Nero 8: Rimelig multimediepakke

Nero 8: Rimelig multimediepakke

TEST: Nero er i tillegg til Windows og Office trolig det programmet man finner på flest pc-er her til lands. Nå er versjon 8 klar.

Nero har blitt den ledende leverandøren av programvare for cd/dvd-brenning på Windows-plattformen. Ny versjon er nå klar, uten at det kanskje er de helt store nyhetene totalt sett, men på en del områder er forbedringene sentrale.

Nero poengterer selv at det på en del områder ikke er spesielt mye ny funksjonalitet, men at brukervennlighet og ytelse er forbedret betraktelig.

En av årsakene til at mye ikke virker så nytt, kan også være Neros kontinuerlige utvikling av forrige versjon. Ny funksjonalitet kom gjennom oppdateringer, og en større oppgradering kom gjennom versjon 7.5, som også var en gratis oppgradering for de som hadde kjøpt versjon 7.

Mer enn du trenger
En del har en variant av Nero 7 som ble levert sammen med brenneren eller pc-en. En del aktører har levert Nero 7 Essentials, som inneholder et utvalg av applikasjonene i Nero 7-pakken. Det kan også være at selskaper har inngått egne avtaler om hva de skal levere med. Med andre ord, fullversjonen av Nero inneholder normalt mer enn det som har blitt levert sammen med brennere eller pc-er. Har man en versjon av Nero 7, vil oppgraderingen til Nero 8 også være rimeligere. Hvilken pris man må betale for oppgradering, finner man ved å skrive inn serienummeret sitt på websidene til Nero. Ifølge Nero er det omtrent ikke salg av retailversjonen i Norge – omtrent alle velger å laste ned programmet fra websidene og videre kjøpe serienummeret. Dette gir også en lavere pris enn å få eske med plate og dokumentasjon tilsendt.

Via Neros websider er en 30-dagers evalueringsversjon av Nero 8 også være tilgjengelig. Prisen på full pakke er under 600 kroner inklusive mva. Dette er slett ikke ille når man ser på applikasjonene som følger med i pakken. Nero tilbyr også rabatter gjennom volumlisenser til bedrifter og organisasjoner.

SmartStart

SmartStart var også en del av forrige Nero-versjon, men forskjellene på dette området er store. SmartStart er i utgangspunktet en «portal» for alle programmene i Nero-pakken. I Nero 8 har imidlertid SmartStart i seg selv fått funksjonalitet for brenning – dette gir en rask tilgang for å brenne generelle data, musikk-cd, rippe og brenne musikk-cd og kopiere en plate. Med andre ord, en del av funksjonaliteten man tidligere har hatt i Nero Burning ROM og Nero Express, finnes nå også i SmartStart.

SmartStart kan nå også benyttes direkte for enkle brenneoperasjoner, og blir da på enkelte områder enklere å bruke enn Nero Express eller Nero Burning ROM.


Programmet har også fått RSS-funksjonalitet. En av hovedhensiktene med dette blir naturligvis å presentere Neros egen nyhetsfeed, men man kan også legge til andre RSS-feeder. Det gis her også tilgang til Neros brukersamfunn, MyNero.

Tidligere har undertegnede ikke benyttet seg av Nero SmartStart, men med den nye funksjonaliteten blir denne delen mer aktuell å bruke også for undertegnede. I hvert fall kan SmartStart nå dekke de fleste behovene til brukere som tidligere har brukt Nero Express mye.

Vanlig brenning

Som vi har vært inne på kan enkle brenneoperasjoner utføres direkte fra SmartStart. Ønsker man flere opsjoner, kan Nero Express og Nero Burning ROM benyttes. For de mest erfarne brukerne blir gjerne Burning ROM det mest aktuelle og effektive, men Nero Express dekker de flestes behov for generell brenning av data og musikk, samt brenning av diskbilder, i et enklere brukergrensesnitt. Fra tidligere versjoner er det ikke de store endringene, annet enn at Nero Express har fått et litt annet brukergrensesnitt.

Nero Burning ROM har ikke fått spesielle endringer i nyeste versjon av Nero.


Medieavspilling

Nero ShowTime støtter også avspilling av Blu-ray og HD DVD, men ikke i utgangspunktet. Her må man kjøpe et tillegg fra Nero. Årsaken til at Nero foreløpig gjør det slik, er at disse tilleggene, som ikke utvikles av Nero selv, er relativt dyre. Foreløpig er det relativt få som har behov for denne funksjonaliteten, og for å holde prisen på pakken nede for de fleste brukerne, har de valgt å kjøre dette som et tillegg. Ifølge Nero er det for dem ikke et mål å tjene penger på tillegget, som selges til kostpris. Prisen for tillegget er 25 euro.

