Nettbrett, TV og kjøkkenprodukter

Nettbrett, TV og kjøkkenprodukter

Elektronikkbransjen har undersøkt hva nordmenn vil ha til jul.

Det er snart jul, og Elektronikkbransjen er ute med sin årlige gave-undersøkelse (utført av Respons Analyse). Undersøkelsen skal avdekke hvilke pakker vi helst vil finne under juletreet i år.

Elektronikk er nummer tre

I år, som i fjor, planlegger kjøpesterke nordmenn å bruke enda mer penger på julegavene enn tidligere. I snitt regner vi med å bruke omlag 5.100 kroner på julegaver, mot 4.700 kroner i fjor. Kvinner oppgir dessuten at de sansynligvis kommer til å bruke mer enn menn, henholdsvis 5.400 kroner mot mannens 4.800 kroner.

Jentene planlegger riktignok å kjøpe flere gaver enn menn, i snitt 13 gaver mot mannens åtte.

Ønskelisten i år toppes av reiser og opplevelsesgaver og klingende mynt eller gavekort, mens forbrukerelektronikk kommer på tredjeplassen. Henholdsvis ønsker 51 prosent seg en opplevelse, 41 prosent penger og 30 prosent vil helst ha harde pakker.

Nettbrett på topp

Akkurat som i fjor er det nettbrett som er mest attråverdig når det gjelder forbrukerelektronikk, og nordmenns begjær etter nettbrettene er omtrent like stor blant både kvinner og menn, med henholdsvis 21 prosent av menn og 23 prosent av kvinner.

Det til tross, eller kanskje i tillegg til, at det i perioden 2011 - 2012 ble solgt en halv million nettbrett her til lands, og enda en halv million de seks første månedene av 2013 ifølge tall fra Elektronikkbransjen.

Til sammenligning er nordmenn ikke like opptatt av mobil lenger. Nå er andreplassen på elektronikk-ønskelista istedet kutte av TV for menn, og kjøkkenprodukter for kvinner. Mobiltelefonen må nøye seg med en tiende plass på guttas ønskelister, og fjerdeplass for damenes. I fjor lå mobilen på en klar andreplass på listene til både jenter og gutter.

Vil ha enda større skjerm

Når det gjelder TV-er kan, skjermen ikke bli stor nok, ifølge Elektronikkbransjen.

- Våre tall viser at nordmenn kjøper stadig større skjermer. Den nye folke-TV-en er nå mellom 44 og 54 tommer stor, opplyser Jan Røsholm, administrerende direktør i Elektronikkbransjen.

Snitt-størrelsen på skjermen på nye TV-er var til sammenligning mellom 40 og 43 tommer ved juletid i fjor vinter.

- Det er nok mange som ønsker seg noen flere TV-tommer under treet, mener Røsholm.

At både Microsoft og Sony i tillegg er ute med splitter nye spillekonsoller kan også være med på å drive TV-salget. PS4 er allerede ute, og Xbox One slippes løs på landet en gang på nyåret. Det er nok flere som vil ha ny TV til å gå med ny spillkonsoll.

- På TV-siden er det et nytt teknologiskifte på gang, hvor det nå kommer såkalte Ultra HD-TV-er på markedet, så det bidrar nok til at disse produktene ligger høyt på ønskelisten, sier Røsholm.

Gitt med omtanke

At nordmenn er kjøpesterke kjennes i ønskelistene våre, hvor reiser, opplevelser og forbrukerelektronikk er veldig populært. Likevel svarer 62 prosent i Elektronikkbransjens undersøkelse at den beste gaven er «gitt med omtanke», mens 49 prosent setter mer pris på at gaven er «personlig».

Like bak, med 39 prosent, finner vi dem som foretrekker at gaven er «nyttig».

Foto/video