Leica med nytt proffkamera

Leica med nytt proffkamera

PARIS (PC World Norge): Leica gjør som Mercedes, Audi og BMW.

Leica har lansert en ny versjon av sitt profesjonelle rammesøker-kamera M9 kalt M9-P.

Teknologisk representerer den nye modellen beskjedne forbedringer.

Lcd-skjermen på baksiden har fått et ripebestandig safirkrystallglass, som er så solid at du ifølge produsenten må bruke diamantverktøy for å greie å lage en ripe i det.

I tillegg har glasset over lcd-skjermen fått ny antirefleksbehandling på begge sider. Det skal bidra til at skjermvisningen blir mye bedre i sterkt lys.

Dessuten skal kombinasjonen av den solide skjermen og den kraftige antirefleksbehandlingen sikre at skjermvisningen ikke blir dårligere over tid, men holder seg stabil i mange år, ifølge Leica.

Som Mercedes, Audi og BMW

Den mest oppsiktsvekkende nyheten med Leica M9-P sammenlignet med Leica M9, som ble lansert høsten 2009, er at den store, røde logoen er fjernet fra fronten av kameraet. Det kan høres ut som en rent kosmetisk endring, og under lanseringen i Paris var det da også enkelte i Leica-ledelsen som innrømmet at tiltaket i noen grad var inspirert av bilprodusentene Mercedes, Audi og BMW, som lar kundene bestemme om de vil ha modellbetegnelsen stående på bilen eller ikke.

Onde tunger vil ha det til at disse bilmerkene oppmuntrer til snobbing både oppover og nedover: De mest velbeslåtte bilkjøperne kan snobbe seg litt nedover ved å være diskret om hvor dyr bil de egentlig kjører rundt i, mens de som så vidt har råd til den billigste av disse luksusbilene kan snobbe seg litt oppover. En bilentusiast i PC World-redaksjonen hevder imidlertid at en kjenner fort vil gjennomskue den slags...

Fremmer diskret gatefotografering

Initiativet med å fjerne logoen fra forsiden av kamerahuset har imidlertid også en høyst plausibel forklaring.

Leica M-kameraene har i over 50 år vært ensbetydende med diskret og anonym fotografering. «Gatefotograferingens far», franskmannen Henri Cartier-Bresson, brukte jo nettopp Leica til sine klassiske bymiljøbilder fordi kameraet var så lite, nett og diskret at folk han tok bilder av, fortsatte å oppføre seg som om det ikke var noen fotograf til stede.

Alternativet på hans tid var store kameraer på stativ, noe som resulterte i stive, oppstyltede bilder. I dag har store speilreflekskameraer med lange teleobjektiver den samme skremmende effekten på folk, mens et Leica M-kamera til forveksling kan se ut som et ufarlig turistkamera.

Problemet har vært den store, røde Leica-logoen på forsiden av kamerahuset. Den avslører av her er det en proff-fotograf til stede, og også at her er det noen som er ute og går med svært dyr kamerautrustning – utrygt i miljøer der krigs- og pressefotografer ferdes. En del fotografer har rett og slett satt tape over logoen – et ordentlig stilbrudd, kan man trygt si.

Det logo-frie M9-P-kameraet fikk varm mottakelse blant Magnum-fotografene som var invitert til lanseringen i Paris. Magnum er et ledende internasjonalt fotobyrå som utgjør en sammenslutning av en rekke av verdens beste presse- og reportasjefotografer. Under M9-P-lanseringen kunngjorde Leica og Magnum en ny teknologisk og fotografisk samarbeidsavtale.

På M9-P – P-en står for Professional – er altså den store, røde logoen fjernet, og modellinskripsjonen er flyttet fra fronten til toppen av kamerahuset.

Vulkanisert lær

Den tredje forbedringen er at kamerahuset er overtrukket med vulkanisert lær, et materiale som ble brukt på de klassiske Leica M-kameraene frem til 1980-tallet. Det litt grovmønstrede læret gir et mer håndfast grep om kameraet, som mangler det fremspringende bæregrepet som mange kameraer har i dag.

Kamerahuset fås enten i sort eller i sølvfarget krom.

