Nobelprisen til it-fysikere

Nobelprisen til it-fysikere

Kao får æren for fiberoptikk, Boyle og Smith fant opp CCD-sensoren.

Årets nobelpris i fysikk går til tre herrer fra dataverdenen. Det er Charles K. Kao, Willard S. Boyle og George E. Smith som får prisen.

Kao får halvparten av prisen på 10 millioner svenske kroner for sin forskning rundt bruk av fiberopptikk, skriver NTB.

I 1966 kom gjennombruddet ved at han klarte å få lyssignaler til å nå 100 kilometer uten å forsvinne helt underveis. I 1970 kom den første ultrarene fiberen, og i 2009 er det hele selve nervesystemet i internett.

- Glede

IKT-Norge jubler via en pressemelding.

- Det er med stor glede IKT-Norge tar imot nyheten om att Charles Kao får årets Nobelpris i fysikk. De oppdagelser han har gjort innen fiberoptikk har vært avgjørende for utviklingen av internett og dagens bredbånd. Det har bidratt til at kommunikasjonssamfunnet vårt ser ut slik det gjør, sier Maria Angell Dupont, prosjektleder i IKT-Norge.

- Det er en viktig symbolikk i denne prisen. Det at den svenske Vetenskapsakademien gir akkurat disse forskerne Nobelpriset i fysikk viser hvor betydningsfull internett-teknologien er. Det viser også i hvor stor grad it-teknologien er integrert i våre daglige liv. Vi kan bara håpe at regjeringen ser hvor viktig det er å satse på forskning innenfor IKT, slik at det en gang blir en norsk forsker som får æren av å motta denne prisen.

CCD-pris

Men det er altså to til som også får «en kvart pris» hver.

Boyle og Smith fant opp den såkalte CCD-sensoren som finnes i digitalkameraer i dag. Lyset kan med CCD gjøre et avtrykk på elektronikk i stedet for på film.

Allerede i 1921 vant Albert Einstein Nobelprisen for arbeidet med teorien om fotoelektrisk effekt - som CCD bygger på.

De to deler den resterende halvparten av pengene.

Foto/video