Moderne motor i 80-talls karosseri

Moderne motor i 80-talls karosseri

Nikon har lansert Nikon Df, et kamera med nyeste proff-innmat iført et retroinspirert kamerahus

Nikon lanserte i dag sitt nyeste speilreflekskamera, Nikon Df. Dette er et produkt som har versert på verdens ryktebørser i noen uker nå, og Nikon helte selv bensin på bålet for etpar uker siden, da de la ut en hemmelighetsfull YouTube-video der budskapet var «pure photography». Med dagens lansering er spenningen utløst.

Nytt og gammelt

I telegramform kan dette kameraet oppsummeres som mye av innmaten til Nikon D4, et proffkamera i fullformat, plassert inni et retroinspirert hus som bringer tanken tilbake på klassiske Nikon-kameraer som Nikon F4 fra 1988 eller Nikon F5 lansert i 1995.

Ifølge Nikons norske representanter er dette det minste og letteste fullformat (FX) kamerahuset selskapet noen gang har lagd, og vi kunne også med selvsyn slå fast at dette slett ikke er noen tungvekter. I kalde tall veier huset, inklusive batteri og minnekort, kun 765 gram.

Batteriet er for øvrig nyutviklet til dette kameraet, og Nikon lover formidable 1400 bilder per opplading – oppgitt «omtrentlig», basert på CIPA-retningslinjer.

Noe av det aller mest tiltalende med Nikons retrodesign, er solide metallhjul på toppen av kamerhuset, som fungerer som velgere for de mest grunnleggende innstillingene: Av/på, programvalg (Manuelt, blenderprioritet, lukkerprioritet og P-program), lukkertid, ISO-verdi og eksponeringskompensering (+- 3 EV i 1/3 steg).

Dermed blir det ikke plass til så veldig mye mer oppå huset, men en liten skjerm viser lukkertid, blenderåpning, batteristatus og ledig plass på minnekortet har Nikon likevel funnet plass til.

LES OGSÅ:

TEST: Panasonic Lumix GX7: Hendig retrokamera

Topp moderne innmat

Inni kameraet er det ikke mye retrostil. Nikon Df har fått bildebrikken og bildeprosessoren fra Nikons flaggskip D4, som ble lansert i januar 2012. Det betyr en fullformat sensor som leverer 16,2 megapikslers oppløsning på bildene, med et ISO-område fra ISO 100 til 12 800, og er utvidbart til ISO 204 800. Bildeprosessoren er Nikon EXPEED 3, som altså også finnes i Nikon D4.

Alt av funksjoner og egenskaper er likevel ikke identisk mellom disse to kameraene. For eksempel har Df en maksimal skuddtakt på 5,5 bilder per sekund, mens D4 har 10. Lysmålingen er også enklere enn i D4, så det er viktig å merke seg at kameraene ikke er identiske, selv om Df posisjoneres som basert på D4.

Det er også verd å merke seg at Df tilbyr ikke videoopptak i det hele tatt. Det er muligens dette Nikon sikter til med slagordet »Pure photography». I tillegg har ikke kameraet innebygd GPS eller nettverk, i stedet leverer Nikon dette ved hjelp av ekstrautstyr.

LES OGSÅ:

Test: Nikon D7100 - entusiastenes favoritt

54 år gamle objektiver

Sammen med Df-huset lanserte Nikon også et nytt Nikkor AF-S objektiv. Dette er et 50 millimeter fast brennvidde f/1.8, minimum blender f/16 objektiv, også dette utført i en passende retrostil. Den eneste innvendingen man kan ha, er at objektivet ikke har en blenderring, noe som hadde stått i stil med resten av kameraet.

I tillegg har objektivfatningen fått en vippbar hendel som gjør det mulig å bruke gamle objektiver. Dette er objektiver uten AI, noe som gjør det mulig å bruke Nikon-objektiver som er produsert siden 1959, altså over 50 år gammel optikk.

LES OGSÅ:

TEST: EOS 6D - Rimelig fullformat

Tilgjengelig i november

Nikon Df skal være på plass i butikkene den 28. november. Riktig nok ikke i absolutt alle butikker – dette kameraet kan sees hos Nikon Pro-forhandlerne.

Nikon Df leveres kun i sett med det nye 50 millimeter-objektivet. Nikon har satt en veiledende utsalgspris på 25 390 kroner for dette settet.

LES OGSÅ:

TEST: Sony RX1 - proff-kompakt til 24.000 kroner

Les om:

Foto/video