Leica har gjort en minimal justering av prisen på den nye M9-P, som koster 52 000 kroner veiledende, inklusive mva. M9 koster til sammenligning 53 000 kroner. Dette er vel å merke prisen bare for kamerahuset. En standard 35 mm vidvinkel fra Leica koster vel 12 000 kroner.

Alt i alt ganske moderate forandringer på M9-P, altså. Leica er kjent for å være konservativ og forsiktig med fornyelser.

– Vår livssyklus er lengre enn for digitalkameraer flest. Kundene våre ønsker ikke å bruke penger på et produkt som blir foreldet raskt, sa daglig leder/CEO Alfred Schopf hos Leica i et intervju med PC World Norge under M9-P-lanseringen.

– Ikke stolt av lcd-skjermen

Den relativt langsomme fornyelsen hos Leica ble også gjenstand for debatt i intervjuet som PC World fikk med produktsjef Stefan Daniel.

– Da dere først var i gang med å forbedre lcd-skjermen, med det nye og nærmest uknuselige glasset, kunne dere vel gjort noe med oppløsningen med det samme? 2,5-tommers lcd-skjerm med oppløsning på bare 230 000 punkter er jo ganske foreldet i dag?

– Ja, det kan jeg være enig med deg i, men det er ikke uten videre mulig å bygge inn en større skjerm med høyere oppløsning og montere det til elektronikken i kameraet. Vi måtte i så fall ha omarbeidet all elektronikken. Vi fokuserer derfor på det til neste generasjon, sa Daniel, og tilføyde: – Jeg skal innrømme at vi ikke er stolt over lcd-skjermen i dag, men den gjør jo jobben.

Gap i produktspekteret

Tross forsiktlig og langsom modernisering hviler Leica likevel ikke på sine laurbær. M9-suksessen har styrket selskapets utviklingsressurser, og vi kan vente oss både tekniske forbedringer av M-serien og lansering av helt nye kameramodeller i årene som kommer.

– Naturligvis er det et gap i Leicas produktspekter, og det er innlysende at vi vurderer å gjøre noe med det, svarte Schopf på spørsmål fra PC World om hva Leica har tenkt å gjøre med mangelen på et noe rimeligere entusiast-kamera i sjiktet mellom Leica M-familien og Leicas kompaktkameraer.

Den mest nærliggende modellen i dette sjiktet i dag er Leica X1, som er et semikompakt-kamera med bildesensor i APS-C-format, den samme størrelsen som man finner i de fleste av dagens speilreflekskameraer unntatt fullformat-proffkameraene. Men kameraet har objektiv med fast brennvidde, altså hverken zoom eller utskiftbar optikk, slik mange entusiaster ønsker.

Gjenoppliving av CL-konseptet?

En del Leica-entusiaster spekulerer nå på – eller drømmer om – at Leica skal komme med et mer kompakt og rimeligere rammesøkerkamera à la M-serien, men for eksempel med APS-C-brikke i stedet for M9s fullformatbrikke. Noen snakker med bevrende stemme om en moderne, digital versjon av det klassiske Leica/Minolta CL-kameraet fra 1973.

Leica-sjefene snakker naturligvis ikke i klartekst om kommende produkter, men produktsjef Stefan Daniel hos Leica var likevel ganske åpenhjertig i en samtale om dette med PC World, der vi snakket om hvor Leica kan tenkes å være om fem år:

– Kan vi forvente en mer kompakt rammesøker-modell med APS-C-sensor?

– Det er mulig, men på den andre siden var det jo nettopp APS-C-sensor vi hadde i Leica M8 (det første digitale Leica M-kameraet, fra 2006. Journ. anm.), og det viste seg jo at folk helst vil ha fullstørrelsesbrikke, sa Daniel.

– Jeg synes personlig at Micro FourThirds-brikken (som brukes av Olympus og Panasonic. Journ. anm.) er for liten for kameraer med utskiftbar optikk. Jeg tror mange vil ha så stor bildesensor som mulig i et så lite kamera som mulig, sa produktsjefen.

Tiden vil vise om vi kan tolke utsagnene fra produktsjefen og fra daglig leder i retning av at et mindre og rimeligere Leica-rammesøkerkamera er underveis. Det er utvilsomt en del som håper på det, i hvert fall.

Enn så lenge er det M9 eller M9-P som gjelder – M9-P kommer i butikkene i juli.

Les om:

Foto/video