Mobilen truer ikke fotomarkedet

Mobilen truer ikke fotomarkedet

Mobilkameraene bidrar til at flere kjøper dyrere kameraer.

KÖLN (PC World Norge): Kameraprodusentene har i flere år vært redde for at mobiltelefonkameraene vil kannibalisere kompaktkamera-salget. Frykten har vært berettiget, viser salgstallene.

På verdensbasis selges det nå 10 ganger så mange mobiltelefoner med innebygd kamera som det selges «vanlige» kameraer.

Men nå begynner en annen og svært uventet effekt å melde seg: I den andre enden av skalaen bidrar mobilkameraene til økt salg av dyrere og mer avanserte kameraer.

Flere vil ha avanserte kameraer

Det er flere grunner til at mobilkameraene bidrar til økt salg av dyrere kameraer, ifølge statistikk og prognoser som nå er presentert her på Photokina-messen i Köln.

I noen grad handler det rett og slett om følelser. Selv om vi gjerne knipser bilder i vilden sky med våre smarttelefoner og sender bildene til slekt og venner og verden for øvrig via Facebook, føler vi oss enda ikke trygge nok på de enkle mobilkameraene til å bruke dem på de varige familiebildene.

Barnebildene som vi gjerne vil bevare til barna er blitt store, vil vi helst ta med et «skikkelig» kamera, ifølge Consumer Electronics Association (CEA).

– Vi vil gjerne prøve ut et nytt mobiltelefonmerke, en ny bærbar pc eller en ny tv, men når det gjelder familiebildene er vi mer konservative, sier Steve Koenig, analysesjef hos CEA.

Det er ikke minst produsentene av kompakte systemkameraer, altså de såkalte speilløse systemkameraene med utskiftbar optikk, som nyter godt av denne utviklingen.

Trenden er særlig tydelig i Kina og Sørøst-Asia, men forventes å komme til Europa også. I Europa har de speilløse systemkameraene bare fem prosent markedsandel foreløpig, mot over 50 prosent i Japan. I Tyskland forventes andelen å komme opp i 15 prosent eller mer neste år.

En annen grunn til at mobilkameraene stimulerer markedet for dyrere kameraer, er at en god del av kundene aldri har vært interessert i fotografering før, men når de først begynner å ta bilder med smarttelefon-kameraet, blir en del av dem så ivrige at de raskt begynner å føle behov for et mer avansert kamera.

Ifølge en talsmann for German Imaging Association vil det internasjonale kameramarkedet vokse med hele 10 prosent selv om bare én av hundre kjøpere av mobiler med innebygd kamera velger å gå videre til «ordentlig» kamera.

«Prosumer»-vekst

Mange av disse nye kamerakundene går gjerne direkte til speilrefleksmarkedet, der det såkalte «prosumer-markedet» – entusiastiske fotoamatører med tilnærmet profesjonelle ambisjoner – nå vokser kraftig.

Dette har også sammenheng med sterkt fallende priser på avansert kamerautstyr. For 10 år siden kostet en speilrefleks på tre megapiksler godt over 20 000 kroner, nå får man en speilrefleks på 18 megapiksler for under 4000 kroner.

Færre, men dyrere kameraer

I år er det forventet at det blir solgt i underkant av 140 millioner digitalkameraer på verdensbasis, ifølge analysebyrået GFK. Dette er en svak nedgang fra i fjor, noe som skyldes redusert salg av kompaktkameraer.

Men samtidig økte salget av kameraer med utskiftbare objektiver med 41 prosent i første halvår i år, ifølge statistikk fra Camera & Imaging Products Association (CIPA).

GFKs analyser tyder på at verdistrukturen i kameramarkedet er upåvirket av nedgangen i kompaktkamera-salget, ettersom stadig flere forbrukere kjøper dyrere og mer avanserte kameraer. Den globale verdien av kamerasalget ligger på en vekstrate på rundt åtte prosent, ifølge GFK.

Og nå når stadig flere avanserte kameraer også får innebygd utstyr for trådløs oppkobling, berøringsskjermer og mulighet for å anvende apper, vil bransjen ha gode sjanser til å motstå presset fra mobilkameraene, er budskapet fra Photokina.

Les om:

Foto/video