Nå får du apps på Spotify

Mediegiganter verden over lager tilleggsprogrammer til den svenske musikkløsningen.

Publisert Sist oppdatert

Det var Apple-tilstander i New York går. Om ikke i oppmerksomhet, så i hvert fall i måten å bygge hype på.

For svenske Spotify hadde virkelig slått på stortromma før gårsdagens pressekonferanse. Med spekulasjoner i forkant, live-overføring for pressen, og massevis av liveblogger på teknologi- og musikkwebsteder verden over, lå alt til rette for bulder og brak fra den svenske musikksuksessen.

- Vi tenkte lenge og hardt på hva det neste skrittet for musikk skulle være, fortalte Daniel Ek fra scenen på det, etter videoen å dømme, godt besøkte lokalet.

Og det neste store skrittet er altså apps. I første omgang har svenskene gjort avtaler med tolv internasjonale programtilbydere, blant annet Billboard, The Guardian, Last.fm, Pitchfork og Rolling Stone. De skal tilby innholdstjenester, som skal hjelpe folk å finne musikk, men også tilby tilleggsfunksjoner som kan gjøre Spotify bedre. Blant annet skal TuneWiki tilby tekster til musikken mens du hører på den.

Det skal også komme lokale tilleggsprogrammer - foreløpig har Norge, Sverige og Danmark leverandører på plass. Dagbladet og musikkbladet Gaffa skal ha tjenester på plass om kort tid.

VG vurderer liknende

Dagbladet skal presentere sine musikktips direkte i Spotify, og dermed kombinere lytting og lesing for sine lesere.

Men også VG tenker i liknende baner, selv om direktør Tor Jacobsen i VG Mobil ikke vil si noe særlig om planene ennå.

- Vi jobber på et sånt type spor, ja, sier han til Computerworld.

- Vi har dialog med både Wimp og Spotify.

Norsk konkurranse

Musikktjenesten Wimp har 350.000 brukere i Norge, og de er ikke redde for konkurransen fra de nye tjenestene til den internasjonale hovedkonkurrenten.

- Det er ikke overraskende at flere tenker litt i de baner som vi gjør, sier administrerende direktør Gunnar Sellæg i Aspiro, selskapet bak Wimp.

Wimp har også eksterne tjenester i sitt program, blant annet Last.fm, men har ikke et åpent univers, som Spotify nå skal tilby.

- Vi synes det er bra at flere aktører jobber med å bedre den digitale musikkopplevelsen, sier han.

Musikk som vann

Selv om de siste spekulasjonene stort sett gikk i retning av verktøysett, tilleggsprogrammer og apps, så var det i all hovedsak positive tilbakemeldinger fra teknologiverdenen på gårsdagens nyheter.

- Vi vil at musikk skal være som vann. Det skal være tilgjengelig over alt, som en strøm, sier Spotify-sjefen Daniel Ek.

Og hvem skal lage dem? Vel, Ek svarer selv.

- De beste og de smarteste.

Se video

Hvis du vil se hele pressekonferansen kan du gå her, og bruke passordet l0vemus1c.

Men en liten video fra Spotify som presenterer konseptet kan du se her: