Nikon D800 – etterlengtet semiproff-kamera

Nikon D800 – etterlengtet semiproff-kamera

Nye Nikon D800 er et kamera for både entusiaster, semiproffer og profesjonelle fotografer.

Det er lenge siden det har vært så store forventninger til noe speilreflekskamera som det har vært til Nikon D800, som nå er lansert.

Det fremgår av mye av medieomtalen av lanseringen og var også åpenbart under den norske presselanseringen.

Hele tre og et halvt år er gått siden forgjengeren, Nikon D700, så dagens lys. I mellomtiden har det skjedd til dels store fremsteg i utviklingen av kamerateknologien, ikke minst når det gjelder speilreflekskameraer og profesjonell video.

I tillegg har den japanske tsunamien bidratt til å forsinke lanseringen av kameraet.

Film-utfordreren

Hva er det som er så spesielt med Nikon D800? Kameraet har en del egenskaper som gjør det ettertraktet i flere målgrupper, men noe av det viktigste er trolig at Nikon endelig har kommet med et skikkelig svar på utfordringen fra Canon EOS 5D Mark II, som har stått for en veritabel revolusjon av profesjonell videofilming i forbindelse med reklame, fjernsyn og kinofilm.

Til og med Canon selv ble nærmest tatt på senga av denne utviklingen, som startet da Canon EOS 5D Mark II ble lansert høsten 2008. Stikkord: CMOS-bildebrikke i fullformat (36 x 24 mm, identisk med størrelsen på bilderutene på klassisk 35 mm-film) i kombinasjon med full HD-video i 1920 x 1080-format.

Nikon var ute med speilreflekskamera som kunne ta opp video (Nikon D90 i 2008) hårfint før Canon kom med sine EOS 5D Mark II, men med mindre bildebrikke og mer myntet på forbrukermarkedet.

Senere har også Nikon kommet med fullverdig videoløsning, men da snakker vi om det dyre helproff-kameraet D4, som ble lansert i januar i år og som koster over 48 000 kroner for kamerahuset. Nikon kan også by på full HD-video i Nikon D7000, men det er et forbruker/entusiast-kamera med mindre bildebrikke.

Dermed er nykommeren D800 altså den første reelle konkurrenten til Canons videorevolusjons-kamera, i grovt sett samme klasse: fullformat-brikke, full HD og en pris som også ikke-profesjonelle kan leve med.

Men spesifikasjonene til Nikon D800 går langt utenpå Canon EOS D5 Mark II – ikke så rart, siden sistnevnte er over tre år gammelt. Uansett haster det nå for Canon å svare på utfordringen. Ryktebørsen tyder på at det kan komme til å skje om ikke lenge.

Ekstrem oppløsning

Ellers er Nikon D800 naturligvis også et ypperlig kamera for stillbilder, med en oppløsning som er tre ganger så høy som forgjengeren, over 36 megapiksler.

Lysfølsomheten går fra ISO 100 til 6400, utvidbart i ukalibrert modus ned til ISO 50 og opp til ISO 25 600. Ekstremt høy lysfølsomhet på opptil ISO 204 800 har Nikon reservert for det rendyrkede proffkameraet D4.

Øvrige nøkkeldata for D800 er opptil 51 fokuspunkter, 3,2-tommers lcd-skjerm på 921 000 punkter, 91 000 pikslers RGB-sensor for lysmåling, ansiktsgjenkjenning, 3D-sporing av motiver i bevegelse og så videre, serieopptak i fullformat (hos Nikon kalt FX-format) på cirka fire bilder i sekundet og seks bilder i sekundet i APS-C-format (som Nikon kaller DX-format).

Kameraet er dessuten bygd for å tåle harde påkjenninger og er ekstra isolert mot støv og fuktighet. Oppstartstiden er oppgitt til 0,12 sekunder.

D800 er for øvrig 100 gram lettere enn forgjengeren og veier 895 gram netto.

Kameraet kommer i salg 22. mars til en veiledende pris for kamerahuset på 22 190 kroner inklusive mva.

Les om:

Foto/video