For h.264 er det maskinvareakselerasjon i henhold til de nyeste grafikkprosessorene fra Nvidia og ATI. Videre vil maskinvareakselerasjon for VC-1, som er den mest bruke enkodingsteknikken for HD DVD og Blu-ray, komme som en oppgradering senere. Med en moderne pc vil det normalt være mulig å spille av VC-1-materiale i omså 1080P uten hjelp fra grafikkortet.

LES OGSÅ: Klar for Blu-ray og HD DVD

Lag film dvd-er

Nero Vision er et av programmene der det har kommet en del oppdateringer. Blant annet har man nå fått støtte for å lage Blu-ray og HD DVD. I utgangspunktet kan dette kun lages med MPEG2-enkoding. Som vi var inne på når det gjaldt Nero ShowTime, er HD DVD- og Blu-ray-støtten basert på VC-1 eller h.264 avhengig av et tillegg som man betaler ekstra for.

Nero Vision er et program for enkel redigering av video, samt muligheter for å lage cd, dvd, Blu-ray eller HD DVD med din egen film.


Videre har programmet støtte for hd-videokamera-formatene AVCHD og HDV, og gir mulighet for å hente inn video fra slike kameraer, gjøre enkel redigering og videre brenne ut dvd eller hd-format. Rent videoredigeringsmessig kan ikke Nero Vision konkurrere med dedikerte videoredigeringsprogrammer, selv ikke Microsofts MovieMaker 2 i Windows XP. Men det vi stadig møter på, er brukere som benytter nettopp MovieMaker 2 for selve redigeringen, og videre Nero Vision for å lage en dvd-plate ut i fra det man har redigert. Å lage meny og kapitelinndeling er svært enkelt i Vision. I den nye versjonen er det også nye, og stiligere, maler for menyer.

En annen nyhet relevant for Vision er at en del av enkoderne til Nero, blant annet for MPEG4-baserte formater, skal ha blitt gjort raskere og forbedret i forhold til flerkjerneprosessorer. Vi har imidlertid ikke sjekket denne påstanden.

Ta sikkerhetskopier

For sikkerhetskopiering er det Nero BackItUp som står i fokus. Etter vår mening er dette en av de virkelige juvelene i Nero-pakken. Dette er et brukervennlig verktøy for å sikkerhetskopiere filer eller hele partisjoner/harddisker. Det er støtte for tidsplanlegging av sikkerhetskopier, og etter at en full sikkerhetskopi er tatt kan man også ta inkrementelle kopier. Med en inkrementell sikkerhetskopi er det kun nye og endrede filer siden siste kopi det tas kopi av. Programmet har gode veiledere som tar deg igjennom prosessen ved å sette opp en ny jobb.

Tar man kopi av hele systempartisjonen/harddisken, kan man lage en oppstartbar cd/dvd som benyttes ved gjenoppretting. Med andre ord har programmet funksjonalitet som minner om Norton Ghost og Acronis TrueImage. Riktignok er dette mer dedikerte programmer for denne typen bruk, men vi tror Nero vil dekke behovene for de fleste – i hvert fall i privat sammenheng.

Nero BackItUp er et godt program for sikkerhetskopiering – av filer, eller hele disker/partisjoner.


Redd en plate

En helt ny applikasjon i Nero 8-pakken er Rescue Agent. Hensikten med dette programmet er å kunne redde data fra plater som ellers ikke kan leses, for eksempel på grunn av riper, alder/oppbevaringsmiljø, at kvaliteten på mediet i utgangspunktet var dårlig eller session-håndtering som har gått galt. I basis – lar en plate seg ikke lese, prøv via Rescue Agent.

Når det gjelder hvorvidt en plate kan leses eller ikke kan det i ganske høy grad også være avhengig av leserenheten. En ting vi har merket oss, er at optiske enheter i bærbare pc-er gjerne er mer følsomme for problemer med platen enn de større optiske enhetene i de fleste stasjonære pc-ene. Med andre ord, enten man bruker Rescue Agent eller ikke, fungerer det ikke i en pc, prøv en annen – hvordan skadde plater håndteres varieres.

Nero RescueAgent er en helt ny komponent i Nero-pakken, og skal kunne redde data fra medier du ellers ikke klarer å lese, en formatert RW-plate eller fra tidligere sessions på et medium om multisession-brenning er blitt benyttet.

Lydbehandling

Når det gjelder programmene for lydbehandling er Nero WaveEditor på det jevne meget bra. Dette er et program som også kan brukes for å «rense» lyd for å forbedre kvaliteten, eller mikse. Programmet kan være aktuelt å bruke i forbindelse med lyd som skal benyttes i film, ved generelle opptak eller hvis man henter musikk fra gamle lp-er eller kassetter, som man videre skal legge på cd.

Programmet er på det jevne enkelt å bruke, men for å virkelig kunne utnytte det kan det være en fordel å prøve seg litt fram eller lese dokumentasjonen.

