Norge på speilrefleks-toppen

Norge på speilrefleks-toppen

I Norge selges det en større andel speilreflekskameraer enn i noe annet land i verden.

Digitalkamerasalget i Norge nådde nye høyder i 2007, med opp mot en halv million solgte kameraer, ifølge Fotorådet.

Det europeiske speilrefleksmarkedet er nå større enn det amerikanske, fastslår Canon.

Av de rundt 500.000 kameraene som er blitt solgt i Norge i 2007, utgjør salget av speilreflekskameraer over 75 000 kameraer.

Innen året er omme, kan tallet ende på opp mot 80 000 speilreflekskameraer, forventer Canon, som er markedsleder både på kompaktkameraer og speilrefleks.

LES OGSÅ: Slik kjøper du digitalkamera

Tallene viser at speilreflekskameraer utgjør minst 15 prosent av det totale kamerasalget i Norge. I land det er naturlig å sammenligne med, ligger andelen på 8-10 prosent.

Ny vekst i 2008

Fotorådet tror speilrfleks-salget vil øke ytterligere i 2008.

- Norge ligger i særklasse når det gjelder speilrefleks, og ingen tror at vi har nådd toppen. Fra 2006 til 2007 blir salgsøkningen cirka 60 prosent. Fotorådets prognose for 2008 er at tallet nærmer seg 100 000 og at hvert femte kameraet som kjøpes i Norge, vil være speilrefleks, sier avtroppende informasjonssjef Knut Førsund i Fotorådet.

LES OGSÅ: - Mange slurvete digitalfotografer

Veksten i speilrefleksmarkedet de siste årene er mye kraftigere enn selv de største optimistene i bransjen hadde forutsett. På det norske markedet hadde filmbaserte speilreflekskameraer sin høyeste markedsandel så tidlig som i 1981, og etter den tid gikk andelen stadig nedover, først og fremst takket være stor vekst i salget av filmbaserte kompaktkameraer.

Men så kom digitalkameraene, og markedet endret seg dramatisk. Vendepunktet for speilreflekskameraer kom da prisene på de rimeligste digitale speilreflekskameraer falt til under 10.000 kroner i 2003. I dag får man kjøpt gode speilreflekskameraer i forbrukerklassen til under 5.000 kroner.

Europa er verdens største speilrefleks-marked, sier Brian Worley, europeisk produksjef hos Canon.

Og veksten fortsetter. Brian Worley, europeisk produksjef hos Canon, var nylig i Oslo og spådde at det kan komme til å bli solgt så mange som 10 millioner speilreflekskameraer i Europa i 2010.

- Europa er verdens største marked for speilreflekskameraer, faktisk større enn USA, fastslo Worley.

Les om:

Foto/video