Nett-tv på sitt beste

Nett-tv på sitt beste

Om du installerer Miro kommer du garantert ikke til å slette programmet igjen. Les hvorfor.

På toppen av hjemmesiden til Miro kan vi lese: «Turn your computer into an internet TV». Det er nøyaktig hva dette programmet gjør.

Mange nettsider og programmer lover å gjøre det samme som Miro, men de fleste av dem kommer til kort, enten på grunn av teknologien eller en alvorlig mangel på innhold.

Mange vil kanskje hevde de ikke har noe problem med å finne det de vil se på nettet, og det er sikkert riktig. Problemet er gjerne å få samlet det og vist det frem på en oversiktlig måte. Her er Miro helt uovertruffen.

BitTorrent

Miro er et gratisprogram tuftet på og åpen kildekode og BitTorrent-teknologien som fungerer betryggende bra. Samtidig er det også fullt av spennende og gratis innhold, enten dette er videoer fra Youtube eller proffe hd-produksjoner fra de store tv-selskapene.

Hvis du for eksempel liker å følge med på det populære Mythbusters-programmet på Discovery Channel, kan du via Miro se opptak med Adam og Jamie bak kulissene. Liker du romfart kan du følge med i hva NASA holder på med - i ekte HD video. Faktisk er det masse HD-materiale på Miro, og det ser blendende bra ut.

Slik virker det

Man kan ikke unngå å se likheten mellom Apples iTunes og Miro, for oppbygningen av disse programmene er nesten identisk. På venstre side vises de forskjellige kanalene og dine egne spillister, og det er også her du følger med på hva som lastes ned. Kanalene du velger å abonnere på legges til i spillisten og oppdaterer seg på samme måte som en nyhetsfeed.

Miro legger seg i bakgrunnen og sørger for å laste ned det du vil se, mens du arbeider med andre ting eller ser video på pc-en.Om du vil kan du lagre favorittene dine for evigheten eller la de automatisk forsvinne etter fem dager, slik at du ikke fyller opp harddisken (tro meg – her kan det gå fort).

Hovedvinduet i programmet viser i likhet med iTunes en rekke websider, hvor du kan navigere mellom alle tilgjengelige kanaler og videoer. For å finne noe av interesse starter du på Miro Guide-siden, hvor du kan velge å se kanalene oppdelt etter popularitet, kategori, språk eller om de er i HD. Du kan selvfølgelig også foreta et søk etter spesielle nøkkelord, for eksempel «National Geographic» eller «Larry King», som begge finnes på Miro.

Start din egen kanal

Fordi Miro er Open Source og basert på åpne standarder, har programskaperne også valgt å gjøre det til en åpen plattform for alle. Det betyr at du kan lage din egen tv-kanal i form av en podcast, og det er det mange som gjør. Fra Norge alene det forløpig bare 10 kanaler, blant annet nyheter fra NRK og VG. Men til tross for at alle kan delta er det langt mellom de dårlige innslagene. Det meste vi har funnet holder faktisk god kvalitet.

Når det gjelder håndtering av ulike medieformater er ikke dette noe stort problem. Windows-versjonen av Miro har den altetende VLC-spilleren integrert, slik at den takler både Windows Media, Quicktime, MPEG 1, 2, 4, H264, AVI, DivX, XviD, Flash, OGM og mere til.

Mac-versjonen er basert på Quicktime 7 med en rekke tillegg som lar deg spille av MPEG, MP4, MOV, H264, Flash, Xvid, AVI, OGG samt også Windows Media.

Kanaler vi anbefaler

Miro foreligger i versjon 1.0 og kan lastes ned fra nettsiden www.getmiro.com. Noen av de bedre kanalene vi fant er Science Channel Video, Discovery Channel Video Podcast, NATURE | PBS, The Larry King Podcast, Democracy Now! Video Torrents, HD - NASA's Jet Propulsion Laboratory og Tom Green Live.

Les om:

Foto/video