Lettere å manipulere Photoshop-bilder

Lettere å manipulere Photoshop-bilder

Adobe tilbyr nye funksjoner uten oppdateringskostnader.

Nå blir det enda lettere å manipulere bilder i Photoshop CC. Blant de over 20 Creative Cloud-nyhetene som Adobe lanserer denne uka, er funksjonen Perspective Warp – perspektivfordreining på norsk.

Formålet med funksjonen er blant annet å gjøre det lettere å lime inn nye objekter i et bilde uten at feil perspektiv avslører at objektet ikke hører hjemme der.

Photoshop-brukere jublet da Adobe kjørte forhåndsvisninger av funksjonen i fjor. Mottakelsen blir neppe like varm hos en del norske pressefolk. Sist høst var det heftig debatt om bildemanipulering her til lands.

Blant annet ble Agderposten felt i Pressens Faglige Utvalg for å ha manipulert et avisbilde på en slik måte at god presseskikk ble brutt. Et mindretall i PFU tok riktignok dissens.

Nå vil det altså bli enda lettere å manipulere, og ikke minst blir det lettere å manipulere bildene slik at triksingen ikke synes.

Utenom pressekretser vil det være en kjærkommen nyhet for alle som bruker Photoshop CC til kunstnerisk virksomhet, design av annonsemateriale og så videre.

Perspective Warp kan brukes både på eksisterende elementer i et bilde og på bilder der man henter inn elementer som ikke var der da bildet ble tatt – det være seg hus, biler, tog og andre elementer som totalt kan endre et bilde.

I praksis fungerer denne funksjonen ved at den gjør det mulig å se 2D-objekter fra ulike perspektiver, noe som ikke har vært mulig tidligere.

Samtidig er det nå enklere å samarbeide på prosjekter, siden Smart Objects eksempelvis sørger for at sluttdesignen alltid er oppdatert når den blir endret i referansefiler i andre Creative Cloud-programmer.

Du kan se en video med forhåndsvisning av Perspective Warp her .

For abonnenter

Den nye funksjonen kommer sammen med andre Photoshop CC-nyheter og en tilsvarende oppdatering av tegneprogrammet Adobe Illustrator CC, layout-programmet Adobe InDesign CC og webdesign-programmet Adobe Muse CC.

De nye funksjonene inngår i en gratisoppdatering for alle abonnenter i Adobe Creative Cloud-ordningen. Adobe har som kjent gått over fra lisens- til abonnementsbasert salg av selskapets kreative programvare.

Ett av lokkemidlene har vært hyppige oppdateringer uten at man må vente et år eller to på den neste store oppgraderingen, slik det var vanlig da Adobe holdt på med sine store Creative Suite-oppgraderinger.

Under en pressevisning tidligere denne uka hevdet Adobe-talsmann Terry White at selskapet nå har over 1,4 millioner abonnenter verden over på sin Creative Cloud-skytjeneste, som i Norge koster 475 kroner i måneden for fullt abonnement.

I forbindelse med den store oppdateringen som er lansert nå, har Adobe besluttet å «resette» muligheten til 30-dagers gratis prøvekjøring av Photoshop, Illustrator, InDesign og Muse.

Dette betyr at selv om du har brukt opp de 30 dagene med gratis prøvekjøring av Creative Cloud-programvaren tidligere og derfor ikke får installert eller kjørt programmene mer, får du nå en ny sjanse på de nevnte programmene.

3D-utskrift

Blant de øvrige nyhetene i Photoshop CC finner vi støtte for 3D-utskrift og mer effektiv lenking mellom objekter i Illustrator CC og Photoshop CC.

Photoshop CC i seg selv er ikke noe avansert 3D-program, selv om det støtter en viss 3D-funksjonalitet. Adobe regner i stedet med at de som kommer til å benytte den nye 3D-utskriftsfunksjonen, i hovedsak vil bringe inn 3D-materiale fra andre kilder, blant annet tjenester på internett, og foreta utskriften via Photoshop CC.

Photoshop CC støtter de mest populære 3D-skriverne, som for eksempel MakerBot Replicator, og kan også utnytte et stort utvalg av høykvalitetsmateriale fra 3D-printertjenesten Shapeways, inkludert keramikk, metaller og helfarget sandstein.

Med oppgraderingen kan man nå bruke Photoshop CC til å utvikle, tilpasse, forhåndsvise og skrive ut 3D-design på ens 3D-skriver. Samtidig får brukerne muligheten til å kunne laste opp ferdige 3D-design til nettbaserte utskriftstjenester.

– Hittil har det vært en utfordring å sikre at designen man skaper med 3D-modellerings-programvare innehar de nødvendige opplysningene som skal til for å kunne skrive ut flotte 3D-modeller. Nå kan man bare klikke på 'Skriv ut' i Photoshop CC og overføre sin 3D-design fra skjermen til den fysiske verden, sier Jes Schyum, nordisk kommunikasjonssjef hos Adobe.

I tillegg kan Photoshop CC-brukere nå laste opp sine 3D-modeller direkte til 3D-publiseringstjenesten Sketchfab, og også innlemme modellene i sine Behance-profiler ved hjelp Sketchfabs interaktive 3D-visningsfunksjon.

Behance er Adobes sosiale nettverk for kreative med over 1,2 millioner medlemmer. Creative Cloud-abonnement gir full tilgang til Behance-tjenesten.

InDesign sjekker lenker

Selv om InDesign CC i utgangspunktet er et program for layout av papirpublikasjoner og annonsemateriale, brukes det mer og mer til å lage digitale publikasjoner. Nå blir programmet bedre i stand til å sjekke at internett-lenker fungerer som de skal – kjekt for dem som oppretter mange lenker på et nettsted.

Gjennom skrifttype-databasen Typekit, som gir Creative Cloud-abonnentene tilgang til mer enn 800 fonter, skal det være slutt på «missing fonts»-meldingene, lover Adobe.

Typekit-tjenesten er oppdatert slik at den brukes i utskriftsprosjekter, PDF-filer og Digital Publishing Suite-apper med både Illustrator CC og InDesign CC.

InDesign CC gir nå også full støtte til 3.0-versjonen av Epub-formatet, som brukes til enkelt å lage digitale hefter og bøker for pc, nettbrett og smarttelefoner.

Webdesign-programmet Adobe Muse CC kommer blant annet med en ny bibliotekfunksjon der man enkelt får tilgang til grafiske elementer og andre funksjoner som andre Muse-brukere har designet og som de vil dele med andre, gratis eller mot betaling.

I Illustrator CC er den største nyheten en funksjon til å tilpasse blyantverktøyet med: Fidelity Option. Tanken er at også folk som ikke er så dyktig til å tegne, enkelt skal kunne få til elegante illustrasjoner.

Nytt er det også at vektorgrafikk, som tradisjonelt har vært statisk og ikke-skalerbar, nå kan gjøres «responsiv». Vektorillustrasjoner kan eksporteres som responsive SVG-filer der elementene tilpasser seg ulike visningsplattformer, for eksempel høyoppløselige skjermer som Retina-skjermene på de nye iPad-ene og iPhone-ene.

Les om:

Foto/video