Nikon frir til entusiastene

Nikon frir til entusiastene

Med Nikon 1 V2 gjør Nikon et nytt forsøk på å fri til entusiastene med speilløst systemkamera.

Det nye Nikon 1 V2 ser ut som et krympet speilreflekskamera og kan betjenes omtrent som et slikt kamera når man bruker den innebygde elektroniske søkeren.

For ett år siden lanserte Nikon en ny kamerafamilie kalt Nikon 1. Vi snakker om små kameraer med utskiftbar optikk og en ny brikkestørrelse som Nikon kaller CX.

To modeller, én lyktes

Brikkestørrelsen betegnes som 1-tommers og er vesentlig større enn bildesensorene i kompaktkameraene, men en god del mindre enn Micro FourThirds-brikkene som brukes i de speilløse systemkameraene fra Olympus og Panasonic.

Enda større brikker er APS-C-brikkene som brukes i de fleste «ordentlige» speilreflekskameraene – hos Nikon kalt DX-formatet – og «fullformat-brikker» på 36 x 24 mm – hos Nikon kalt FX-formatet.

I første omgang kom det to modeller, forbrukermodellen Nikon 1 J1, på størrelse med de litt større kompaktkameraene, og Nikon 1 V1.

Sistnevnte var en anelse større enn J1-kameraet og skilte seg fra det ved at det hadde innebygd elektronisk søker. På det mindre J1-kameraet var man henvist til å komponere bildet på lcd-skjermen bak på kameraet.

V1-modellen var altså myntet på litt mer kravstore brukere, men mange har nok likevel opplevd det som et litt forvokst kompaktkamera, ettersom betjeningen i praksis måtte gjøres på «kompaktkamera-vis».

Nikon 1-kameraene har ifølge Nikon vært en stor suksess og er nå den mest solgte speilløse kompaktkamera-familien i Europa, ifølge analysefirmaet GFK.

I perioden januar-september i år hadde Nikon 1-kameraene en markedsandel i sin klasse i Norge på 37 prosent, fremholder Nikons norgessjef Bjørn Mangset.

Men det er kompaktkamera-varianten, altså J1, oppdatert med J2 i august i år, som har vært suksessmodellen. Den dyrere V1-modellen med søker har bare utgjort rundt 10-12 prosent av antallet Nikon 1-kameraer solgt her til lands.

Tar konsekvensen

Nikon tar nå konsekvensen av dette og lanserer i disse dager Nikon 1 V2, som har et mye mer utpreget speilrefleks-utseende enn V1 hadde.

Dessuten kan det skilte med høyere oppløsning, 14,2 megapiksler netto, mot 10,1 megapiksler hos forgjengeren.

Den nye V2-modellen har fått et skikkelig håndgrep i tillegg til at den elektroniske søkeren har fått en mye mer fremtredende plass på toppen av kamerahuset, som ser ut som et krympet speilreflekskamera.

Produktspesialist Jon Aasen hos Nikon tror imidlertid at detaljen som vil gjøre at dette kameraet frir mer til kameraentusiastene enn V1 gjorde, er modusvelgerhjulet på toppen av kamerahuset.

Dette vil gjøre det mye raskere å skifte modus, for eksempel fra helautomatisk «grønt» til blenderforvalg, lukkertidsforvalg eller manuell innstilling.

– Verdens raskeste

Da Nikon 1-familien ble lansert i fjor, skrøt Nikon av at dette var de raskeste systemkameraene – altså med utskiftbar optikk – på markedet. Kameraene hadde rask autofokus takket være en hybridløsning med en kontrastfølsom autofokussensor med 135 punkter fordelt over hele søkerbildet, supplert med 73 fasedetekterende punkter.

Takket være denne løsningen, som flere av konkurrentene nå er kommet etter med, greier Nikon 1 V2 opptil 15 bilder i sekundet med følgefokus.

Kameraet kan utstyres med den samme trådløse mobiladapteren som leveres til blant annet Nikon D600, WU-1b, og da kan man lett overføre bilder trådløst til smarttelefon eller nettbrett.

I tillegg kan man få kjøpt GPS-adapter.

Nikon 1-kameraene har fått mye skryt for sine videomuligheter – og igjen er det rask fokusering som er nøkkelen.

Nikon 1 V2 kommer i salg 22. november og vil koste 7190 kroner i pakkeløsning med 10-30 mm-objektiv, eller 8690 kroner med både dette objektivet og et 30-110 mm-objektiv i tillegg.

Til kameraet lanseres det også en ekstern blits, Nikon SBN7, som trolig vil koste 1290 kroner. Den kommer imidlertid ikke salg før 31. januar neste år.

Kameraet og de tilhørende objektivene kommer i to farger, sort eller hvitt.

Nytt proffobjektiv til moderat pris

På pressekonferansen onsdag lanserte Nikon Norge også et nytt profesjonelt objektiv, AF-S Nikkor 70-200 mm f/4G ED VR. Objektivet har samme lysstyrke, f/4, i hele zoomområdet, noe som ikke minst er en stor fordel når man bruker speilreflekskameraet til videoopptak.

Objektivet har en ny generasjon bildestabilisator som ifølge Nikon gir mulighet for å bruke opptil fem trinn lengre lukkertider enn det som ellers vill vært mulig.

Det nye objektivet er designet for Nikons fullformat FX-kameraer (kan også brukes på DX-kameraene), og prisen er 10 890 kroner. Salgsstart i slutten av november.

Les om:

Foto/video