Nikon med Obama-objektiv

Nikon med "Obama-objektiv"

Samme dag som president Obama besøker Oslo, lanserer Nikon et nytt superteleobjektiv for nyhetsfotografering i dårlig lys.

For det var jo nettopp en grå, halvmørk og trist desemberdag som møtte president Barack Obama og internasjonal presse i Oslo på morgenen 10. desember. Vi tipper en del av pressefotografene skulle ha ønsket at Nikons nye objektiv hadde vært tilgjengelig denne dagen. Da ville de kanskje ha døpt det «Obama-objektivet»?

Flere av Nikons seneste kameralanseringer har dreid seg om digitale speilreflekskameraer som egner seg spesielt godt til action-fotografering og raske serieopptak. Ikke minst gjelder dette for Nikon D3s og Nikon D300s. Nå følger selskapet opp med et nytt, lyssterkt superteleobjektiv som også er myntet på actionfotografer.

Vibrasjonsreduksjon

AF-S Nikkor 300mm f/2,8 ED VR II skiller seg fra forgjengeren, som det erstatter, ved at det er utstyrt med Nikons nyeste generasjonen av vibrasjonsreduksjonsteknologi, kalt VR II, og en ny auto/manuell-fokusløsning som ifølge Nikon skal gjøre det ideelt for sports-, action- og naturfotografer.

«Dette objektivet er for seriøse fotografer», skriver Nikon Norge i pressemeldingen, og det er sikkert riktig. Dessverre gjenspeiles det litt for godt i prisen, som er på 53 990 kroner inklusive mva.

Ifølge Nikon vil man med vibrasjonsreduksjonen aktivert vinne hele fire trinn eller mer med lukkertid eller blenderåpning. Det kan utgjøre forskjellen på et vellykket og mislykket nyhets- eller sportsbilde under vanskelige lysforhold, som i Oslo på formiddagen på fredsprisdagen.

Lyssterkt

Det nye objektivet har en moderat vekt på 2,9 kg, noe Nikon hevder vil gjøre det ypperlig for håndholdt telefotografering. Siden det er så lyssterkt, kan det også godt brukes sammen med telekonverter, som øker brennvidden betraktelig.

Samtidig med lanseringen av det nye 300 mm-objektivet har Nikon lansert en ny telekonverter, AF-S Teleconverter TC-20E III, med gummipakninger for fukt- og støvbeskyttelse. Også det nye objektivet har slik beskyttelse mot elementene. Prisen på telekonverteren, som er verdens første telekonverter med asfæriske linser, er satt til 4 990 kroner. Konverteren reduserer lysstyrken med to trinn, men øker samtidig brennvidden med 2x.

Med den nye A/M-modusen i tillegg til de eksisterende M/A- og M-modiene prioriteres autofokus selv om fokusringen berøres under fotografering.

Mer info: www.nikon.no

Les om:

Foto/video