Nordmenn dårlige til å sikre bildene sine

Nordmenn dårlige til å sikre bildene sine

Vi er i verdenstoppen når det gjelder innkjøp og bruk av skikkelig fotoutstyr, men dårlige til å ta vare på resultatene.

En ny undersøkelse utført av Norstat på vegne av langringsleverandøren Jotta, som blant annet leverer tjenesten PC World Sikker Lagring, avslører nemlig at så mye som 1,5 millioner norske husstander ikke gjør stort for å sikre alle bildene de tar med alle de avanserte kameraene sine.

Ifølge Jotta kan det være noe å ha i mente nå rett etter påske, når mange nok har tatt ekstra mye bilder, om det nå var på hytteferie på fjellet eller på en sandstrand i sydligere strøk. For selv om vi altså er i verdenstoppen både når det gjelder antall kameraer og hvor avanserte de er, og i antall bilder vi tar, er vi visstnok et godt stykke nede på lista når det gjelder å sikre alle minnene.

Skulle uhellet være ute, for eksempel om huset skulle brenne ned, hjelper det nemlig lite om man har bildene lagret på harddisken i pc-en, eller om så liggende på en ekstra harddisk eller NAS. Det er nemlig både dyrt og svært vanskelig å redde data fra harddisker som har vært utsatt for så pass harde prøvelser, og ofte rett og slett umulig. Vanlige harddisker er utstyrt med en rekke mekaniske funksjoner som også har en uvane med å slutte å fungere i ny og ne, slik at det kan være lurt å tenke på lagring utenfor hjemmet om du vil være på den sikre siden.

For vanskelig og for dyrt?

Resultatene fra Norstat-undersøkelsen viser at kun 3 av 10 husstander har lagret bildene sine på en trygg måte om noe skulle gå galt med harddisker eller huset det er lagret i. Hele 71 prosent av de spurte hadde ikke bilder og andre viktige dokumenter lagret utenfor hjemmet. Så mye som 27 prosent av de spurte visste ikke en gang hvordan man går frem for å lagre sikkerhetskopier i skyen, mens 23 prosent rett og slett ikke mente de har tid til å sikre seg skikkelig mot uhell.

Det er også de som ikke ser poenget med ekstern sikkerhetskopiering, eller de som synes løsningene er for tungvinte eller for dyre. 19 prosent av de spurte mente de ikke ha noe behov for å sikre bildene sine, mens henholdsvis 8 og 5 prosent mente det var enten for vanskelig eller for dyrt.

- Mytene om at det er vanskelig og tidkrevende å ta digitale sikkerhetskopier av personlige bilder og dokumenter, de består. Til tross for at man med få tastetrykk enkelt og automatisk kan lagre alle filene i nettskyen, så er milliarder av norske familebilder i risiko for brann og fysisk skade. For mange er det dessverre for sent når ulykken er ute, sier Rabben.

Mange muligheter

Et selskap som Jotta har selvsagt en agenda når de gjør en slik undersøkelse, og selskapet ønsker naturlig nok at flere skal benytte seg av tjenestene de tilbyr. Og tar man utgangspunkt i resultatet i undersøkelsen kan det kanskje være en god ide. Via for eksempel tjenesten PC World Sikkert Lagring tilbyr Jotta opp til to gigabyte lagringsplass i skyen gratis, mens det koster 25 kroner i måneden for 10 gigabyte og 49 kroner i måneden for ubegrenset lagringsplass.

Det er også en rekke andre tjenester å finne på nettet, noen er gratis mens andre kun koster noen kroner i måneden. Google tilbyr for eksempel en lagringstjeneste hvor du blant annet automatisk kan lagre alle bildene du tar med mobiltelefonen din. Tjenesten er gratis opptil én gigabyte om du laster opp via Picasa-programvaren, mens du har ubegrenset plass om du laster opp til Picasa via Google+. For 5 dollar i året, eller rundt 30 kroner, får de utvidet lagringsplassen på Picasa til 20 gigabyte, mens 80 gigabyte koster deg 20 dollar i året, eller litt over 100 kroner. Trenger du mye plass kan du leie helt opp til 16 terabyte, men da er prisen hele 4 096 dollar i året.

Dropbox er en annen populær skylagringstjeneste, hvor det også er lett å dele filene med andre. Også her kan du lagre opptil to gigabyte gratis, mens det koster deg 99 dollar i året for opp til 50 gigabyte, og 199 dollar i året for opptil 100 gigabyte.

Foto/video