Live Movie Maker - bedre enn sitt rykte?

Live Movie Maker - bedre enn sitt rykte?

Hvorfor betale dyrt når Live Movie Maker gjør jobben gratis?

Konkurransen på videoredigeringsmarkedet er knallhard. Windows Movie Maker har en litt brokete historie. Hvor god er nyeste versjon?

La oss gå over til video. Først litt om bakgrunnen for hvorfor Windows Live Movie Maker er så forskjellig fra forgjengeren:

Urealistiske vyer

Pc-en har revolusjonert bruken av video, men bransjen har også lokket med fremtidsvyer som har vist seg ikke å stemme om hvor lett det er å bruke video.

På den ene siden har vi fått en videorevolusjon knyttet til tjenester som YouTube og MSN Video, der det legges ut utallige nye videoer hvert døgn – mye av det utpreget amatørvideo.

Men på den andre siden er mye av det som legges ut, uredigert eller bare litt og dårlig redigert. Det samme gjelder ferievideoene som folk har liggende hjemme. Kombinasjonen digitalt videokamera og pc ga løfter om at videoredigering skulle bli det enkleste i verden, men slik er det ikke blitt.

Mye av årsaken ligger i at det er så tidkrevende å redigere video, og folk tar opp altfor mange og lange opptak til at de gidder å sette seg ned foran pc-en og redigere det ned til noe severdig.

Microsoft er blant dem som har prøvd i årevis å få folk til å bruke pc-ene sine som videoredigeringsstasjoner. Programmet Windows Movie Maker har fulgt med utvalgte versjoner av Windows helt siden debuten under Windows Me i år 2000.

Den siste versjonen som er lansert av den opprinnelige Windows Movie Maker, kom i 2006 i forbindelse med lanseringen av Windows Vista

Nå er programmet altså flyttet over til Windows Live Essentials og er en gratis Windows Live-nedlasting under navnet Windows Live Movie Maker. Etter en lengre betatilværelse ble programmet offisielt lansert 18. august i år.

Korte og enkle videoer

Microsofts tenkning rundt Windows Live Movie Maker har tatt opp i seg en erkjennelse som har begynt å feste seg både i programvarebransjen og blant videokameraprodusentene: Vi må prøve å bli kvitt Hollywood-ambisjonene blant hjemmevideoprodusentene.

Det er da også i ferd med å skje store endringer i bruken av de små forbruker-videokameraene. Canon lanserte for et par år siden et nytt begrep, «Freecording», som skulle beskrive den nye måten å lage forbrukervideo på. Stikkordene var små, men avanserte videokameraer, fortrinnsvis med mulighet til å ta opp hd-video direkte på disk eller flashminne, og at man lager korte, frittstående videosekvenser fra sitt aktive hverdagsliv – videoer som etter enkel redigering kan distribueres via epost, YouTube og andre web-baserte tjenester. Ut med helaftens feriefilmer, inn med snutter fra hverdagslivet.

Den nye trenden er å lage «videoskisser». Ta opp maks 20 minutter med video fra en eller annen begivenhet og rediger materialet kjapt ned til 4-5 minutter ferdig video. Eller enda kortere.

Statistikken støtter denne trenden. 62 prosent av alt videomateriale som blir sett på i verden, er laget av amatører, og de fleste videoene er under to minutter lange, ifølge Microsoft. En undersøkelse fra IDC viser at over 60 prosent av amerikanske forbrukere ser på bruker-generert video på nettet, og de fleste filmene er bare noen få minutter lange.

Dette er bakgrunnen for endringene i «nye» Movie Maker fra Microsoft. Programmet har vært igjennom en lignende utvikling som Apples iMovie: Selv om også de tidligere versjonene var myntet på forbrukermarkedet, var de likevel bygd over lesten til profesjonelle videoredigeringsprogrammer. Nye Windows Live Movie Maker er – som iMovie – blitt kraftig forenklet. Den tradisjonelle tidslinjen er blitt borte, erstattet av et klippebord – «story board» – der alle klipp vises som like store ikoner, uavhengig av klippets lengde. Mindre profesjonelt, men også mer oversiktlig og mindre skremmende for nybegynnere.

Video på et halvt minutt

Windows Live Movie Maker har fått en ganske omfattende ansiktsløftning. Under menylinjen finner man et banner à la Microsoft Office 2007 der man velger mellom forskjellige visninger med navn som Hjem, Animasjoner, Visuelle effekter, Visning og Rediger.

Nye Movie Maker har de viktigste redigeringsverktøyene, og selv om man ikke kan redigere like nøyaktig – helt ned til en spesifikk bilderute – som i mer profesjonelle programmer, er det lett både å dele opp klipp og plassere inn- og utpunkter der man ønsker. Programmet har også nok overgangseffekter til å tilfredsstille dem som ennå ikke har skjønt at det gjelder å bruke slikt med moderasjon.

Microsoft har ikke funnet opp automatisk videoredigering, men de har implementert en effektiv variant av denne teknologien i Windows Live Movie Maker. Ikke minst når det gjelder å lage et kjapt lysbildeshow med musikk, er Microsofts løsning effektiv.

Microsoft elsker å vise hvordan man kan lage seg en slik video på under 30 sekunder. Man tar bare et antall stillbilder som legges inn direkte via Fotogalleri, kanskje en liten videosnutt eller to, heller på en dash med musikk, og vips! så har Windows Live Movie Maker generert en ferdig video, med bakgrunnsmusikk, stillbilder som beveger seg langsomt i bilderuten, jevne og fine overganger mellom alle bildene og i det hele tatt noe man gjerne kan vise til andre – i hvert fall hvis originalmaterialet har en tematisk sammenheng. AutoMovie-funksjonen i programmet skal ifølge Microsoft gjøre det mulig å lage en video på mye kortere tid enn det tar å se den. Alle som har drevet litt med videoredigering, vet at det ikke blir så mye aktiv redigering av slikt, men med tanke på alle opptakene som aldri blir vist, kan dette være en bedre løsning enn å la opptakene forbli usette.

Nye Movie Maker gjør det svært enkelt å dele videoer, blant annet med én-knappskontakt til YouTube. Movie Maker kan også brukes til ren lydredigering.

Ifølge Microsoft utnytter programmet Windows 7s støtte for hd-video. Du får lagret redigert video i hd-format både i 480p og 720p – og i 1080p dersom du kjører Windows 7.

Noen testere har klaget over at de ikke får benyttet videofiler som ligger på nettverkstjenere. Videofilene må kopieres ned til en lokal disk for at man skal kunne bruke dem. Men det synes jeg er lite å klage over.

Merk at Windows Live Movie Maker ikke er kompatibel med Windows XP. Det samme gjelder lysbildefremvisningen i Windows Live Fotogalleri.

Konklusjon

Microsoft har nå gått drastisk til veks for å slippe monopolbeskyldninger. Resultatet er paradoksalt nok blitt at video- og fotoredigeringsmulighetene i Microsofts oppdaterte Live-familie representerer en kraftig utfordring til alle tredjepartsaktørene på dette markedet. Windows Live Fotogalleri og Windows Live Movie Maker dekker behovene til mange av dem som har et digitalt fotoapparat eller videokamera, og vi anbefaler at du laster ned og prøver ut disse gratis-programmene før du begynner å betale for tredjepartsprogrammer som kanskje ikke er noe bedre enn disse.

Les om:

Foto/video