Lumia 1520: Her er førsteinntrykket

Lumia 1520: Her er førsteinntrykket

Nokias nye mobil med 6-tommers skjerm er nå i salg i Norge.

Nokia Lumia 1520 er en Windows Phone-mobil som det er knyttet store forventninger til.

Skjermstørrelsen ser ut til å være attraktiv blant mange mobilbrukere, og Nokia – og Microsoft – har stort håp om at 1520-modellen skal være den som drar mange av tvilerne over til Windows Phone-operativsystemet.

Dette er ingen testomtale av Lumia 1520. Den kommer senere. Her er bare noen spredte inntrykk fra de første timene etter at testtelefonen ble utlevert. Vi har ikke engang rukket å konfigurere mobilen ferdig ennå.

Lumia 1520 ble lansert i oktober i fjor høst, men er først nå kommet i salg i Norge.

Bra spesifikasjoner

De tekniske spesifikasjonene har vi omtalt før, her er et sammendrag:

6-tommers Full HD skjerm med oppløsning på 1920 x 1080 piksler og pikseltetthet på 368 punkter per tomme, Qualcomm Snapdragon 800-prosessor med fire kjerner og klokkefrekvens på 2,2 gigahertz, 2 GB RAM, 32 GB lagringsplass (cirka 25 GB ledig etter at operativsystem og medlevert programvare er installert), mulighet for ekstra minne på MicroSD-kort på opptil 64 GB, 20 megapikslers PureView-kamera, innebygd blits, fire mikrofoner for videoopptak med surroundlyd, 4 GB lagringsplass i Skydrive/Onedrive og batterikapasitet på 3400 mAh.

– En av de viktigste målgruppene for Lumia 1520 er bedriftsbrukere som ønsker å være mest mulig produktive også når de er på farten, for eksempel med rask tilgang til Microsoft Office-dokumenter, sier produktsjef Henrik Fagernes hos Nokia Norge AS.

– I tillegg satser vi sterkt på alle dem er glad i å bruke mye media, for eksempel til å se Netflix-filmer. Denne skjermstørrelsen passer mye bedre til det enn mindre mobiler, sier Fagernes.

Han tror dessuten at Nokia Storyteller-funksjonen vil bli populær. Dette går ut på at programvaren analyserer foto- og videoopptak og skaper historier basert på blant annet geotagging, med mulighet for direkte opplasting både til Facebook og Skydrive.

Nokia har også store forhåpninger til 1520 som spillmaskin.

Førsteinntrykket

Størrelsen er naturligvis det første folk diskuterer når de får se Lumia 1520. I redaksjonen vår er det delte meninger om hva som er den ideelle skjermstørrelsen på mobiltelefoner. Fra kollegene var en av kommentarene at dette var akkurat riktig størrelse: Stor og fin skjerm, men ikke større enn at mobilen akkurat får plass i skjortelommen.

Siden Nokia-mobilen er så tynn, går den også rimelig greit ned i en vanlig bukselomme, hvis lommen er dyp nok til at mobilen kommer nedenfor "hofteknekken" når man setter seg.

En annen observasjon er at Nokia ser ut til å ha lagt med god kartprogramvare, inkludert fullverdig GPS-løsning for bilbruk. Vi har ikke hatt tid til å prøv Here Drive+-løsningen som er installert på Lumia 1520 ute på landeveien ennå, men har meget gode erfaringer med løsningen fra tidligere Lumia-telefoner. Vi tror nok at GPS-giganter som Tom Tom og Navigon vil få problemer med å gjøre seg attraktive blant Lumia 1520-brukere. Her får du nemlig en fullverdig navigasjonsapp med nedlastbare kart inkludert i prisen, mens du får konkurrerende løsninger gjerne må ut med en anseelig mengde hundrelapper.

En kjapp tur innom Office-programvaren ga oss også et inntrykk av at 1520-skjermstørrelsen er ypperlig for å jobbe med Word- og andre Office-dokumenter på farten, med Skydrive – eller Onedrive, som Microsoft omdøpte skytjenesten sin til denne uka – bare et klikk unna. Har du Windows 8 og Office på pc og nettbrett er det også en smal sak å jobbe videre med dokumenter på telefonen, og motsatt. Her har Microsoft etter hvert laget et solid økosystem på tvers av de forskjellige Windows-enhetene.

Nokia Lumia 1520 koster rundt 5500 kroner uten abonnement og er altså tilgjengelig i Norge fra denne uka.

Grundig testomtale kommer senere.

Les om:

Foto/video