Leica vokser sterkt i Norge

Leica vokser sterkt i Norge

Den norske Leica-distributøren Bresson AS gleder seg over god vekst - og en ny Leica.

Leica har nå lansert en ny kameramodell i den profesjonelle M-serien, Leica M9-P, og den norske Leica-distributøren Bresson AS ser frem til ytterligere vekst i omsetningen, som er tredoblet på fire år.

- Den nye M9-P-modellen vil ytterligere fortsterke Leicas posisjon blant profesjonelle fotografer, sier daglig leder Katrine Adler-Gjerde hos Bresson AS til IT-Bransjen.

Det ligger mye kamerahistorikk skjult i det foregående avsnittet. For det første har det å kunne fotografere diskret og anonymt vært et hovedkjennetegn ved mange av Leicas kameraer helt siden tidlig i forrige århundre. For det andre er den norske Leica-distributørens firmanavn, Bresson AS, hentet direkte fra kamerahistoriens kanskje mest kjente «gatefotograf», franskmannen Henri Cartier-Bresson (1908-2004).

Den anonyme gatefotografen

Cartier-Bresson regnes som den moderne fotojournalistikkens far og som legemliggjøringen av begrepet «Leica-fotografering», også kjent som «gatefotografering». Mange av bildene sine tok Cartier-Bresson diskret og anonymt mens han vandret rundt i Paris og andre byer og fotograferte folk og miljøer på en måte som ingen hadde sett før. Mange av bildene har i dag stor samlerverdi.

Med et håndholdt og lite kamera kunne Cartier-Bresson gå tett innpå motivene og fotografere dem slik de var «i virkeligheten», uten at bildene ble oppstilte og konstruerte. Hans fotograf-karriere varte fra 1930-tallet til et stykke ut på 1970-tallet. I 1947 var han med på å stifte det berømte bildebyrået Magnum, som eksisterer den dag i dag, nå som en sentral samarbeidspartner for Leica.

Leica M-serien

Leica var pioner innenfor 35 mm-film, eller småbildefilm, som vi også kaller det, og konstruerte kameraer som var mye mindre enn kameraer flest da selskapet viste frem sin første modell så tidlig som i 1913, altså for snart 100 år siden. Selskapets gjennombrudd settes gjerne til midt på 1920-tallet.

I 1954 lanserte Leica sitt første kamera i den såkalte M-serien, og det er faktisk den kameraserien som nå har fått sitt nyeste tilskudd, M9-P. Naturligvis snakker vi nå om et digitalt kamera, men både utseendet og funksjonaliteten har den nye modellen arvet fra sine filmbaserte forfedre.

M9-kameraene er såkalte rammesøker-kameraer. Søkeren er ikke koblet til objektivet, som på speilreflekskamera, men viser motivet direkte, med bevegelige rammer som viser bildeutsnittet avhengig av objektivets brennvidde og avstanden til motivet.

Leica M-kameraene, som ikke en gang har autofokus, virker kanskje gammeldagse, men kameraene har en entusiastisk tilhengerskare som omfatter mange flere enn dem som faktisk har råd til å kjøpe en Leica M - veiledende pris for Leica M9-P er 52 000 kroner, vel å merke for kamerahuset uten optikk. Leica markedsfører kameraet som verdens mest kompakte fullformat-systemkamera med utskiftbar optikk.

- Alle ønsker at Leica M9 skal bli billigere. Vil de få ønsket oppfylt? Nei! sier Leicas toppsjef og styreformann dr. Andreas Kaufmann i en samtale med IT-Bransjen.

Les om: