Leica moderniserer M-kameraet

Leica moderniserer M-kameraet

Leica oppdaterer fra ccd til cmos og lanserer toppmoderne Leica M.

KÖLN (PC World Norge): Leica M – uten noe versjonsnummer bak m-en – er blikkfanget i det som må betegnes som et lanseringsrush fra vanligvis så nøkterne Leica.

- Vi har utviklet så mange nye produkter i år at vi måtte dele lanseringene i to, sa Leicas toppsjef, Dr. Alfred Schopf, da han kunngjorde det nye Leica-flaggskipet før åpningen av Photokina-messen i Köln.

Han siktet til at Leica også lanserte flere nye produkter i mai i år.

Fem-seks nye kameraer

Men årets store lansering fra Leica skjer altså her på Photokina. I alt fem eller seks nye kameraer, avhengig av hvordan man teller.

Og lanseringene vekker oppmerksomhet i vide kretser. – Vi har ikke minst fått mye positiv respons via sosiale medier, sa daglig leder Katrine Adler-Gjerde hos Leica-importøren i Norge, Bresson AS, til PC World Norge på åpningsdagen av Photokina-messen.

Foruten nye Leica M, som er nyeste generasjon av Leicas store klassiker, viste Leica fram sin nye mellomformat-speilrefleks, Leica S, et proffkamera til 165 000 kroner, der den viktigste forbedringen er en oppgradert bildebrikke med bedre støykarakteristikk, bedre fargegjengivelse og økt presisjon på hvitbalansen. Kameraet er også – ifølge Leica – det eneste profesjonelle kameraet med innebygd GPS.

I tillegg kom et nytt kompaktkamera, Leica D-Lux-6, et av kameraene som Leica har utviklet i samarbeid med Panasonic. Nykommeren er ekstremt lyssterk med største blendertall på f/1,4. Veiledende pris er 5995 kroner.

For reise-, villmarks- og sportsfotografering har Leica lansert Leica V-Lux 4. Dette er et kamera i super-kompaktklassen som utmerker seg med ekstremt stort brennviddeomfang: zoomobjektivet dekker et område fra tilsvarende vidvinkel på 25 mm til tele tilsvarende 600 mm – med største blenderåpning f/2,8 gjennom hele zoomområdet. Dette er imponerende data.

Kameraet har cmos-brikke på 12,1 megapiksler, kan ta opp hd-video og har en veiledende pris på 6495 kroner.

En mer kosmetisk nyhet er et såkalt «à la carte»-program for Leica X2, som ble lansert i vår i vanlig sort utgave. Dette er et kompaktkamera med stor bildebrikke, APS-C-format, med fast brennvidde på 24 mm – tilsvarende 35 mm i 35 mm-filmformat. À la carte-programmet tilbyr tre forskjellige designversjoner, i sort, sølv og titan-farget utgave med 10 forskjellige skinnalternativer. Prisen er 15 000 kroner.

I tillegg kommer en spesialversjon av samme kamera i begrenset antall, utformet i spesielle farger av Leica-designer Paul Smith.

«Folke-Leica»

En av de mest oppløftende nyhetene fra Leica er den nye «folke-Leica-en» Leica M-E. Etter Leica-standard får den en relativt folkelig pris på 40 000 kroner for kamerahuset – nye Leica M koster til sammenligning 52 000 kroner.

Dermed er det mulig at litt flere entusiaster greier å spare til en Leica.

Leica M-E er i praksis omtrent identisk med forrige versjon, Leica M9, mens den nye M-modellen er blitt et fullt ut moderne kamera med cmos-brikke, LiveView og mulighet for videoopptak.

Leica M-E beholder forrige generasjons ccd-brikke, er strippet for videomuligheter og beholder den gamle lcd-skjermen på 230 000 punkter. Leica vil markedsføre kameraet mot dem som ønsker å konsentrere seg om grunnleggende fotografering av høy kvalitet.

Nye Leica M har derimot fått cmos-brikke, som er en forutsetning for video og LiveView. Leica M har en oppløsning på 24 megapiksler, med en ny cmos-sensor som Leica har utviklet i samarbeid med en europeisk brikkeprodusent, trolig det belgiske firmaet CMOSIS, ifølge informerte kilder.

Leica M-E beholder derimot ccd-sensoren på 18 megapiksler. Kameraet skal komme i salg i oktober.

Leica M har også fått tre-tommers lcd-skjerm på 920 000 piksler. Dermed imøtekommer Leica et av de viktigste kritikkpunktene på forrige modell.

Derimot vil Leica fortsatt ikke gi M-kundene autofokus. I stedet kommer det nå en ny alternativ fokusmetode i tillegg til den gamle rammesøker-fokuseringen: «Live View Peaking». Her vises motivets konturer automatisk som røde linjer, noe som skal gi enkel og praktisk fokusvurdering.

Leica M kommer i salg i begynnelsen av 2013.

Les om:

Foto/video