 sekunder. Utløserforsinkelsen oppgis til 0,01 sekund.

Objektivet er et nyutviklet Super EBC Fujinon-objektiv med 11 linseelementer fordelt på ni grupper. Tre av linseelementene er i asfærisk glass, og to av dem er såkalte EL-glass (extra-low dispersion eller optikk med ekstra lav spredning av lysbølgene).

En del kompaktkameraer har ikke ekte blender, men X10 har en 7-bladet blender som gjør at du kan utnytte dybdeskarphetsfunksjonen fullt ut - for eksempel til å få ordentlig myk bakgrunn i portrettbilder.

Kameraet har dessuten en nyutviklet optisk bildestabilisering.

X10 skal greie serieopptak med opptil sju bilder i sekundet i full 12-megapikslers oppløsning og opptil 10 bilder i sekundet når oppløsningen reduseres.

Rask autofokus

Autofokus er av den såkalte kontrast-baserte typen, og fokus måles via en 49-punkters matrise som ifølge produsenten gir rask autofokus.

Lysømfintligheten er fra ISO 100 til ISO 3200, men kan utvides i ukalibrert modus til ISO 6400 og ISO 12800.

Blant de øvrige funksjonene nevner vi innebygd vater, innebygd blits med rekkevidde opptil sju meter, blitssko for ekstern blits og videoopptak i opptil 1080p-modus.

Både toppen og bunnen av kamerahuset er bygd i magnesium-metall, og ellers er det mye aluminium i konstruksjonen, ifølge Fujifilm.

Prisen på Fujifilm FinePix X10 er ikke fastsatt ennå, får PC World opplyst hos Fujifilm Norge.

Les om:

Foto/video