Mp3-spilleren fyller ti år

Mp3-spilleren fyller ti år

MPMan fra koreanske Saehan dukket opp i mars 1998 og banet vei for langt mer suksessrike produkter.

Vi så den først som en prototyp på Cebit-messen i Hannover. Senere ble den masseprodusert og solgt i både Europa og USA, skriver IDG.se

Kapasiteten besto av et 32 MB stort flashminne. På den tiden fikk den plass til rundt åtte låter kodet i en bithastighet på 128 kilobyte per sekund. Spilleren målte 91x70x165 millimeter og ble koblet til pc-en via parallellporten. På fremsiden av spilleren fantes en liten lcd-skjerm hvor man kunne lese låtnummer, bithastighet og tid.

En mer kjent konkurrent som kom litt senere på banen, var Diamond Mulitmedia Rio PMP300. Den hadde også 32 megabyte minne, men hadde en større skjerm og plass til et eksternt minnekort.

LES OGSÅ: Vil forby kopiering fra cd til mp3

Musikkindustrien reagerte negativt på dette nye fenomenet og gikk til rettslige skritt for å få stoppet spillerne. De hevdet at produktet brøt mot musikkinnspillingslovene og krevde at alt salg av Diamond-spilleren skulle stoppes. Etter en lang prosess tapte musikkindustriens organisasjon RIAA.

I 2003 tok Apple en smart avgjørelse. De bestemte seg for at Ipod skulle integreres med Windows-baserte plattformer. Dette ledet frem til en eksplosiv markedsvekst og pioneren MPMan og Rio kunne ikke lenger konkurrere.

Les om:

Foto/video