Nikon i rødt, sort og grått

Nikon i rødt, sort og grått

D5300 er forbrukerkamera med entusiast-ambisjoner.

Nikon sikter bredt med sitt nyeste speilreflekskamera, Nikon D5300.

Kameraet er ikke bare myntet på det øvre sjiktet av amatørmarkedet, men er også et kamera i entusiastklassen og har dessuten«en touch av pro».

Slik presenterte Nikon Norge den nye kameramodellen på en pressekonferanse i Oslo torsdag.

Noen vil kanskje hevde at det er Nikon D7100 som er entusiastkameraet blant Nikons speilreflekskameraer, blant annet med større søkerbilde (0,94x forstørrelse og 100 prosent dekning på D7100 mot 0,82x og 95 prosent dekning på den nye D5300).

Men den nye D5300 har egenskaper som gjør at selv ganske kravstore fotografer kan finne kameraet interessant, for eksempel mulighet for serieopptak på opptil fem bilder i sekundet, avansert autofokus med 39 autofokuspunkter, hvorav ni er korsformede, og mulighet for full HD-video med opptil 60 bilderuter per sekund.

Dessuten er tross alt søkerbildet større på D5300 enn på forgjengeren D5200, opp fra 0,78x til 0,82x. Både hos Nikon og konkurrentene er gjerne størrelsen på den optiske speilsøkeren noe som skiller de rimeligste forbrukermodellene fra de dyrere entusiastmodellene.

Wlan og GPS

Den viktigste nyheten med D5300 er kanskje at både wlan og GPS nå er innebygd. Nikon har til nå helst villet selge inn dette som tilleggsutstyr. Men under lanseringen la Nikon stor vekt på å få frem at selskapet nå vil gjøre alt det kan for å tilpasse seg brukernes ønsker om å kunne dele bilder på internett, og at både wlan og GPS er viktige elementer i en slik sammenheng, ikke minst for folk som vil dele bilder med venner og kjente når de er på reisefot.

Kameraet kan kommunisere trådløst med smarttelefoner og nettbrett også når man befinner seg utenfor rekkevidden til et trådløst nettverk.

I praksis betyr dette at det rundt kameraet blir opprettet en trådløs nettverkssone med rekkevidde på «noen titalls meter». Utendørs er det snakk om en rekkevidde på rundt 30 meter. Via en app på telefonen eller nettbrettet er det enkelt å overføre bilder fra kameraet og deretter sende dem videre til venner og kjente fra mobilen eller nettbrettet.

Både iOS og Android er støttet.

Fra nettbrett eller smarttelefon kan man dessuten fjernstyre kameraet, med forhåndsvisning av bildet på enhetens skjerm.

D5300 har fått bedre batterikapasitet enn forgjengeren og skal etter målinger basert på CIPA-standarden holde for minst 600 bilder, noe som er rundt 100 mer enn forgjengeren.

Dette gjelder vel å merke når man ikke benytter wlan eller GPS. Begge deler er med på å tappe batteriet såpass mye at man bør bruke disse funksjonene med måte når man er på reise.

Mindre og raskere

En av de viktigste forbedringene på D5300 sitter under skallet: Fjerde generasjon av Nikons signalprosessor Expeed, altså Expeed 4. Denne skal bidra til å øke hastigheten i alle ledd, gjennom hele kjeden fra motivgjenkjenningen starter opp via autofokuseringen til kameraet har eksponert bildet og foretatt all bildebehandlingen. Dette kan for eksempel omfatte den forbedrede Aktiv D-Lightning-funksjonen, som er Nikons betegnelse på kontrastjustering med forbedringer av høylys- og skyggepartier i bildene.

Som på flere andre kamearer i senere tid har Nikon fjernet det optiske lavpassfilteret også på dette kameraet. Dette skal bidra til skarpere bilder, men for å få fullt utbytte av dette må man gjerne bruke noe dyrere optikk enn de billigste kit-objektivene.

Bildebrikken har samme oppløsning som hos forgjengeren, vel 24 megapiksler, men det dreier seg altså om en nyutviklet brikke som skal være bedre på motivgjenkjennelse enn forgjengeren, ifølge Nikon.

Bedre bilder i dårlig lys

Lysfølsomheten er økt fra maks ISO 6400 til ISO 12.800. Ukalibrert kan man som før oppnå en lysfølsomhet på opptil ISO 25.600.

Tross forbedringene og den økte hastigheten er D5300 blitt litt mindre og lettere enn forgjengeren D5200. Nettovekten på kamerahuset er gått ned med 25 g til 480 g, og bredden er gått ned fire millimeter til 125 mm. Høyden er 98 mm, som før, mens dybden er gått ned med et par millimeter til 76 mm.

Nikon D5300 kommer i salg 14. november og vil kose 6790 kroner inklusive mva. Med kitobjektivet 18-55 mm er prisen satt til 7690 kroner, eller 9490 kroner hvis man velger 18-140 mm-objektivet.

Les om:

Foto/video