Nikon videopionér med D90

NYHET: Med den nye D90 har Nikon laget et speilreflekskamera som også kan brukes til videoopptak.

Publisert Sist oppdatert

Nikon vil at den nye D90 skal bli favoritten til viderekomne fotoamatører. Derfor har Nikon-ingeniørene lagt inn en rekke ganske profesjonelle og semiprofesjonelle egenskaper, for eksempel svært rask responstid og mulighet for serieopptak på 4,5 bilder i sekundet.

I tillegg har Nikon sørget for at kameraet også har en del funksjoner som digitalfotografer har vendt seg til gjennom sin bruk av kompaktkameraer. Den viktigste er trolig video.

Først med video?

Nikon-folkene vil ikke selv bruke beskrivelsen «verdens første digitale speilreflekskamera som kan ta opp video med lyd», men det er trolig det vi snakker om her.

LES OGSÅ: Røff vinterferie med Nikon D300

Ikke minst når det gjelder fokuskontroll og kreativ bruk av dybdeskarphet vil det være stor forskjell på å ta opp video med et speilreflekskamera og med et kompaktkamera.

Nikon kaller videoløsningen sin for D-Movie. Man kan ta opp video i tre formater: 640 x 424 punkter for vanlig tv-visning, 320 x 216 for bruk via e-post og på web, og HD-opptak i 720p-format (1280 x 720 punkter).

Kamera har fått HDMI-utgang (type C med «mini-HDMI»-kontakt), som bør gjøre det enkelt å vise bildene på HD-tv.

12,3 megapiksler

Nikon D90 har mange likhetstrekk med forgjengeren D80 utvendig. Innvendig er det imidlertid store forskjeller. Kameraet har arvet mye teknologi fra det langt dyrere Nikon D300-kameraet.

De viktigste stikkordene for Nikon D90 er effektiv oppløsning på 12,3 megapiksler, innebygd støvfjerning, enda mer avansert bildekontroll enn på tidligere Nikon-speilreflekser, nytt ansiktsgjenkjenningssystem, kreative filmfunksjoner, 3-tommers lcd-skjerm med oppløsning på hele 920 000 punkter og det første digitale speilreflekskameraet fra Nikon med norsk menyspråk – hvilket er på høy tid.

For ordens skyld har Nikons kompaktkameraer, Coolpix-modellene, hatt norske menyer lenge.

Nikon D60 påmontert den nye GPS-enheten GP-1.

Veiledende pris på D90-kamerahuset er 8 490 kroner inklusive mva. Prisen på de tre forskjellige «kit»-løsningene finner du bakerst i artikkelen.

Mellomklasse-kamera

Nikon kaller selv D90 for et «mellomklasse-speilreflekskamera» – selskapet bruker betegnelsen «mid-class SLR» på engelsk. Beskrivelsen skal signalisere at dette er et kamera for dem som ønsker å ta et steg videre fra de minste og enkleste digitale speilreflekskameraene.

I rangeringen av de sju digitale speilreflekskameraene som nå finnes i Nikons produktspekter, havner D90 på den midterste plassen, over D40, D60 og D80, men under D300, D700 og D3.

D40X og D200 er nå tatt ut av produksjon. D80 vil derimot fortsatt bli produsert og solgt, i hvert fall gjennom årets julesalg. Mange forhandlere har gode kampanjepriser på dette kameraet nå, og fra 1. september settes den veiledende prisen ned fra 9 190 kroner til 7 890 kroner for «kit»-løsning enten med 18-70 mm zoomobjektiv eller 18-135 mm zoomobjektiv. I tillegg kan man få D80 med 18-200 mm VR-zoomobjektiv til 10 290 kroner. (VR står for Vibration Reduction, altså teknologi for å minske uskarphet ved håndholdt fotografering på lang lukkertid.)

LES OGSÅ: Canon EOS 450D - bedre enn 40D?

Hos enkelte nettbutikker kan man nå finne D80-kamerahus til under 5 000 kroner.

Høy ISO med lite støy

Nikon blir berømmet for å ha utviklet teknologi som gir mulighet for å bruke ganske høy lysømfintlighet (ISO-verdi) på Nikons speilreflekskameraer med bibehold av lavt bildestøynivå. Ikke minst har det semiprofesjonelle D300 og proffkameraet D3 fått mye ros på dette punktet.

Mye av den samme teknologien benyttes i D90, som har et ISO-omfang på 200-3200 ISO, men som kan utvides til ukalibrert ISO 100 og ISO 6400. I kombinasjon med god vibrasjonsdemping på stadig flere av Nikons objektiver gir dette mulighet til å ta god bilder uten blits selv i ganske dårlig belysning.

Nikon D90 hører hjemme midt på treet i Nikons rangering av selskapets digitale speilreflekskameraer. (Klikk her for større graf.)

Førsteinntrykket av søkeren på D90 er at den gir et ganske stort og lyst søkerbilde. Glasspentaprismet gir 96 prosent søkerdekning med 0,94 prosent forstørrelse og 19,5 mm øyepunkt.

Bedre Liveview

Liveview på speilreflekskameraer er gjenstand for heftige debatter, men uansett hvor stor eller liten anvendelse det er av levende søkerbilde på lcd-skjermen blant speilrefleksbrukerne, er det snart ingen produsenter som tør å droppe denne funksjonen. Nikon D60 er vel blant de få nyere speilreflekskameraene som mangler Liveview.

På D90 er den derimot med, og med flere forbedringer fra for eksempel D300. Den aktiveres enkelt med én knapp (på D300 må man vri på et kommandohjul), og kontrastdeteksjonsfokusen har fått ansiktsgjenkjenning som gjør at kameraet fokuserer raskere. 70 prosent av bildene som tas av hovedmålgruppen til D90, er bilder av andre personer, og derfor er ansiktsgjenkjenning en viktig funksjon.

Nikon hevder forøvrig at man får mer ut av de forhåndsprogrammerte motivprogrammene på D90 fordi Nikons Active D-Lighting- og Picture Control-teknologier aktiveres automatisk.

Dette betyr blant annet at man automatisk får dempet høylys og lettet opp skyggepartier også ved bruk av motivprogrammene.

Active D-Lighting, som justere kontrast, skygge og høylys under opptak, har forøvrig fått fire nivåvalg, mot tre på Nikon D300.

I tillegg detekterer motivprogrammene nå om bevegelsesreduksjon er aktivert eller ikke. Hvis ja, kan motivprogrammene automatisk tilby lengre lukkertid.

Som på mange andre Nikon-speilreflekser kan den innebygde blitsen brukes som trådløs master for å kontrollere opptil to grupper med blitser.

Muligheten for å redigere bildene allerede i kameraet er ytterligere utvidet, med 13 innebygde effekter. En av de nye er en slags omvendt fiskeøye-funksjon, der man kan skape «fisheye»-effekt i vanlige bilder.

All redigering skjer på kopier av originalfilen.

Bildefremvisning direkte fra kameraet, for eksempel med kameraet koblet til en HD-tv, er mulig med flere valg av overgangseffekter og bakgrunnsmusikk.

Nikon D90 med batteripakken MBD-80.

Nikon D90 med eksternblitsen SB-400.

Nikon D90 sett ovenfra med det nye 18-105 mm-objektivet.

Det er mulighet for miniatyrvisning med opptil 72 bilder på skjermen samtidig, og bildene kan også vises i en ny kalenderfunksjon.

GPS

Tilbehørslisten er omfattende. I tillegg til blant annet fjernstyringskabel og batterigrep byr Nikon på GPS-enhet. Den nye GP-1-enheten monteres i blitsskoen på D90, som har en egen kontakt på siden av kamerahuset for kabelen fra GPS-enheten.

GP-1 kan også brukes på D3, D300, D700, D2x, D2Hs, D2Xs og D200 – på noen av dem med en ekstra ti-pinners terminalkabel.

Dessverre er GPS-enheten fra Nikon ganske dyr. Veiledende pris er 2 490 kroner.

GP-1 lagrer posisjon, retning og tidspunkt for når bildene blir tatt.

Prisene

Nikon D90 vil altså få en veiledende pris på 8 490 kroner for kamerahuset.

Velger man «kit» med 18-55 mm VR-zoomobjektiv, blir prisen 9 490 kroner.

Med det nye 18-105 mm VR-zoomobjektivet blir prisen 10 490 kroner, og velger man 18-200 mm VR-zoomobjektivet, må man ut med 13 490 kroner.

Det gjenstår naturligvis å se hva de reelle butikkprisene blir i forhold til Nikons veiledende priser. Salgsstart er satt til 19. september, mens GPS-enheten GP-1 kommer i salg i november.