Leica med speilløst stilikon

Inspirert av Apple og med tilbehør fra Audi Design.

Publisert Sist oppdatert

Det går hett for seg i debattforaene på internett hver gang Leica lanserer et nytt kamera, og lanseringen av Leica T (Type 701) har vist seg å ikke bli noe unntak.

Som vanlig er det først og fremst prisen som står i fokus. Noen mener at selv om Leica T er stilig, har det ikke tekniske spesikasjoner gode nok til å berettige så høy pris som Leica vil ha for kameraet.

Prisene

Så la oss like godt gjøre unna prisene først som sist.

Den veiledende prisen på kamerahuset, enten man vil ha sort eller sølvfarget kamera, er 14.000 kroner inklusive mva., opplyser den norske Leica-importøren Bresson AS.

Dette er vel strengt tatt ikke så ille for en Leica. Det er bare det at optikken koster like mye.

I starten tilbyr Leica to objektiver i det nye systemet. Det som andre kameraprodusenter kanskje ville ha kalt «kit»-objektivene til kameraet, altså det som tilbys i standardpakkene, er enten et zoomobjektiv med brennviddeomfang tilsvarende 28-85 mm omregnet til fullformat eller et fast vidvinkelobjektiv med brennvidde tilsvarende 35 mm.

Zoomen vil koste 13.300 kroner, mens vidvinkelobjektivet vil ligge på 14.800 kroner.

Dette innebærer at inngangsprisen vil ligge på 27.300 kroner.

Mange av oss ville vel gjerne også ha supplert med den elektroniske Leica Visoflex-søkeren til 4500 kroner. Da spretter startprisen opp i godt over 30.000 kroner.

Nå koster jo til sammenligning klassikeren Leica M med Leicas rimeligste 35 mm-objektiv rundt 69.000 kroner (sjekket hos FotoVideo), så Leica T er jo rimelig i lys av denne kombinasjonen.

TILBEHØR: Den eksterne blitsen Leica SF 26 og den elektroniske søkeren Visoflex - med innebygd GPS - er blant tilbehørsproduktene til Leica T. (Klikk for større bilde.) (Foto: Leica)

Men ser vi på Fujifilm X-E2 - for å ta en sammenligning med et speilløst kamera som har noenlunde sammenlignbare tekniske spesifikasjoner - får man kamerahus og en grei normalzoom for vel 10.000 kroner, inklusive innebygd elektronisk søker.

Så ja, nye Leica T er et dyrt kamera som neppe kommer til å bli noe masseprodukt.

Men nisjen som Leica representerer i Norge, er større enn mange er klar over. Vi bor i et rikt land.

Vernissasje

Noen av de potensielle kundene dukket nok opp under Bressons lansering i Astrup Fernley Museet på Tjuvholmen i Oslo. Hit hadde Leica-importøren invitert fagpresse, en del kjente reklame- og kunstfotografer som benytter Leica-kameraer, noen «Leica-ambassadører» - alle de store kameraprodusentene har noen utvalgte, kjente profesjonelle fotografer som er med på å promotere kameramerket - og et utvalg «Leica-venner», som Bresson-sjef Katrine Adler-Gjerde formulerte det da hun åpnet Leica-vernissasjen hos Astrup Fernley.

Mange av gjestene hadde et Leica M-kamera over skulderen, og flere sa at de gjerne kunne tenke seg en enda mer kompakt Leica å ta med seg ut på tur.

Stillegående Leica T er kanskje et enda mer diskret gatefoto-kamera enn en «fullsize» Leica M, selv om dét også er et ganske kompakt kamera sammenlignet med profesjonelle speilreflekskameraer.

Leica-rocker

Blant dem som allerede har forelsket seg i Leica T, er reklamemannen og tidligere Briskeby-trommeslager Claus Heiberg.

Han betegner seg selv som Leica-entusiast og har dokumentert det indre livet i Briskeby med sitt kamera.

Etter to dager med Leica T, der han i Adobe Lightroom-forstørrelse hadde sammenlignet bilder av samme motiv tatt med Leica T og Leica M, sa han seg imponert over optikken.

Han berømmet også den elektroniske søkeren, som har en oppløsning på 2,4 megapiksler, og avsluttet presentasjonen sin på Astrup Fernley Museet med å hevde at «prisen er overkommelig».

Aluminiumsblokk à la MacBook

Under lanseringen av Leica T, som fant sted globalt klokka 15 norsk tid torsdag 24. april, har Leica ikke lagt skjul på at en del av inspirasjonen til kameraets design er hentet fra Apple.

Dette gjelder ikke bare minimalismen og det touch-baserte menysystemet på den store lcd-skjermen bak på kameraet. Også selve produksjonsteknikken er basert på samme løsning som Apple bruker på sine aluminius-bærbare pc-er.

Hele kamerahuset er frest ut av en 1,2-kilos aluminiumsblokk. Når maskinene er ferdig, sitter man igjen med et 94-grams aluminiumshus som bidrar til at kameraet kjennes veldig solid ut.

