- Mange slurvete digitalfotografer

- Mange slurvete digitalfotografer

Marcel Leliënhof: - Bilder er ikke til for å bo i en computer.

Digitalfoto har brakt mye godt med seg, men har også ført til mye slurvete fotografering, mener Marcel Leliënhof.

Den kjente fotografen er også skeptisk til speilreflekshysteriet.

- Mange digitale speilreflekskameraer blir liggende i bag-en og sjelden brukt, sier han.

Selv har han skaffet seg et lite kompaktkamera som han benytter både privat og i jobbsammenheng.

Det digitale mørkeromsarbeidet overlater han til andre. Selv har han ikke tid til å sitte i timevis foran pc-en og fikle med Photoshop:

- Hadde jeg gjort det, hadde jeg nok vært skilt. Dessuten er jeg jo nå også far!

PC World Norge fikk en samtale med Marcel Leliënhof om digitalfoto-teknologiens velsignelser og forbannelser da Canon og Apple i fellesskap inviterte til foto- og videoseminar på Grünerløkka i Oslo i går.

Marcel Leliënhof er blant Norges mest anerkjente fotografer, med en lang merittliste bak seg innenfor både reklame- og dokumentarfoto. Han begynte å ta bilder da ordet «digitalfoto» ikke eksisterte, men er nå i ferd med å bli heldigital.

Det betyr ikke at han trykker alt som har med digitalfoto å gjøre, til sitt hjerte.

- Mange slurver!

- Det er mange som slurver når de tar bilder i dag. De bare knipser i vei og tror de kan ordne alt på pc-en etterpå, sier Marcel Leliënhof.

Selv begynte han å fotografere den gang man tok dias som måtte være perfekte i utgangspunktet. Det var ikke mulighet for særlig mye etterbehandling av fargebildene den gang.

- I dag bruker folk utrolig mye tid på etterpåarbeidet på pc-en. Det blir ikke nødvendigvis bra bilder av det. Målet må være å få best mulig bilder i første omgang, sier Marcel Leliënhof og tilføyer: - Man må ikke glemme det grunnleggende om foto selv om man kan redigere etterpå.

- Gå på kurs!

Derfor oppfordrer han fotointeresserte til å lære seg fotografering skikkelig. - Folk må lære det grunnleggende. Les om lys og gå på fotokurs! oppfordrer han. Og sniker inn litt reklame for sin egen årlige foto-workshop under fotofestivalen i Arles i Frankrike. - Hands-on-trening under slike workshops er enda bedre enn bøker. Da har man det moro og får mye inspirasjon, sier han.

Marcel Leliënhofs tre standard-kameraer: Fra venstre Canon PowerShot G9, Hasselblad H2D og Canon EOS-1D Mark III.

Marcel Leliënhof er dessuten bekymret over alle bildene som aldri kommer lenger enn til datamaskinen. - Bilder er ikke til for å bo i en computer. Kjøp deg en skikkelig, god fotoskriver - eller en kompaktskriver som for eksempel Canon Selphy, for den saks skyld - og lær deg gode utskriftsvaner. Gi bort bilder, fest dem på kjøleskapdøren, alt er bedre enn å dømme dem til evig fangenskap i computeren, sier han.

Han liker heller ikke at mange tar sine bilder i lav oppløsning ut fra argumentet om det holder fordi de bare skal sendes til slekt og venner på mail. Vi får ikke dokumentert vår tid for fremtiden ved å ha massevis av dårlige digitale bilder i lav oppløsning spredt rundt omkring på pc-er som jevnlig kasseres, påpeker Marcel Leliënhof.

20-årsjubileum

Marcel Leliënhof tidfester sin debut som seriøs fotograf til 1987. Da var han 21 år gammel og bestilte en Canon EOS 650. Dette var det aller første kameraet i Canons EOS-serie, en kamerafamilie som feirer sitt 20-årsjubileum i år, sammenfallende med Marcel Leliënhofs 20-årsjubileum som profesjonell fotograf.

- Riktignok hadde jeg tatt bilder helt siden jeg var liten. Men det var da det startet for alvor, sier han.