Nero leveres også med programmet SoundTrax, et program for å lage musikk, uten at man trenger spesiell musikkbakgrunn. Her er det mulig litt individuell interesse, men vi tror ikke så mange vil finne nytten i det.

Nero WaveStudio lar deg behandle (og leke) med lyd.


Mediesenter og UPnP AV

MediaHome er Neros «mediesenter». I basis er dette et ganske begrenset program sett opp i mot Windows Media Center og gratisprogrammer som blant annet MediaPortal. Men for den som av og til kobler pc-en til tv-en kan dette være en kurant løsning, men på det jevne synes vi ikke den blir spesielt god.

For de som har medielink eller lignende med støtte for UPnP AV kan man også merke seg Nero MediaHome. Dette er en tjeneste som også kan benyttes for å streame musikk og video til en annen pc. Programmet gir også sanntids transkoding av musikk- og videoformater, slik at dette kan tilpasses hva avspillingsenheten støtter. En nyhet på dette området er RemoteUI. Her «jukser» Nero på en smart måte for å lage et bedre grensesnitt på en medielink gjennom at det genererer et brukervennlig grensesnitt som en videostream. Undertegnede fikk imidlertid ikke denne grensesnittbiten til å fungere på sin

Ut i fra at programvaren som leveres med en del medielinker er relativt dårlig, selv om maskinvaren i seg selv er bra, kan bruk av Nero MediaHome være en fordel. Har man tv-kort i pc-en kan Nero MediaHome også benyttes til å videreformidle tv-signal. Dette er imidlertid funksjonalitet vi ikke har fått testet.

Konklusjon

En del kan nok ha meninger om størrelsen på Nero-programpakken, og hvorvidt enkelte elementer er funksjoner man helst ville unngått å måtte installere. Vi kan nok på noen områder være enige, men totalt sett føler vi at man får veldig mye igjen for pengene gjennom programpakken. Hvis man i utgangspunktet er kun ute etter selve Nero Burning ROM vil vi kanskje si at mange kan klare seg med gratisprogrammer som for eksempel CDBurnerXP eller Freeburner. For helt enkel brenning av filer på cd eller dvd kan funksjonaliteten i operativsystemet også være nok for en del.

Nero er imidlertid så mye mer enn bare et enkelt brenneprogram. Spesielt kan man trekke fram applikasjoner som BackItUp, Vision og ShowTime. BackItUp bør kunne dekke sikkerhetskopibehovene til de fleste, samtidig som det gir muligheten til å lage komplette diskbilder hvis pc-en skulle tryne fullstendig. Vision har en enkelthet når det gjelder å lage dvd-er og lignende ut i fra ferdigredigert video/videoklipp og sette opp stilige menyer. ShowTime på sin side er en medieavspiller som støtter det aller meste, og i tillegg HD DVD- og Blu-ray-avspilling gjennom et tillegg.

Programpakken er også uten heldekkende konkurrenter. Man finner en rekke individuelle applikasjoner som kan konkurrere, og gjerne være bedre, men som totalt sett vil gi et helt annet prisbilde.

Med en pris på under 600 kroner synes vi Nero 8 gir svært mye for pengene.

Nero 8

Pris: Ca kr 600 inkl. mva.
Internett: Nero.com

+ Mye god funksjonalitet. Lav pris.
- Ingen spesielle.

Andre verktøy i pakken

Nero DiscSpeed: Sjekk ytelsen på optiske enheter, både for lesing og skriving, samt skrivekvalitet i henhold til mediet. Hvorvidt skrivekvalitet kan sjekkes er avhengig av funksjonalitet i brenneren.

Nero DriveSpeed: Program for å begrense lesehastighet. Kan gi mulighet for å lese en plate man ellers ikke får lest, eller begrenset støynivå fra den optiske enheten.

Nero ImageDrive: Gir tilgang til diskbildefiler, for eksempel i .iso-format, gjennom en virtuell optisk enhet.

Nero InfoTool: Gir informasjon om din optiske enhet, blant annet i henhold til formater og teknologier som støttes, samt i tillegg basisinformasjon om systemet ellers. Gir også informasjon om hvorvidt ditt system er klart for HD DVD- og Blu-ray-avspilling.

Nero Scout: Medieindekseringsprogram som blant annet benyttes av flere applikasjoner i Nero. Kan også benyttes for å søke opp mediefiler på pc-en generelt. Nero Scout er i Nero 8 enkelt å aktivere/deaktivere.

Nero Photosnap: Enkelt program for bildebehandling. Kan utføre basisoperasjoner som å endre størrelse, justere farger og lys/kontrast, fjerne røde øyne med mer. Begrenset, men kan dekke behovene for enkelte.

Nero PhotoSnap Viewer: Enkelt og raskt program for framvisning av bilder i en rekke formater.

Nero Recode: Enkelt program for å konvertere forskjellige lyd- og videoformater, for eksempel til bruk mot iPod, PSP med mer.

Les om:

Foto/video