Liten tro på 3D-salget

Liten tro på 3D-salget

De norske breddedistributørene synes 3D-teknologien er spennende, men tror ikke på noe storsalg med det første.

Markedet for 3D-tv er ennå lite, men voksende. I 2009 ble det ifølge analysebyrået Displaysearch solgt 200 000 3D-tv-er på verdensbasis.

I Norge vil Samsung, Panasonic og LG være ute med modeller i butikkene i april, mens Sony venter til juli skal vi tro bladet Elektronikkbransjen.

Petter Halland, salgsansvarlig i Hattelco, synes den nye teknologien er spennende og en måte å skape nyhetens interesse hos forbrukerne og en mulighet for nysalg i markedet.

- Markedet og produsentene trenger nyskapning, og 3D-filmene på kino skaper oppmerksomhet. Så dette er nok absolutt rett tid å lansere dem på, sier han.

Forventer ikke storsalg

Antallet solgte flat-tv-er passerte ifølge Elektronikkbransjen i fjor høst 2,3 millioner. Totalt regnet bransjestiftelsen med at 600 000 flat-tv-er ville bli solgt i 2009.

Petter Halland tror ikke dette nødvendigvis vil hemme salget, ettersom nordmenn er så mottakelige for ny teknologi.

- I dag har annenhver forbruker tre til fire tv-er hjemme, men i forhold til 3D er det nok først og fremst snakk om tv-en til stua, sier han.

Hattelco forventer likevel ikke noe storsalg av 3D-tv-ene så langt.

- Det blir litt som når led-tv-ene ble lansert. Det vil ta tid før man kan se noe volum på det. Jeg tror ikke det kommer til å bli noe storsalg hos Expert med det første, sier Halland.

Følger utviklingen nøye

Han får støtte fra Bengt Pettersen, produkt- og innkjøpssjef i Itegra.

- Jeg har sett blant annet Panasonic og Samsungs modeller. Det er en spennende teknologi å følge, men derfra er det nok et lite steg til at 3D kan bli et produkt for herr og fru Hansen.

- Vi har gjort et forsiktig forecast og lagt noen bestillinger hos produsentene for å måle markedet litt. Vi skal ha produktene tilgjengelig fra dag én, men volumene må tilpasses, sier han.

Utvalget av 3D-innhold er ennå begrenset, men Leiv Langseth, produktsjef i GNT, forventer at salget av 3D-tv-er vil ta fart etter hvert som Avatar og andre store 3D-produksjoner slippes for hjemmemarkedet.

- Vi kommer ikke til å kjøpe inn store kvanta, men vil følge utviklingen i markedet nøye fremover, sier Langseth, som legger til at Canal Digital nå jobber sammen med Telenor for å kunne gi prøvesendinger for sine kunder.

Vurderer pakkeløsninger

Blant nyhetene i markedet trekker Leiv Langseth i GNT blant annet frem Samsungs 7-, 8- og 9-serie med 3D-tv-er.

- Disse modellene har innebygget 3D-prosessor som skal kunne gjøre om signalet fra spillkonsoller og vanlige tv-sendinger til 3D. Jeg har ikke sett dette selv, men har lest fra tester at det skal se bra ut.

- Jeg har ikke mottatt noen priser, men vi skal helt klart kjøpe disse inn når de blir tilgjengelige, sier han.

Så langt er både egne briller og bluray-spillere nødvendig for å oppnå 3D-opplevelsen. Brillene er i seg selv dyre, og distributørene forteller at de vurderer mulighetene for pakkeløsninger for å skape interesse på markedet.

- Brillene er tilbehør, men de er jo nødvendige, sier Bengt Pettersen i Itegra.

- Dette er noe vi må utfordre produsentene på. Prisen på tv-ene er jo i utgangspunktet litt høyere, og da må man lage noen attraktive bundler. Jeg tror at hvis produsentene også har interesse av dette må de fire litt på prisene, sier han.

Les om: