Navigasjon i 3d

Navigasjon i 3d

Med C620 lover Mio et generasjonsskifte for portabel navigasjon

Ifølge Mio står vi foran et generasjonsskifte innen portabel navigasjon. Mio er allerede klare med første steg på veien – topografiske kart og landemerker i relativt avansert 3d.

LES OGSÅ: GPS-duell på jordet

Europasjefen for Mio Technology, Paul Notteboom, tok turen til Oslo for å fortelle og vise oss hvordan de ser for seg fremtiden, både for dedikerte enheter, og for mobiltelefoner og pda med gps-funksjon.

Paul Notteboom i Mio.

Med seg på lasset hadde han en demomodell av C620, som er ventet klar for salg tidlig i desember. Utvendig er det ikke mye som skiller enheten fra den gjengse gps, på innsiden derimot er det mye nytt snadder å leke seg med.

Snart ser du dobbelt opp

Mio C620 byr på en rekke nyheter, men det var 3d-funksjonene Nottebom la mest vekt på under onsdagens presentasjon. I første omgang er det snakk om 3d-modeller av kjente landemerker, som for eksempel Eiffeltårnet i Paris og Big Ben i London. Oslo har blitt beæret med 24 landemerker i 3D, og vi fikk blant annet se nærmere på Holmenkollen og Akershus Festning.

Totalt er det lagt inn rundt 1 000 landemerker fra Europa, og 1 000 til vil være klare i løpet av de neste seks månedene.

Alle disse 3d-modellene vil være mulige å se i topografisk riktige områder, eller på et flatt kart om du foretrekker det. Ved å bruke topografiske kart mener Mio at det blir enklere å finne frem og kjenne seg igjen i landskapet, enn om du bare ser flate veier og gatenavn på skjermen.

Topografiske kart og 3d-modeller fra Norge er på plass.

Enklere og smidigere menyer

En annen ting som er endret i forhold til tidligere modeller er menysystemet. Mio har redesignet menyene etter tilbakemeldinger fra kunder som synes det gamle var i overkant tungrodd.

Det nye menysystemet skal ved hjelp av et fanebasert oppsett gjøre det enklere og raskere å finne frem til den funksjonen du er ute etter. Alle funksjoner kan nås fra første menyside.

Menyene er også forenklet når du først er inne i navigasjonsmodus, og det er lagt til direkte tilgang til funksjoner for mp3-avspilling og mobiltelefontilkobling. Alt kan nås via Mios split screen-system, som deler skjermen i to på høyden, og vise kartet i den ene halvdelen, og alt av funksjoner i den andre.

Avanserte kart i vente

Mio bruker kart laget av den store kartleverandøren Tele Atlas, som også hadde en mann på plass under presentasjonen i Oslo.

Thomas Petersen fra Tele Atlas fortalte at disse nye funksjonene, som Mio er først ute med å benytte seg av, kun er første steg på veien. Selskapet jobber nemlig med kart og byer i full 3d. Planen er at du i fremtiden skal se omtrent det samme på skjermen som du ser ut frontruten på bilen.

Det vil gjøre det enklere å finne frem i ukjente områder, ettersom du kan navigere like mye etter bygningene rundt deg som gatenavn.

Nøyaktig når slike avanserte 3d-modellerte byer blir å finne i en gps nær deg er fortsatt noe usikkert. Det som derimot er klart er at det nok kun er Oslo som blir å se i 3d de første årene.

Mios produktsjef Wim Vreven viser oss Romas Colosseum i detalj.

Ser lyst på fremtiden

Mio hadde i andre kvartal i år en markedsandel på cirka 15 prosent innen gps, og håper å øke dette videre når de lanserer det som ser ut til å bli den mest avanserte gps-en på markedet.

Det burde være fullt mulig, med tanke på at gps-salget økte fra cirka 800 000 solgte enheter totalt i Europa i 2006, til beregnet rundt 1,6 millioner solgte i løpet av 2007.

Vi fikk presentert tall som sier at det er rundt 15 millioner gps-enheter i Europa, fordelt på nesten 200 millioner privatbiler. Det er med andre ord et stort marked å ta av. Selskapet ser også for seg en økning i salget av gps-enheter beregnet for bruk utenfor bilen.

Mio C620 kommer i salg uten TMC-funksjon den første uka i desember og har en veiledende pris på 3 299 kroner, mens en modell med TMC og anbefalt pris på 3 699 kroner vil komme i salg uka etter.

LES OGSÅ: TomTom HOME med 2,5 millioner brukere

Foto/video