- Løftebrudd fra IOC

- Løftebrudd fra IOC

Idrettspresident Tove Paule og presseorganisasjonene tar sterk avstand fra sensuravtalen IOC har inngått med Kina.

Internasjonale og norske presseorganisasjoner er i harnisk over Den internasjonale olympiske komités (IOC) avtale med kinesiske myndigheter om å sensurere internett. IOC skal ha akseptert at enkelte sensitive nettsider blir blokkert, men tilgangen til Amnesty International og den kinesiske versjonen av BBC er stengt.

- Dette er fullstendig galskap, rett og slett! Kina har lovet full pressefrihet, men har nå vist med all tydelighet at de stenger viktige nettsteder. Det at IOC har vært med på å gjøre dette er veldig alvorlig, sier leder Elin Floberghagen i Norsk Journalistlag.

LES OGSÅ: IOC godtar OL-sensur

President Tove Paule i Norges idrettsforbund og olympiske komité går imot moder-organisasjonen, og sier sensuravtalen strider mot det som tidligere er lovet.

- Dette syns jeg veldig lite om, ut i fra de lovnadene som har ligget her hele veien om at det ikke skulle være noen sensur. Å komme med en slik sak som dette en uke før lekene starter hører ingen steds hjemme, sier Paule.

Den norske OL-komiteen kommer ikke til å gjøre noe med dette nå.

- Vi kommer til å konsentrere oss om det sportslige, det er derfor vi reiser til Beijing. Men vi ønsker et OL fylt av åpenhet og toleranse, sier Paule.

Troverdigheten i bånn

IOC ble i april i år lovet av myndighetene i landet, at pressen skulle ha full frihet under lekene, og IOC lovet pressestanden det samme. Nå viser det seg altså at IOC har godtatt sensur.

- Det journalister nå ser er det kinesiske myndigheter vil at man skal se, og det har ingenting med pressefrihet å gjøre, sier Floberghagen.

Hun får støtte fra generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk presseforbund.

- Dette er alvorlig, og det er i strid med de intensjoner som gjaldt for mediedekningen under lekene, og i strid med det IOC har sagt tidligere, sier Kokkvold.

LES OGSÅ: Sensuren fortsetter i OL-Kina

Han mener IOC bommer i forhold til avveiningen mellom sport og samfunn.

- Det forteller meg at IOC har et helt urealistisk syn på idrett, sport og samfunn. Det er ikke mulig å lage et slikt klart skille mellom det sportslige og samfunnet. Det vil nok alle journalister i landet finne underlig, sier Kokkvold.

Norsk presseforbund gjør ikke noe selv i denne saken, men lar det bli håndtert av det internasjonale presseforbundet.

Streng kontroll

NRK-journalist Philip Lote har jobbet i Kina lenge, og jobber også i Norsk Journalistlags gruppe for Kina-spørsmål og sensur. Han mener IOC ikke har sett rekkevidden av sensuren i landet, og myndighetenes kontroll med informasjon.

- Hvis IOC godtar en sensur som er sterkere enn det har vært ved andre OL, innfrir de ikke det de har lovet. Generelt mener jeg at IOC har undervurdert Kinas vilje og evne til å styre innhold og sensurere, og trodd for mye på sin egen påvirkningskraft. Kineserne har et sterkt apparat for kontroll, sier Lote på telefon fra Shanghai.

LES OGSÅ: Kinesisk gjenåpning av Wikipedia

Denne saken ble oppdatert torsdag 31.7.2008 kl. 15.20.

Foto/video