Musikksalg på rett vei

Musikksalg på rett vei

KOMMENTAR: Stadig flere rettighetseiere velger å selge sin musikk uten kopibeskyttelse. Målet om et drm-fritt 2008 er innen rekkevidde.

I januar skrev jeg en kommentar på bakgrunn av musikkskribenten Gerd Leonhards spådom om at kopisperrer på musikkfiler vil forsvinne i løpet av året. Jeg stilte meg relativt skeptisk til disse spådommene, da musikkbransjen så langt har gjort alt i sin makt for å hindre at potensialet i digitalt musikksalg blir realisert.

nn Nå er vi godt over halvveis i året, og det er på tide med en oppsummering av hva som har skjedd på området så langt. Lesningen er utvilsomt gledelig for alle mennesker med interesse for kombinasjonen musikk og teknologi.

For få uker siden bestemte den norske musikkforvalteren Phonofile seg for å fjerne all kopibeskyttelse på musikkfilene som selges i selskapets digitale musikkbutikk Musikkonline.no. Samtidig ble kvaliteten på mp3-filene økt fra 192 til 256 kbit/s . Dette betyr i praksis at rundt 100 000 låter nå kan nytes på hvilken som helst mp3-spiller, samt både på pc, Mac og ikke minst Linux. Bakgrunnen for avgjørelsen var at "drm-området ikke har gått i ønsket retning", for å sitere en pressemelding fra Phonofile.

Det er ypperlig at en norsk aktør går foran med et godt eksempel som viser at musikkbransjen faktisk kan gjøre kjøp og salg av digitale medier enklere og bedre for forbrukerne.

Samtidig lanserte giganten Amazon.com en nedlastingstjeneste med drm-fri musikk. Ikke nok med at kopibeskyttelsene glimrer med sitt fravær, men Amazon har også tatt et slags oppgjør med overprisingen som fortsatt preger mange musikkbutikker på nettet. Nettbutikken selger nå enkeltlåter flere kroner billigere enn konkurrenten Itunes. Utvalget er også meget bra, til tross for enkelte mangler innen visse sjangrer.

Apropos Itunes, også det svære plateselskapet EMI valgte tidligere i år å fjerne sine kopibeskyttelser på filene som selges gjennom Apples musikkbutikk. Dermed legges ytterligere press på etternølerne.

Selv om prisen på digital musikk fortsatt er i høyeste laget og betalingsmodellene ikke er valgfrie nok, er de siste måneders avgjørelser et langt steg i riktig retning. Fortsetter utviklingen i samme tempo, er det meget mulig jeg må spise i meg kommentaren om at drm-beskyttelser fortsatt vil stå på agendaen når vi runder nyttårsaften 2007. Det vil i så fall være en glede å svelge akkurat den kamelen.

Så får vi se om også filmindustrien tar lærdom av musikkindustriens generaltabber, og etter hvert tilbyr rimelige og omfangsrike digitale filmarkiver til allmenn forlystelse. Akkurat detskjer i hvert fall ikke i løpet av året. Det kan jeg garantere.

Les om:

Foto/video