- Med 100D har Canon truffet spikeren på hodet

KOMMENTAR: Endelig en ekte, moderne speilrefleks som kan konkurrere seriøst med alle de speilløse systemkameraene.

Publisert Sist oppdatert

Vår nyhetssak om lanseringen av Canon EOS 100D kan du lese her .

Profesjonelle fotografer gir ofte uttrykk for at de ikke synes noe særlig om små og lette kameraer. For dem er det viktigere med den ekstra stabiliteten som et stort og tungt kamera gir, sier de.

For oss andre derimot er et kamera ikke et arbeidsredskap vi er nødt til å slepe med oss, men noe vi høyst frivillig tar med i alle mulige og umulige sammenhenger, både til hverdags, i helger og på ferier. Noen ganger når vi går på ski med ryggsekk. Andre ganger når vi rusler i byen.

Kameraet er bare med i tilfelle vi skulle komme over noe vi har lyst til å ta bilde av. Vi har altså det motsatte utgangspunkt som en profesjonell fotograf, som gjerne bærer med seg en masse tungt kamerautstyr som trengs for å få gjort en klart spesifisert jobb. Men som gjerne dropper å ta med seg kamera i det hele tatt på fritiden.

Lite og lett

Vi andre synes det er viktig at kameraet er så lite og lett som mulig. Kameraprodusentene har da også lansert utallige lette og kompakte kameraer for disse brukergruppene i årenes løp.

Men kompakte kameraer har en masse ulemper og mangler som seriøst fotointeresserte opplever som plagsomme. En del mangler søker, andre har fått elektronisk søker som erfarne speilrefleksbrukere ofte ikke synes noe om, og så videre.

Det hjelper ikke hvor gode bilder et kamera tar. For mange av oss er selve fotograferingsopplevelsen like viktig som sluttresultatet. Vi koser oss når vi fotograferer. Og en del av oss koser oss best når vi får bruke «ekte» speilreflekskamera.

Canon ga lenge inntrykk av å være bare måtelig interessert i å møte utfordringen fra de speilløse systemkameraene. Da de i fjor endelig kom med EOS-M, et speilløst systemkamera uten søker, virket det nesten som et pliktløp. Blant journalistene ble det spøkt om Canon bare prøvde å få slutt på masingen fra fagpressen, der journalistene stadig spurte om når Canon endelig ville komme med sitt kompakte speilløse kamera, etter at så å si alle konkurrentene for lengst var ute med slike kameraer.

Canon EOS 100D er et ekte speilrefleks-alternativ til speilløse systemkameraer. (Foto: Canon)

EOS-M ser i større grad enn en del andre kompakte systemkameraer ut til å være klart myntet på kompaktkamera-brukere som ønsker å oppgradere til systemkamera, ikke på etablerte speilrefleks-brukere som ønsker seg et mer kompakt kamera, kanskje som et supplement til det de allerede har.

Spikeren på hodet

Det gjenstår å se hva slags mottakelse EOS 100D vil få – det kommer ikke i salg før i slutten av april. Personlig tror jeg Canon har truffet spikeren på hodet. I grenselandet mellom avanserte fotoamatører, ivrige fotoentusiaster og folk som kanskje knipser en del bilder i jobbsammenheng, men som ikke regner seg selv som ordentlig profesjonelle fotografer, finnes det trolig en god del som gjerne kunne tenkt seg et kompakt systemkamera, men som ikke vil gi slipp på det de oppfatter som fordelene ved «ekte» speilrefleks.

Dette kan være folk som jobber med webpublisering, journalister og andre skrivende som fotograferer litt selv, eiendomsmeglere og ingeniører som trenger å fotografere og dokumentere en del i jobbsammenheng og så videre.

Og naturligvis rene amatørfotografer og reiselystne som vil ha kompakt kamerautrustning. Og som alle deler den felles egenskap at de foretrekker klassisk speilrefleks-søker i steder for ulike elektroniske alternativer.

– EOS 100D er speilreflekskameraet som du alltid vil ha med deg, sa produktspesialist Trond Sliper hos Canon Norge under lanseringen. Jeg tror det er mye rett i det han sier.

Ikke miniatyrisert leketøy

Med Canon EOS 100D får kundene et særdeles lite og lett speilreflekskamera som slett ikke oppleves som noe miniatyrisert leketøyskamera. Jeg har riktignok bare så vidt prøvd en førproduksjonsmodell på presselanseringen hos Canon Norge, men førsteinntrykk var ubetinget positivt.

Tross den beskjedne størrelsen og det moderate håndgrepet opplevde jeg at kameraet er godt å holde, og at søkerbildet virket minst like stort og lyst som på den større EOS 650D – og den nye etterfølgeren 700D.

Utfordringen for Canon

Den store utfordringen for Canon nå blir å følge opp med et litt større utvalg av kompakte objektiver som passer til 100D-konseptet. Canon benytter riktignok enhver anledning til å promotere 100D med selskapets «pannekake-objektiv» fra i fjor, det lille 40-mm STM-objektivet som ble lansert samtidig med 650D. Personlig kunne jeg ha tenkt meg et like lite objektiv med halve brennvidden, altså moderat vidvinkel. Men uansett trengs det også mindre og mer kompakt zoomoptikk enn det Canon kan by på i skrivende stund.

Hvis det skulle vise seg at Canon har noen slik optikk på beddingen, tror jeg EOS 100D kan bli begynnelsen på et populært kamera-konsept.