Lovende Boxee

Lovende Boxee

Boxee kombinerer mediesenter-løsning med sosialt nettverk og webtjenester.

Med økt fokus på video via web kombinert med løsninger for kjøp og leie av film via nett, og uten at man ser noen nedgang i nedlasting av film og tv-serier, tror vi mediesenterløsninger igjen vil bli mer aktuelle. Det var stor interesse for slike løsninger tidligere, men de siste årene har løsningene blitt mindre aktuelle. Dette skyldes flere forhold. Spillkonsoller som Xbox 360 og PS3 løser noe av behovet. Det har også kommet bedre og rimeligere medielinker på markedet, samt at det har blitt langt vanskeligere å bruke de pc-baserte løsningene til tv-opptak etter hvert som man har hatt en overgang til digital-tv og tilhørende løsninger som skal hindre opptak på annet enn leverandørens egne PVR-er eller godkjente løsninger.

Microsofts egen løsning i Windows, Windows Media Center, blir enkel, sammenlignet med en del av programvareløsningene som finnes. De andre progrmavareløsningene har vært under en kontinuerlig utvikling med et stort antall frivillige utviklere med fokus på forskjellige typer bruk.

Boxee er en programvareløsning som finnes til Windows, Linux og Mac. Den bygger videre på mediesenterløsningen XBMC (Xbox Media Center), som lenge har vært en svært populær løsning for mediesenter-pc-er, men gir en del spennende tilleggsfunksjonalitet.

LES OGSÅ: TEST: Qnap NMP-1000 - Medielink med flere talenter

Apps og kjærlighet

En sentral del av Boxee er tilleggstjenester, kalt Apps. Dette er ikke programmer med konkret funksjonalitet, men heller tilpassede grensesnitt mot tjenester. Man har her Apps opp imot mange populære tjenester på nettet for video og musikk. Et problem for en del av applikasjonene er at de er blokkert ut ifra landet du kobler deg til fra – det vil si at en del kun fungerer i USA, men ikke i Norge.

Noe av det spesielle med Boxee er hvordan programmet integrerer elementer fra sosiale nettverk. For eksempel – hvis en i ditt nettverk har sett en film på Youtube via Boxee som de likte, kan de merke denne som «Loved» og filmen vil komme opp i en feed hos vennene. Skal dette fungere i praksis, er man imidlertid avhengig av å ha et nettverk. Hvor mange kjenner du som kan være interessert i å bruke en slik applikasjon? Kanskje ikke så altfor mange, men samtidig kan du jo legge til mer eller mindre vilt fremmede som du håper har noen gode anbefalinger. Tar man Youtube som et utgangspunkt kunne vi også ønsket at man fikk inn sine abonnement på andres videopostinger i sin feed på Boxee.

Maskinvare

Som sagt innledningsvis finnes Boxee til Windows (XP/Vista/7), Linux og Mac OS X (kun Intel-plattform). Vi har testet løsningen både under Windows 7 og MacOS X 10.6.

Maskinvarekravene vil være avhengig av hvordan man ser for seg bruken. Vi har prøvd løsningen på en middels kraftig moderne pc, en Intel Atom-basert pc og en et par år gammel Macbook Pro. Et relativt stort mediebibliotek ble importert, bestående av både video, bilder og musikk. Dette ble importert og kjørt via kablet og trådløst nettverk.

Hvis man har særdeles stor samling av mediefiler kan grensesnittet av og til oppleves som litt tregt, men selv på en Intel Atom-basert pc med 2 gigabyte minne vil det nok for de aller fleste gå bra.

LES OGSÅ: TEST: Smått og smart til stue-pc-en

Programvaren er spennende nok til at D-Link har bestemt seg for å utvikle skreddersydd til den. D-Link Boxee Box vil gå i konkurranse med medielinker og er i USA estimert til å ha en pris på 200 dollar. D-Link har foreløpig ingen informasjon om hvordan det blir med Norges-lansering. En sannsynlig pris vil trolig være 1 990 kroner inklusive mva. Dette er den første maskinvaren som er lansert for å kjøre Boxee, men vi tror at det raskt kan bli flere. Løsningen er basert på brikkesett og prosessor fra Nvidia, og leveres med fjernkontroll som også har et lite qwerty-tastatur. Mer informasjon om Boxee Box finner du på www.boxee.tv/box .

Samtidig kan rimelige maskiner basert på Intels Atom-prosessor være en aktuell løsning. Et eksempel kan være Acer Revolution R3600-serien eller Asus Eee Box-serien. Skal man spille av HD-video blir et sentralt element at grafikkprosessoren har maskinvareakselerasjon, hvilket betyr at man trenger en pc med for eksempel Nvidia ION, GeForce 8 eller nyere, eller ATI Radeon HD-serien.

Når det gjelder fjernkontroll finnes det etter hvert mange løsninger for pc-er. En mulighet er også å bruke vanlig tastatur og mus, eller iPod Touch og iPhone. Små tastaturer som Logitech diNovo Mini eller Cideko AVT-02 kan også være gode løsninger.

I praksis

Det vi har basert oss på er den første offentlige betaversjonen. Det er fortsatt en del å sette fingeren på. Ettersom det er snakk om en betaversjon må man nesten regne med en del småproblemer. Vi opplevde blant annet at ikke alt var 100 prosent stabilt.

Installasjonen er relativt rett fram. Man må registrere seg for å laste ned programmet og registreringen er også bakgrunn for innlogging på Boxee-nettverket. Videre ved første oppstart går man igjennom en konfigurasjon i henhold til skjermoppsett. Neste steg er å legge til filer i mediebiblioteket. Innskanningen av filer tar lang tid hvis mediebiblioteket er stort og ekstra lang tid om det i tillegg aksesseres via nettverket. Her kunne vi ønsket at det var mulig å sjekke hva Boxee egentlig jobbet med, for vi opplevde på en av maskinene at indekseringen ikke startet.

I tillegg til importert media kan man enkelt bla i filstukturen både lokalt på maskinen og på nettverksdrev.

For en del kan det være at XBMC, som Boxee er basert på, kan gjøre en vel så bra jobb. Og det finnes også her en del tillegg som kan gjøre løsningen bedre for dine behov. Også XBMC er gratis.

Vi ser også at Popcorn Hour, som står bak egne medielinker og programvaren som benyttes i en rekke andre medielinker, også har begynt å leke med Apps-tillegg.

Hvordan framtiden for Boxee blir, er i stor grad avhengig av hva som utvikles av Apps. Dersom utviklingsmiljøet blomstrer kan Boxee bli en unik og fantastisk underholdningsplattform for mediesenter-pc-er. Men uansett har Boxee mye nok spennende funksjonalitet allerede i dag til at det er vel verdt ta teste det ut.

LES OGSÅ: TEST: Popcorn Hour C-200: Allsidig for de kravstore

Les om:

Foto/video