Mye gratisplass, men ingen Dropbox-killer

Mye gratisplass, men ingen Dropbox-killer

Microsoft oppdaterer og justerer kursen for gratis lagringstjeneste i nettskyen.

En av mange tjenester i gratistilbudet rundt Microsoft Live er lagringstjenesten Skydrive.

Det skal godt gjøres at 25 gigabyte gratis lagringsplass skulle komme i skyggen av gratis hotmail-epost og MSN-direktemeldinger, men treåringen er anonym i konkurransen fra Dropbox og andre gratis skylagringstjeneste.

Fra tirsdag 29. november får løsningen en mer prominent plass hos Microsoft, blant annet markert gjennom navneskifte fra Live Skydrive til Microsoft Skydrive. Den skal med andre ord få spille en mer sentral rolle i nettskysatsingen til giganten.

Dette ble varslet allerede ved slippet av Windows Phone 7.5, der Skydrive delte plass med Office 365 som nettskyløsning. Fra før hadde Skydrive fått en HTML5-tilpassing i sommer og demonstrasjoner av hvordan Windows 8 skal spille sammen med løsningen i september.

Samme innhold, forskjellige enheter og plattformer

Nettskysatsingen til Microsoft er basert på at innhold som blir tilbudt derfra, på linje med andre serverløsninger fra Microsoft, skal kunne leveres sømløst ut til «tre skjermer». Disse skjermene kan være pc, nettleser eller mobiltelefon.

Les mer: Her er Microsofts nye skytjeneste

Nyhetene i selve produktet er nye tilpassinger i grensesnitt og enda mer filutforskertilnærming til bruken i nettleseren. Blant annet skal dra-og-slipp mellom filutforsker og nettleser være enklere enn før. Deling av filer med andre på e-post er blitt litt enklere, spesielt siden det nå er basert på at man sender nettlenken til Skydrive-mappen. Der kan mottaker se gjennom og laste ned de bildene de trenger selv.

- Skydrive skal være en nettskyløsning der man kan lagre filer som det skal være tilgang til fra flere enheter, sier produktsjef Johanne D. Løvsland hos Microsoft Norge. Hun er sjef for Windows & Windows Live-produktene.

Støtte for håndtering av flere mapper og bedre bakgrunnskjøring er på plass.

Nok for alle?

Skydrive tilbyr 25 gigabyte gratis. Hverken mer eller mindre. For det er ikke mulig å kjøpe seg mer plass for den som synes dette er litt knapt. Microsoft har ingen umiddelbare planer om å tilby mer.

Microsoft anser ikke dette for å være en direkte Dropbox-konkurrent. Selv om fillagringen er den samme, mangler en synkroniseringsløsning. Selskapet avviser også at målet er en Dropbox-løsning.

- Visjonene vi har for Skydrive er både mer og større enn Dropbox, poengterer Løvsland.

Selskapet hevder at 500 millioner bilder og 300 millioner Word-dokumenter er delt gjennom Skydrive. Den aktive Skydrive-brukeren laster opp 120 bilder til Skydrive hver dag.

- Vår ambisjon er at filene og informasjonen din skal flyte sømløst mellom alle enheter og i alle applikasjoner. Dette blir selve sentralnervesystemet i Windows framover, supplerer Børge Hansen, nybakt teknologidirektør i Microsoft Norge.

Tilpasset ny nettbruk

Selskapet følger nøye med på hvordan studenter, teknologientusiaster og fotoentusiaster bruke Skydrive. De resonnerer at behovene deres i dag gjenspeiler hva vanlige nettbrukere vil vente i løpet av få år.

De ser at studenter samhandler i grupper, bruker flere typer enheter fra mange forskjellige steder og kombinerer nettskytjenester etter hva de trenger der de er. Teknologientusiastene venter at de samme tjenestene kan kjøre på tvers av dingser som nettbrett og tv-er og enheter som smarttelefoner og pc-er. Fotoentusiastene lagrer hundrevis av gigabyte på interne og eksterne harddisker, og i økende grad i ulike nettløsninger.

Microsoft mener selv at de gir svaret gjennom Skydrive-oppdateringen.

Selskapet har en type filsynkronisering gjennom Live Mesh-løsningen. Dette er imidlertid en sekundærløsning siden dette primært skal være muligheten for å hente innhold fra en annen Windows-pc over nett. Dette har også vært et ankepunkt mot løsningen, den er bare for Microsoft-plattformen.

Skydrive på Android og iOS

Denne uka kommer også ferske app-er for mobile enheter. Microsoft vil tilby dette for alle vanlige plattformer i tillegg til Windows Phone. Dette vil først si Android og iOS. Det er ikke avklart når disse app-ene blir tilgjengelig.

- Den som bruker WP-smarttelefonen til å ta bilder, kan få bildene synkronisert og sikret i Skydrive. Dette skjer automatisk så lenge tilgjengelig datanett er godt. I utlandet er det nok lurt å skru denne funksjonen av på linje med dataroaming generelt, forteller Windows Phone-evangelist Arif Shafique.

Les mer: Windows Phone 7.5 - Microsofts nye mobil-OS er lansert

Han demonstrerer at bilder tatt med geo-tagging fra mobilen eller digitalkamera som bruker gps, vises i Skydrive sammen med et Bing-kart hvor lokasjonen er markert. Bildene kan vises i nettleseren for alle mobiltelefoner.

Les mer: Ballmer med 500 søte mobilnyheter

For å øke bruken og variasjonen i tilbud av Skydrive-tjenester, kommer Microsoft med egne utviklergrensesnitt («API-er») i desember.

Foto/video