Nå kan du styre Photoshop med fingrene

Nå kan du styre Photoshop med fingrene

500 nyheter og forbedrede funksjoner i Adobe Creative Cloud 2014.

Adobe Systems har nå sluppet en større oppgradering av sine Creative Cloud-programmer, programmene man får tilgang til via Adobes abonnementsløsning Adobe Creative Cloud.

Blant nyhetene er støtte for berøringsfølsomme skjermer via Windows 8, for eksempel Microsoft Surface Pro 3.

Oppdateringen omfatter sentrale Adobe-programmer som blant annet Photoshop, Illustrator, InDesign og Dreamweaver.

Samtidig forbedres Adobes markedsføringsløsning Marketing Cloud, som gir tettere integrering mellom de kreative verktøyene og markedsføringsverktøyene, ifølge Adobe.

Adobe Marketing Cloud inneholder verktøy for blant annet digital markedsføring, analyse av webtrafikk og bruk av sosiale medier i markedsføringen.

Fra lisens til abonnement

Adobes omlegging fra lisens- til abonnements-basert distribusjon av programvare går bra, hevdet selskapet på en pressebrifing i Oslo og viste til at tallet på Creative Cloud-abonnenter nå er kommet opp i over 2,3 millioner brukere globalt.

I debattfora er det fortsatt en del som skriver at de er imot omleggingen, men de som håper Adobe vil snu, venter forgjeves.

I Adobes prisliste er det stadig mindre programvare man kan få kjøpt på tradisjonelt vis. På det kreative feltet snakker vi nå bare om forbrukerprogrammene i Elements-familien – Photoshop Elements og Premiere Elements – samt bildeadministrasjonsprogrammet Photoshop Lightroom. Sistnevnte fås fortsatt kjøpt på lisens, selv om det også inngår i Creative Cloud-samlingen.

Riktignok vil kunder fortsatt kunne kjøpe den siste generasjonen av Adobe Creative Suite-programmene – CS 6 – med «evigvarende lisens», men bare via nedlasting og ikke lenger som butikkjøpte, eskepakkede programmer. Oppgraderings- og rabattmulighetene er mer begrenset enn før, og volumlisensiering stanset 1. juni.

Det er altså åpenbart at Adobe vil ha kundene over på abonnement. Brukerdebatter på nettet om usikkerhet knyttet til bakoverkompatibiliteten mellom CS- og CC-programmene er trolig med på å øke skepsisen mot å investere i CS 6-programmer nå.

Største siden CS 6

Adobe gikk i fjor altså over fra Creative Suite-programmer (CS) i ulike pakkevarianter til den skybaserte abonnementsløsningen Creative Cloud (CC), som ikke lenger har versjonsnummer av typen CS 5, CS 6 og så videre. CC-programmene oppdateres kontinuerlig, men med en større oppgradering én gang i året.

Adobe betegner 2014-oppgraderingen som den mest omfattende siden Creative Suite 6 ble lansert våren 2012.

I Creative Cloud-samlingen er følgende 14 programmer gjenstand for til dels omfattende fornyelse:

 • Photoshop CC (bildebehandling)
 • Illustrator CC (vektorgrafikk)
 • InDesign CC (layout)
 • InCopy CC (samarbeidsverktøy for tekst og layout)
 • Adobe Muse CC (webverktøy for designere)
 • Flash Professional CC (animasjonsredigering)
 • Dreamweaver CC (webutvikling)
 • Edge Animate (verktøy for mobil interaktivitet)
 • Premiere Pro CC (videoredigering)
 • After Effects CC (videoeffekter)
 • Adobe Audition CC (lyd- og musikkredigering)
 • SpeedGrade CC (fargegradering)
 • Prelude CC (videoklipp-administrasjon og -konvertering)
 • Media Encoder CC (videokonvertering)

Photoshop Lightroom og Adobe Acrobat holdes utenfor oppgraderingskjøret denne gang.

Creative Cloud-pakken inneholder også en del tilleggsprogrammer, blant andre Bridge CC, Edge Tools & Services, Encore, Fireworks og Flash Builder Premium.

Innpass hos NRK og storbedrifter

Videoredigeringsprogrammet Premiere Pro er blant programmene som har fått flest nye brukere de siste årene, hevder Adobe – i et dårlig skjult spark mot erkerivalen Final Cut Pro X fra Apple, som slåss i det samme markedet.

Adobe arbeider tett med kringkastingsselskaper som BBC, NRK og Danmarks Radio – sistnevnte forbereder seg nå på å bruke Premiere Pro til alle nyhets- og sportssendinger.

Men video vokser også sterkt i bedriftsmarkedet, med kraftig økning innen «corporate communication video».

Premiere Pro ser ut som før, men det er mye nytt under skallet. Blant annet er det tettere integrasjon med videoeffektprogrammet After Effects og raskere enn før å maskere og anonymisere ansikter i nyhetsklipp via funksjonen «Mask Tracker».

Webdesign-programmet Muse er skrevet om fra bunnen av, er blitt 64-bits og bedre tilpasset «responsive design» for automatisk tilpassing til pc-skjerm, nettbrett og mobil.

I layout-programmet InDesign skal det være enklere å lage e-bøker med god design. Det er lett å legge inn animasjoner og lyd i bøkene, og ikke minst barnebokforfatterne vil bli begeistret, hevder Adobe.

I Creative Cloud-konseptet skal det bli lettere å dele både programvare og data, for eksempel med frilansere i prosjektarbeid.

Hvis den man deler et InDesign-dokument med ikke har programmet, kan vedkommende likevel se dokumentet side for side og legge inn kommentarer.

I Photoshop er «Content Aware»-funksjonen, som brukes når man flytter eller fjerner elementer, blitt mye smartere og fungerer bedre enn før der det er graderinger i bildet. Ingen enkel oppgave når programmet skal prøve å gjette hvordan det egentlig ser ut bak et bildeelement som er blitt tatt bort.

Flash lever

Tross angrepene fra Apple er Adobe-folkene klar på at «Flash-teknologien fortsatt lever og sparker bra fra seg», som det ble sagt på Adobes pressebrifing.

Her står programmet Animate sentralt. Med Animate skal det være lett å lære seg å lage Flash-animasjoner for så å konvertere resultatet til HTML5 og WebGL for bruk på enheter som ikke støtter Flash.

2014-utgaven av Creative Cloud er nå tilgjengelig for nedlasting. Komplett abonnement koster 475 kroner måneden inklusive mva., men det finnes en rekke varianter for team og bedrifter, utdanningsmarkedet, små arbeidsgrupper og så videre, samt mulighet for å abonnere på bare ett av CC-programmene.

I tillegg er tilbudet for fotografer og fotoentusiaster om abonnement på Photoshop CC pluss Lightroom ikke lenger tidsbegrenset. Månedsprisen er 93,75 kroner som før.

Foto/video