Netflix hiver seg på gå-sakte-aksjon

Nye trusler mot nettnøytraliteten gir symbolsk gå-sakte-aksjon på nettet.

Publisert Sist oppdatert

Vi har hørt nettleverandører snakke ganske forsiktig om å gi noen leverandører forrang i nettet også her til lands, men det har heldigvis ikke kommet så langt som i USA.

Der diskuteres det stadig mer seriøst å åpne for at nettleverandørene kan dele opp nettet i en sakte- og en fortfil. Det er det ikke alle som er like fornøyd med.

Kort forklart er tanken at du må betale for deg om du vil sende innholdet ditt ut til sluttbrukeren uten at farten senkes på veien. For de mindre betalingsvillige blir farten lavere, og tjenesten dårligere.

En slik lagdeling av nettet er et brudd på et av grunnprinsippene, nettnøytraliteten, som har vært gjeldende siden nettets spede barndom.

Tanken var hele tiden at nettleverandørene kun leverre en port ut mot nettet, og at alt innholdet der ute skal behandles likt. Dermed skal brukerne få den samme hastigheten uansett om det er en liten blogg eller en gigantisk videotjeneste de besøker.

Klasseskille på nett?

Stadig tyngre nettjenester, og da spesielt videostreaming, legger imidlertid beslag på mye av nettleverandørenes båndbredde. I stedet for å utbedre nettene sine, tenker de som så at de heller kan ta seg betalt av tjenestetilbyderne for å sende innholdet deres videre.

Ikke bare slipper de store kabel- og bredbåndsselskapene i USA å bruke penger på å bygge ut infrastrukturen sin, de kan potensielt tjene gode penger i tillegg. Og som alltid vil det så klart være sluttbrukeren som sitter igjen med regningen. Etter allerede å ha betalt for en rask oppkobling mot nettet, må vi i tillegg betale mer for tjenestene vi bruker for å kunne nyte dem fullt ut.

Den siste tiden har FCC, de amerikanske telemyndighetene, blitt stadig mer positive til ideen om et lagdelt Internett. FCC har blant annet vært positive til å gi kabeltilbydere muligheten til å tilby raskere netthastighet til betalende kunder og tjenesteleverandører.

Iherdige forsvarere

Det er imidlertid mange som forsvarer prinsippet om nettnøytralitet. Store selskaper som Facebook, Google og Twitter har i lengre tid drevet lobbyvirksomhet for å kjempe for nettnøytraliteten.

Til tross for at diskusjonen om nettnøytralitet har pågått i flere år, og da spesielt i USA, kan det se ut til at forbrukerne ikke helt har fått med seg poenget.

Derfor har en gruppe store nettsteder og innholdsleverandører gått sammen og planlagt en gå-sakte-aksjon på nettet, om enn bare en symbolsk sådan.

Mye besøkte nettsteder som ACLU, I Can Has Cheezburger, Digg, Etsy, Foursquare, Kickstarter, Mozilla, Reddit, Upworthy, Urban Dictionary, Vimeo, og WordPress er blant dem som skal være med på aksjonen. Også voksensidene Pornhub, Redtube og Youporn har hengt seg på.

Kort frist

Nå melder også Netflix at de vil være med på aksjonen i morgen, 10. september - bare fem dager før FCC avslutter andre høringsrunde om nettnøytralitet. Aksjonen går ut på at deltakerne vil vise simulerte lastesymboler på sidene sine. Selv om det ser ut til at siden eller videoen lastes inn tregere, vil selskapene ikke faktisk skru ned hastigheten. I alle fall ikke i første omgang.

- Kabelselskapene ønsker å strupe hastighetene (og ødelegge!) favorittsidene dine, bare for å tjene penger. La oss plastre nettet med symbolske lasteikoner i et forsøk på å slå tilbake, og for å minne alle på hvordan et Internett uten nettnøytralitet vil fungere, sier en av arrangørene, Fight for the Future, i en uttalelse.

Aksjonen er altså ment som en liten oppvekker til brukerne, slik at de skal forstå at en eventuell lagdeling av Internett vil føre til at mange nettsteder vil gå mye tregere, og at brukeropplevelsen blir dårligere - mens nettleverandørene håver inn enda mer penger for noe forbrukerne allerede har betalt for.