Moderat oppgradering til Nikon D60

Moderat oppgradering til Nikon D60

Nikon lanserer nå en ny, rimelig speilrefleksmodell, Nikon D60, som skal erstatte D40x.

Nikon D60 er særlig myntet på førstegangskjøpere av digitalt speilreflekskamera.

Den viktigste nyheten er at kameraet får den samme Expeed-bildeprosessoren som i proff- og semiproff-modellene Nikon D3 og D300. Dette kan bety at det blir enda lettere enn før å få førsteklasses bildekvalitet. Oppløsningen er 10,2 megapiksler netto.

Dessuten kan bilder tatt i RAW-format nå konverteres til jpeg-filer direkte i kameraet, og fotografen kan selv påvirke resultatet i stor grad.

Ingen «LiveView»

Nikon D60-lanseringen inneholder imidlertid også enkelte «manglende nyheter».

I motsetning til stadig flere av speilreflekskameraene som lanseres i disse dager, får D60-kameraet ikke «LiveView» eller direktevisning på lcd-skjermen under opptak.

Lcd-skjermen er heller ikke blitt større. Mens erkerival Canon forleden dag lanserte ny EOS 450D med tre-tommers lcd-skjerm, bevarer Nikon 2,5-tommers-skjermen på Nikon D60, slik den har vært på D40 og D40x.

Det som derimot er likt i de nyeste speilrefleks-lanseringene hos Nikon og Canon, med bare noen dagers mellomrom, er at begge nå tar et av de viktigste elementene fra sine dyrere kameraer, selve bildeprosessoren, og plasserer den i kameraer som hører hjemme i forbrukermarkedet.

Canon har plassert mye 40D-teknologi, inkludert bildeprosessoren Digic III med 14-bits prosessering, i sin nye 450D, mens Nikon på sin side har tatt Expeed-teknologi fra blant andre Nikon D300 og plassert i D60.

LES OGSÅ: - D300 er altfor billig

Ulikhetene

Tross disse likhetene er det også forskjeller knyttet til de siste lanseringene fra de to rivalene. Canon ser ut til å gjennomføre en mer omfattende oppgradering fra 400D til 450D enn hva Nikon gjør fra D40x til D60.

Sammen med prismessige forskjeller tilsier dette at Canon EOS 450D nå i større grad må anses som en konkurrent først og fremst til Nikon D80, altså et utpreget entusiast-kamera. Nikon D60 retter seg klarere mot førstegangskjøperen av digital speilrefleks, med lavere pris, mindre lcd-skjerm, ingen LiveView og ingen dybdeskarphetskontroll i søkeren.

Det meste er likt forgjengeren, i hvert fall utenpå.

Felles for begge de to store kameraprodusentene er at de kommer til å holde produksjonen av en av sine tidligere modeller gående en stund til for å sikre seg et billig-altaernativ i markedet.

LES OGSÅ: - EOS 450D er en kraftig forbedring

For Nikon gjelder det den opprinnelige Nikon D40 på seks megapiksler, mens Canon fortsatt vil produsere EOS 400D en stund til, parallelt med EOS 450D.

Støvfjerning

Nikon D60 har innebygd støvfjernings-teknologi for å holde ccd-brikken fri for støv. Nikon har valgt en løsning med hurtig-vibrerende lowpass-filter via et piezoelektrisk element.

I tillegg finner man noen små luftehull nederst i kamerahuset, nær objektivfatningen. Via disse luftehullene ledes luft vekk fra speilet for ytterligere å minske risikoen for støv på ccd-brikken.

Blant nyhetene finner vi en øyesensor som registrerer når øyet kommer nær søkeren og sørger for å slå av lcd-skjermen, slik at denne ikke blender. Vi har tidligere sett lignende løsninger på superkompakt-kameraer med elektronisk søker.

LES OGSÅ: Slik kjøper du digitalkamera

D60 har roterende bilde på lcd-skjermen, ikke bare når du ser på bildene du har tatt, også av menyinformasjonen, som snus automatisk avhengig av hvilken vei du holder kameraet.

Dessuten er det flere effekt- og filtermuligheter innebygd i kameraet, blant annet filter for mer intens farge - vel å merke av den fargen som fotografen selv bestemmer: blå, grønn eller rød. Videre har D60 fått en ny retusjeringsmeny for bildebehandling direkte i kameraet.

Nikon lanserer nye objektiver med vibrasjonskontroll.

Det skal ikke være noen tvil om at Nikon D60 er myntet på forbrukermarkedet. Kameraet har fått et «stop motion»-system som gjør det lett å lage animasjonsfilm i avi-format.

Øvrige spesifikasjoner er øyeblikkelig oppstart på 0,19 sekunder, kortere «blackout»-tid i søkeren når bildet tas, lukkertider fra 1/4000 sekund til 30 sekunder, serieopptak på inntil tre bilder i sekundet i jpeg-modus, og filoverføring i USB 2.0 Hi Speed-hastighet.

Nytt objektiv

Til det nye kameraet lanserer Nikon en ny standardzoom 18-55 mm med innebygd vibrasjonsreduksjon (VR).

Nikon har forøvrig sett seg lei på de stadige påstandene i mediene om at det bare et er lite utvalg Nikon-objektiver som kan benyttes på Nikons rimeligste speilreflekskameraer med full autofokus. I den forbindelse presenterer selskapet nå en liste på 40 Nikon-objektiver som kan benyttes med D60, hvorav 26 fortsatt er i produksjon og ni betegnes som «høyaktuelle» for Nikon D60.

Nikon D60 kommer i salg i februar, og kamerahuset vil ha en veiledende pris på 4 990 kroner inklusive mva. Med det «gamle» kit-objektivet på 18-55 mm blir prisen 5490 kroner, og ønsker man det nye objektivet med innebygd teknologi mot bevegelsesuskarphet, blir prisen 5 990 kroner.

Informativ lcd-skjerm bak på Nikon D60.

I mars kommer en ny samlepakke med 18-55 mm VR-objektivet samt et 55-200 mm VR-objektiv til 7790 kroner.

Nikon D60 har en oppgitt nettovekt på 495 gram, og kamerahuset er 126 mm bredt, 94 mm høyt og 64 mm dypt.

Les om:

Foto/video