Musikkbransjen tjener fett på Itunes

Musikkbransjen tjener fett på Itunes

Ferske tall fra musikkbransjen viser at plateselskapene tjener godt på salg via Itunes.

De nye resultatene kommer samtidig som flere engelske plateselskaper klager over dårlig inntjening fra nettsalg, vel å merke fra andre butikker en Apples Itunes.

LES OGSÅ: EU tviler på Itunes-konseptet

En ansatt i et uavhengig engelsk plateselskap, som uttaler seg anonymt til IDGs nyhetstjeneste, roser Itunes for å gi mesteparten av pengene de drar inn via musikksalget, tilbake til selskapene. Det er ikke tilfelle for de andre musikkbutikkene på nett.

- For hver sang som selges via Itunes får vi mellom 70 og 79 pence, av en pris på 79 pence, mens vi bare får rundt en halv pence per sang som selges på for eksempel Ruckus Networks. Av den halve pencen tar distributøren vår 25 prosent, mens resten fordeles mellom oss og artisten, sier han.

Han hevder også at det ikke er mye bedre å selge musikk via Real Networks. Fra dem mottar de en pence per solgte sang. Så langt har de tjent 10 pund på 1 000 solgte sanger via Real Networks, 10 pund som må fordeles på selskapet og artisten. – Vi ville fått nesten 790 pund for de samme sangene om de var solgt via Itunes, fortsetter han.

Lønnsomt for alle

Også andre selskaper drar nytte av salg via Itunes, det viser kvartalsresultatene fra det uavhengige plate og videoselskapet DMG.

Når selskapet presenterte resultatene sine sa administrerende direktør Mitchell Koulouris at rundt 89 prosent av omsetningen kom via Itunes-salg, mindre enn fem prosent kom fra abonnementstjenester.

Til tross for at DMG også har startet å levere musikk og video til mobiltelefoner, står Itunes fortsatt for rundt 70 prosent av selskapets fortjeneste. Markedet for nettvideo er fortsatt forsvinnende lite, sa Koulouris.

- Vi regner ikke med å ha særlig inntekt fra videodistribusjon før i andre halvdel av 2007, men vi har fortsatt tro på at dette nye og spennende markedet er noe som vil ta av og bli en god inntektskilde i årene som kommer, sier Koulouris til IDGs nyhetstjeneste.

DMG kunne også avsløre at hver av deres sanger blir lastet ned 6,9 ganger i gjennomsnitt per måned. Selskapet tilbyr per i dag 243 000 sanger, som ble lastet ned til sammen 4,78 millioner ganger i første kvartal, de aller fleste via Itunes.

LES OGSÅ: Beatles-låter endelig klare for nettsalg

Foto/video