Elektronikken er festet dirkte til aluminiums-kabinettet, og det hjelper sikkert på kompaktheten at man med denne produksjonsformen har sluppet å bygge et ytre kabinett utenpå den indre kjernen.

Aluminiumshuset blir pusset for hånd etter at fresemaskinen har gjort sitt. At deler av kameraet er produsert for hånd og «Made in Germany», er en viktig del av salgsbudskapet.

Minimalistisk

Leica har kanskje gått motsatt vei av hva en del andre kameraprodusenter har gjort i arbeidet med å designe et speilløst systemkamera for en målgruppe som tross alt rommer ganske mange profesjonelle fotografer.

I dette brukersjiktet sier mange at de foretrekker kameraer med mange knapper, hjul og ratt. Da går betjeningen og endringen av innstillinger mye raskere enn når man må rote langt nede i et menysystem på lcd-skjermen.

Leica prøver nå å overbevise de potensielle kjøperne om at de egentlig ønsker det motsatte.

De eneste betjeningsknappene sitter på toppen av kamerahuset:

  • En av/på-hendel rundt utløserknappen - hendelen kan også vris i en posisjon der den får den innebygde blitsen til å sprette opp.
  • En knapp for å starte og stoppe videoopptak. Og to små kommandohjul som brukes til å stille inn lukkertid og blender - samt noen andre funksjoner, avhengig av kameramodus.
  • Det er det hele, bortsett fra en knapp foran på kamerahuset til å utløse objektivet når man skal skifte optikk.

De fleste digitalkameraer har i hvert fall noen knapper på baksiden, men Leica T har ingen. Hele baksiden domineres av en berøringsfølsom 3,7-tommers lcd-skjerm. Og Leica hevder at de har greid å få til en betjeningsløsning der man slipper å rote og fikle i et uoversiktlig menysystem.

Igjen kommer Apple-inspirasjonen for dagen: - Touchscreen-en er basert på samme teknologi som Apple bruker, og skjermen har like rask responstid som iPhone, sa Pål Elvenes hos Bresson da han introduserte det nye kameraet.

Tilbehør fra Audi Design

Foruten designinspirasjon fra Apple har Leica søkt støtte fra en annen leverandør av minimalistisk design, Audi Design.

Selskapet har levert et utvalg tilbehørsprodukter, særlig i form av etuier, bæreremmer, beskyttelsesdeksler og annet med til dels oppsiktsvekkende designelementer.

Kritikken

Selv om alle vurderinger av Leica T og det nye Leica T-systemet foreløpig bare er basert på førsteinntrykk, er det - som vi allerede har nevnt - også kommet en del kritiske merknader.

En av dem er at hverken kamerahuset eller optikken byr på noen bildestabilisering. Konkurrenter skryter jo gjerne av at man kan vinne 3-5 blendersteg når kameraet er utstyrt med teknologi for bevegelsesreduksjon, viktig ved fotografering i dårlig lys.

En annen innvending er at «Made in Germany»-argumentet ikke holder så lenge optikken produseres i Japan.

Leica har som kjent lenge hatt samarbeid med Panasonic, som har produsert optikk på lisens fra Leica.

På lanseringsdagen for Leica T-systemet var det noen som oppdaget at det sto «Made in Japan» på optikken. Dette ble kjapt koblet til den gamle Panasonic-ordningen. Men slik vi har tolket signalene fra Leica, skal ikke dette være tilfellet. Optikken er utviklet og designet i Tyskland, og Leica er åpen på at den er produsert i Japan, men angivelig under enda strengere kvalitetskontroll enn den klassiske lisensløsningen gir mulighet for.

Kommende tester vil forhåpentlig vise om dette bare er en rent akademisk debatt eller om den optiske kvaliteten faktisk er så høy at den berettiger prisen.

Tekniske data

Her er de viktigste tekniske spesifikasjonene:

APS-C-brikke på 16,3 megapiksler netto. 16 GB internminne pluss cd-kortplass. 3,7-tommers lcd-skjerm med oppløsning på 1,3 megapiksler. Wlan-støtte. Vekt cirka 384 gram (pluss optikk). Programvare: Adobe Photoshop Lightroom, Leica T-app for iOS.

Leica T-optikk klar ved lansering: Lecia Vario-Elmar-T 18-56 mm f/3,5-5,6. Vekte 256 g. Leica Summicron-T 23 mm f/2. Vekt: 154 g.

Leica-T-optikk ventet tidlig på høsten: Leica Super-Vario-Elmar-T 11-23 mm f/3,5-4,5 (tilsvarer 17-35 mm). Leica APO-Vario-Elmar-T 55-135 mm f/3,5-5,6 (tilsvarer 80-200 mm).

Det nye Leica T-systemet kommer i salg i Norge i slutten av mai.

Reklamefilmen nedenfor forsøker å forklare Leica T-konseptet: