Nikons nye entusiast-favoritt

Nikons nye entusiast-favoritt

Nikon tror mange vil ha fullformat - og D600.

Stadig flere fotografer og fotointeresserte oppdager at fullformat-størrelse på bildebrikken bidrar til høyere bildekvalitet enn mange har trodd til nå.

Med Nikon D600 kommer Nikon nå fotoentusiastene i møte med et fullformat-kamera som ikke er dyrere enn at også fotografer som ikke har fotografering som levebrød, har råd til det.

Selv om de kanskje må spare litt før de går i fotobutikken.

Fullformat-fordelene har til nå stort sett vært forbeholdt fotografer som kan fakturere sine kunder og som kanskje tjener inn igjen et kamerakjøp på ett fotooppdrag eller to. For fullformat-kameraene har til nå vært veldig dyre.

En av grunnene er at det angivelig koster 20 ganger så mye å produsere en fullformat-brikke som en vanlig APS-C-brikke, som brukes i de fleste speilreflekskameraer for entusiast- og hobbymarkedet.

Stort entusiastmarked i Norge

Nye Nikon D600 er naturligvis for dyrt for forbrukermarkedet. Men med en veiledende utsalgspris på 17 390 kroner for kamerahuset er vi kommet på et nivå som gjør kameraet tilgjengelig for mange fotoentusiaster.

Og dem er det mange av i Norge. – Et stort potensial, sa sjefen for Nikon Norge, Bjørn Mangset, på spørsmål om dette fra PC World da han og produktspesialist Jon Aasen presenterte Nikon D600 for norsk fagpresse.

Nikon D600 kommer i salg om noen få dager, 18. september, og veiledende pris for kamerahuset vil være 17 390 kroner inkludert mva.

Det vil også bli tilbudet i en pakkeløsning («kit») med Nikons nye 24-85 mm FX-objektiv til en samlet pris på 21 790 kroner, som innebærer noe rabatt på objektivet i forhold til om det kjøpes separat.

Storebror Nikon D800 koster til sammenligning 22 190 kroner veiledende, for bare kamerahuset, og selges av flere nettbutikker faktisk til en høyere pris enn Nikons veiledende pris. Grunnen kan være at det til tider har vært leveringsvansker og ventelister på dette kameraet.

Nikon Norge lover at D600 derimot skal finnes «i volum» i fotobutikkene så snart det kommer i salg.

20 ganger raskere

De mest åpenbare forskjellene på Nikon D800 og den nye D600 er at sistnevnte er en god del mindre og D800 har mye høyere oppløsning, 36 megapiksler mot 24 megapiksler på D600.

Men både den reduserte størrelsen – D600 ligger mer på nivå med flaggskipet blant Nikons APS-C/DX-kameraer, D7000 – og den noe lavere oppløsningen kan gjøre D600 mer attraktiv blant fotoentusiaster. Det er en del som synes at D800 er «overkill». 36 megapiksler gir ekstremt store bildefiler.

D600 veier 760 gram uten optikk. Dette er bare 70 gram mer enn D7000.

Samtidig kan man glede seg over at D600 er rundt 20 ganger raskere på bildeprosesseringen enn forrige modellen Nikon hadde i denne klassen, den litt alderstegne D700, som nå synger på siste verset.

Trådløs deling

D600 er også et mye mer moderne kamera. Kobler man til trådløsenheten WU-1b, er det enkelt som fot i hose å dele bilder, via Facebook eller andre kanaler. Har man ikke tilgang til wlan, kan man opprette et adhoc-nettverk med sin smarttelefon, for eksempel en iPhone, og sende bilder via mobilnettet.

De øvrige spesifikasjonene viser at D600 kan ta serieopptak på opptil 5,5 bilder i sekundet, har en pentaprismesøker som viser 100 prosent av motivet (mot bare 95 prosent på D700), lysømfintlighet kalibrert på ISO 100-6400, ukalibrert ISO 50-25 600, Nikon Expeed 3-bildeprosessor som kan håndtere 16-bits bildebearbeiding, og et autofokussystem som kameraet har arvet fra proffkameraet Nikon D4.

Lcd-skjermen er på 3,2 tommer med oppløsning på 921 000 piksler.

Proff-video

D600 har også profesjonelle egenskaper for videoopptak, full HD med 30, 25 og 24 bilder i sekundet, og med kontakt både for ekstern mikrofon og hodetelefon til å kontrollere at lyd-inn-nivået er riktig justert. Ypperlig for eksempel for dem som av og til filmer på konserter med høyt lydnivå, der lyd-inn på standardnivå gjør lyden til en ubrukelig grøt av støy.

Kameraet kan strømme ukomprimert video direkte via HDMI-kabel til monitor eller ekstern videoopptaker. Dermed kan kameraet godt bli en seriøs konkurrent til Canon EOS 5D Mark III, som brukes til profesjonelle videoopptak myntet på kringkastingsbruk.

D600 kan gjøre opptak med intervallutløser til tidsforkortet fotografering som lagrer enkeltbilder som filmfiler. Dermed kan man spille dem av som sammenhengende film med hastighet fra 24 til hele 36 000 ganger raskere enn normalen. Flott for eksempel hvis du vil ha litt fart over soloppgangen.

Les om:

Foto/video