Nikon-kamera med mobilstyring

Nikon-kamera med mobilstyring

Nye Nikon D3200 kan utstyres med wlan-modul og styres fra smarttelefon.

Med trådløst tilbehør kan man ta bilder med Nikon D3200 og få bildene umiddelbart overført til en smarttelefon eller til et nettbrett.

Ikke nok med det - man kan også fjernstyre kameraet fra mobilen eller fra nettbrettet. I praksis betyr dette at LiveView-bildet på lcd-skjermen også vises på nettbrettet eller mobilen og at man kan betjene kameraets utløserknapp fra nettbrettet eller mobiltelefonen.

Dette er en fotograferingsmetode som er populær blant profesjonelle fotografer som jobber i fotoatelier. D3200 er imidlertid et forbrukerkamera, så det er ikke de profesjonelles behov Nikon sikter mot her. Hovedmålgruppen er barnefamilier, fremholder Nikon.

Det skal ikke være mulig å endre kamerainnstillinger fra nettbrettet eller fra mobilen, så løsningen har sine begrensninger.

På den andre siden bidrar den til å gjøre det raskt og enkelt å dele bilder, for eksempel på Facebook. Kameraet har en god del bildebehandlingsfunksjoner, slik at fotografen enkelt kan bearbeide bilder og legge på effekter før de deles trådløst på internett.

24 megapiksler

Det nye kameraet har en CMOS-brikke med oppløsning på 24 megapiksler, opp fra 14 megapiksler på forgjengeren D3100.

En annen nyhet er at kameraet kan at opp video i full HD også i andre hastigheter enn 24 bilderuter per sekund, som var begrensningen på forrige modell. Opptil 30 bilderruter per sekund er nå mulig. Dette inkluderer også støtten for 25 bilderuter per sekund, noe som PAL-systemet vi benytter i Norge, er tilpasset for.

Den trådløse modulen, som tilkobles på siden av kamerahuset, heter WU-1a.

Modulen skal i første omgang bare kunne benyttes mot Android-enheter, mens støtte - og app - for iOS kommer senere.

Man er for ordens skyld ikke nødt til å befinne seg i et område med tilgang til trådløst lokalnett for å kunne bruke løsningen. Systemet setter automatisk opp direkte forbindelse mellom kameraet og nettbrettet eller mobilen. Løsningen vil være ypperlig til å ta backup av bilder mens man er på reise eller ute i felten for å fotografer.

Man kan også starte videoopptak fra appen, i tillegg til å fotografere.

- Dette gir spennende muligheter til å fotografere og filme i miljøer hvor man vanligvis ikke får brukt kamera, sier Nikon Norges produktspesialist Jon Aasen.

Lysømfintligheten til Nikon D3200 er dobbelt så kraftig som hos forgjengeren, med et ISO-omfang fra ISO 100 til ISO 6400. D3200 makset ut på ISO 3200. Nikon D3200 kan også kjøres i ukalibrert modus opptil ISO 12 800.

Kameraet benytter Nikons signalprosessor Exeed 3, som er den samme som finnes i de dyrere proffkameraene fra Nikon. Sammenlignet med forgjengeren betyr dete utvidet dynamisk område, bedre hudtoner og bedre kontraststyring - D-Lightning, som Nikon kaller denne funksjonen.

De veiledende prisene på Nikon D3200 er som følger (alle priser inklusive mva.):

  • Kamerahuset: 4990 kroner
  • Kamerahuset + 18-55 mm kitobjektiv: 5790 kroner
  • Kamerahuset + 18-105 mm kitobjektiv: 6690 kroner
  • Trådløsenhet WU-1a: 460 kroner

Det nye Nikon-kameraet har salgsstart 15. mai.

- Mest solgt

Nikon er naturligvis spent på hvordan salgstallene kommer til å bli på Nikon D3200. Kameraet etterfølger D3100, som i 2011 var det mest solgte speilreflekskameraet i Europa.

Ifølge Nikons norgessjef Bjørn Mangset var D3100 også forhandlernes mest markedsførte kamera i Norge i fjor. Derfor er D3200 et særdeles viktig kamera for Nikon nå i 2012.

Hovedmålgruppen oppgis å være barnefamilier, men PC World tror kameraet vil favne videre enn det. For eksempel kan det bli et populært kamerahus nummer to for ivrige fotoentusiaster som ikke på liv og død må opp i fullformat-sjiktet.

Les om:

Foto/video