LES OGSÅ: Derfor er Canon EOS 40D så viktig

LES OGSÅ: - D300 er altfor billig

LES OGSÅ: Sony angriper Nikon

Med introduksjonen av EOS-kamerafamilien i 1987 innførte Canon en speilrefleks-kamerateknologi der den vesentlige forskjellen fra tidligere var at objektivet kommuniserte med kamerahuset via elektroniske kontaktpunkter, ikke mekaniske løsninger.

Dette forutsatte i sin tur at objektivene hadde innebygde elektroniske motorer til å iverksette de bevegelser som kameraet – eller fotografen – forlangte. Canons objektiver helt tilbake fra 1987 kan fortsatt brukes på dagens digitale Canon-speilreflekser.

Ja til bildestøy

I samtalen med PC World Norge retter Marcel Leliënhof et spark mot de digitale perfeksjonistene, enten de kommer fra de fotograferendes rekker eller fra kameraprodusentene.

– Folk i min alder har sikkert mange dårlige familiebilder fra 1970-tallet liggende. Faktum er at de ser flotte ut i dag, til tross for hva de måtte ha med seg av datidens bildestøy. Jeg synes fokuseringen på å bli kvitt alle spor av bildstøy, er gal. Tvert imot synes jeg at litt bildestøy er med på å berike fotografiet.

På spørsmål om hvor mye tid han selv bruker foran datamaskinen for å forbedre sine egne bilder, svarer Marcel Leliënhof diplomatisk:

- Jeg må innrømme at jeg gjør lite bildebehandling selv. Det er to grunner til det. For det første er jeg ikke dyktig nok på pc-en, og for det andre har jeg ikke tid. Mitt hovedfokus ligger på å produsere så mye som mulig. Derfor overlater jeg mye av bildebehandlingen til assistenten min, sier Marcel Leliënhof, og legger til følgende om sitt forhold til bildebehandling på pc:

- Hadde jeg gjort det, hadde jeg nok vært skilt. Dessuten er jeg jo nå også far!

Kompakt er viktig!

Tross sin skepsis til en del av de utviklingstrekkene han ser innenfor digitalfoto, er Marcel Leliënhof i hovedsak begeistret for overgangen til digital fotografering. Selv er han nå villig til å selge alt som måtte være igjen av hans egen filmbaserte kamerautstyr.

Den gang han fotografert med filmbaserte kameraer, foretrakk han Nikon: - Nikon var overlegen på film, fastslår han.

Til daglig fotografer Marcel Leliënhof mest med Canon EOS-kamera. (Foto: Toralv Østvang)

Øverst på listen over hva han sitter igjen med på den digitale siden, finner vi et digitalt Hasselblad-kamera – toppmodellen har en bildebrikke på hele 39 megapiksler. Dernest kommer Canons profesjonelle EOS-kameraer – på Canon/Apple-seminaret demonstrerte han Canon EOS 1D Mark III.

Dyrt og heftig profesjonelt utstyr, altså. Men overfor PC World Norge gjør han seg til en varm talsmann for små, kompakte digitalkameraer.

- Canon PowerShot G9 har fått tilbake støtten for RAW-formatet og er dermed et fantastisk snapshot-kamera. I tillegg bruker jeg det som backup-kamera, sier Marcel Leliënhof.

For kort tid siden var han i USA for å dokumentere cowboy-livet i New Mexico. - Det kan være farlig å ri på halvville hester med en tung Canon EOS og et svært objektiv. G9-en ga meg de reportasjebildene jeg ønsket, sier han begeistret. Bildene fra G9-kameraet vil etter hvert dukke opp i en fotoreportasjebok.

- Personlig må jeg nok medgi at dokumentarfotografering er det jeg tr ives aller best med, sier han.

Adobe Bridge

I den grad Marcel Leliënhof beveger seg inn i pc-ens - eller Mac-ens - verden, dreier det seg også litt om Adobe Photoshop, men kanskje mest om Adobe Bridge, tilleggsprogrammet til Photoshop som hjelper til med å holde orden på store bildemengder.

Apple Apertur har mye av den samme funksjonen, og han har da også brukt programmet i noen grad. Men manglende støtte til Hasselblad-kameraet gjør Aperture mindre aktuelt foreløpig, sier han.

Les om:

Foto/video