Liten Pentax med stor zoom

Liten Pentax med stor zoom

Pentax har lansert superkompakt kamera med stort zoomomfang.

7x optisk zoom er i utgangspunktet ikke noe enestående i digitalkamera-verdenen. Men plassert i et superkompakt kamera med optikk som ikke felles ut når kameraet slås på, hører så stort zoomomfang til blant sjeldenhetene.

Pentax Optio Z10 er et forholdsvis lite og lett digitalkamera, med en nettovekt på 125 gram. Når man setter i batteri og sd-minnekort, øker vekten til 145 gram, men kameraet hører likevel med blant de små på markedet - om enn ikke blant de aller minste.

Samtidig har Pentax lansert et enda lettere kamera, Pentax Optio S10.

Du kan lese mer om Pentax Optio S10 her .

Kraftig tele

Kameraet er utrustet med et såkalt refraksjonsobjektiv, hvilket betyr at all zoomfunksjonalitet skjer inne i objektivet, uten at de ytre elementene må skyves ut fra kamerahuset. Det spesielle med Optio Z10 er at Pentax har greid å bygge inn hele 7x optisk zoom i dette lille objektivet. Brennvidden går fra 6,3 til 44,1 mm, hvilket med dette kameraet tilsvarer 38-266 mm omregnet til 35 mm-format.

Kameraet har altså ganske kraftig telefunksjon, selv om vidvinkelfunksjonen kanskje er noe svakere enn mange ønsker. Dette har Pentax forsøkt å kompensere for ved å bygge enn det de kaller digital breddefunksjon - digital wide function. Dette går ut på at to bilder konverteres til ett på en måte som får dem til å se ut som vidvinkelbilde tatt med omtrent 28 mm brennvidde.

Vi har ikke prøvd løsningen ennå, så det gjenstår å se hvor godt den fungerer.

Ellers har Pentax Optio Z10 ansiktsgjenkjenning, slik stadig flere av konkurrentene også har nå. Hos Pentax skal ansiktsgjenkjenningen greie å forholde seg til opptil 15 ansikter om gangen, og tiden det tar før kameraet greier å finne alle ansiktene, skal være redusert til bare 0,03 sekunder. Ansiktsgjenkjenningen styrer både autofokus og den automatiske eksponeringskontrollen.

Digital vibrasjonsreduksjon

Kameraer med zoomoptikk som har kraftig telefunksjon, er sårbare for kamerarystelser, og Pentax Optio Z10 er derfor utstyrt med digital vibrasjonsreduksjon. Systemet innebærer blant annet automatisk justering av kameraets lysfølsomhet, ved at ISO-verdien presses opp til opptil ISO 3200. Dermed kan man fotografere med kort lukkertid selv i dårlig lys. Hvordan dette påvirker bildekvaliteten når det gjelder bildestøy på grunn av høy ISO-verdi, gjenstår å se.

Ellers har kameraet 52,1 MB internminne, i tillegg til kortplass for SC- og SDHC-minnekort. Oppløsningen er på åtte megapiksler, og kameraet har ni-punkts autofokus. Lcd-skjermen er på 2,5 tommer, med en oppløsning på cirka 230 000 piksler. Kameraet kan naturligvis ta opp video, og USB 2.0 Hi-Speed er standard.

Prisen er satt til 2 795 kroner inklusive merverdiavgift. Mer info: www.fovi.no .

Les om:

Foto/video