Leica S2 - større enn fullformat

Leica S2 - større enn fullformat

Photokina-overraskelse i Köln: Leica har lansert et nytt digitalt speilreflekskamera med bildebrikke som er større enn fullformat.

En av de store – og kanskje få – overraskelsene på årets Photokina-messe i Köln er det Leica som har stått for.

Leica S2 kan skilte med meget høy oppløsning, 37,5 megapiksler, og bildesensoren er på hele 30 x 45 mm.

Ccd-brikken er med andre ord større enn det vi i senere tid har kalt «fullformat-sensor», som er cirka 24 x 36 mm og altså tilsvarer størrelsen på et godt, gammeldags småbildfilm-negativ eller dias.

LES OGSÅ: Lær alt om digital fotografering

De mest kjente fullformatkameraene lansert i år er Nikon D700, Sony a900 og Canon EOS 5D Mark II.

Leica-lanseringen bidrar kanskje til at vi nå må revurdere begrepsbruken i tilknytning til fullformat-kameraklassen, ettersom Leica S2 har en bildebrikke som er 56 prosent større enn en «fullformat-brikke».

- Revolusjonerende

Leica selv hevder at det nye kameraet er minst like revolusjonerende som den aller første Leica-modellen, modell A, var da kameraet ble lansert i 1925.

Det nye Leica-kamerahuset har ytre fysiske mål omtrent som et vanlig profesjonelt digitalt speilreflekskamera. Ifølge Leica har formålet vært å konstruere et kamera som er like lett å håndtere som et vanlig speilreflekskamera, men som har langt høyere ytelse.

Et utvalg profesjonelle fotografer har bistått Leica under utviklingsarbeidet, heter det i pressemeldingen.

Dobbelt lukkersystem

Kameraet skal være fullstappet med nyutviklet teknologi, ifølge Leica. Blant annet byr kameraet på et dobbelt lukkersystem med vanlig gardinlukker i kamerahuset til bruke med raske (lyssterke) objektiver, samt sentrallukker i objektivene som muliggjør blitssynkronisering med kort lukkertid.

Det nye Leica S2-systemet vil bestå av ni nye objektiver pluss det nye kamerahuset Leica S2.

Bildeprosessorsystemet, kalt Maestro, skal være i stand til å bearbeide bildedataene dobbelt så raskt som på sammenlignbare kameraer med medium-format-bakstykker.

LES OGSÅ: Leica V-Lux 1 - altfor bra?

Leica har kunngjort ni nye objektiver i tilknytning til det nye kameraet.

Den norske importøren, Lars Farnes/Interfoto, opplyser at leveringen av den nye Leica-modellen vil starte i første halvår 2009. Prisen er foreløpig ukjent.

Les om:

Foto/video