- Norske brukere påvirker Adobe

– Vi bringer konstruktiv respons fra norske brukere tilbake til Adobe i USA. Og ledelsen lytter.

Publisert Sist oppdatert

Dette sier Adobe-evangelisten Jason Levine til PC World Norge.

Etter at Levine hadde begeistret over 400 Adobe-brukere samlet i Saga kino i Oslo, forsikret han overfor PC World at Adobes ledelse og utvikler er lydhøre overfor kundene, og at responsen fra norske Adobe-brukere blir tatt på alvor.

Adobe-showet i Oslo var et ledd i Adobes «Create Now World Tour», der Adobe sender sine produktspesialister og «evangelister» til 60 byer verden over.

Amerikansk show – norsk beskjedenhet

Jason Levine, som er spesialist på Adobes profesjonelle programvare for videoredigering, har «vært på veien» – som han sier – for Adobe i 12 år og fremstår som en særdeles engasjert foredragsholder. Vi som har sett ham opptre på begge sider av Atlanteren, har nok opplevd at hans atferd på scenen kan virke litt fremmed for et – etter amerikansk målestokk – litt stillferdig europeisk publikum.

Han spøkte litt med det under foredraget i Oslo, men sa til PC World etterpå at det som av og til kan synes som pinlig stillhet, også kan være et gode. – Det kan også bety at tilhørerne virkelig absorberer budskapet vårt, sa han.

Han fremholdt at ikke minst Adobes nye abonnementsordning for programvare, kombinert med en fleksibel sky-løsning, har bidratt til enda mer konstruktiv respons enn tidligere. Grunnen er trolig at flere nå får prøve ut større deler av Adobes programvare, hevdet han.

Tidligere var brukernes Adobe-opplevelser begrenset til de programmene de hadde lisens på, hvilket gjerne var et mindre utvalg, og dessuten begrenset til bare én plattform, Windows eller Mac. Med et Adobe Creative Cloud-abonnement har brukerne nå tilgang til all kreativ programvare fra Adobe og kan benytte programmene både på Windows-pc og Mac.

Mytene om Creative Cloud

Å få bukt med noen av de feilaktige mytene som rår om Creative Cloud var ett av målene som Adobes evangelist-trio hadde lagt opp til foran opptredenen i Oslo.

På Saga kino stilte Adobe-evangelistene Rufus Deuchler og Paul Trani opp sammen med kollega Levine. Deuchler er Photoshop-ekspert, mens Trani foretrekker å jobbe med HTML-kode i Dreamweaver og annen typisk utvikler-programvare.

En av mytene de tre har støtt på, er at et Creative Cloud-abonnement betyr at Adobe-programmene må kjøres via internett. Folk som har brukt Adobe-programmer, vet at dette er heftig programvare som neppe vil fungere særlig godt via nettet. Creative Cloud-løsningen betyr bare at all programvaren kan lastes ned fra nettet. Programmene kjøres lokalt på pc-en eller Mac-en.

En annen myte er at man må laste ned og installere alle de om lag 20 programmene som følger med abonnementet og fylle opp mange gigabyte med diskplass. Det er også galt – det holder å installere de programmene man har bruk for. Man kan gjerne prøve andre og deretter slette dem igjen hvis man ikke trenger dem.

Pådyttes ikke oppdateringer

Dessuten er det en del som er skeptisk til Creative Cloud-løsningen fordi de tror de uavlatelig vil bli pådyttet oppdateringer. Det er riktig at det kommer hyppige oppdateringer via Creative Cloud. Det er rett og slett en del av konseptet at abonnentene skal få raskere tilgang til oppdateringer og nye versjoner enn dem som fortsetter å kjøpe tradisjonell programlisens.

– Men som CC-kunde trenger du ikke oppdatere hele tiden. Fornyelsene tvinges ikke på deg, understrekte Rufus Deuchler til trøst for brukere i grafisk bransje. Der rår det ofte en viss skepsis mot å svitsje til nye programversjoner før de er grundig utprøvd.

Deuchler påpekte også at brukerne ikke trenger å være konstant oppkoblet på internett for at programmene skal virke. Det holder at man er innom en gang i måneden for en lisenssjekk.

Dessuten er det bare en myte at man mister filene sine hvis man sier opp Creative Cloud-medlemskapet, fremholdt han.

– Over alle forventninger

Det var i mai i fjor at Adobe offisielt lanserte Creative Cloud-konseptet. På spørsmål fra PC World om Adobe er skuffet eller positivt overrasket over mottakelsen, svarte Jason Levine at mottakelsen har overskredet alle forventninger.

– Vi fikk to-tre ganger så mange abonnenter som vi hadde ventet i løpet av de første månedene, sa han – men ønsket ikke å oppgi konkrete tall.

På spørsmål om Creative Cloud-abonnementstjenesten har dempet debatten om Adobes høye lisenspriser, svarer Levine at kundene synes å være godt fornøyd over at de nå fritt kan svitsje mellom operativsystemene samt autorisere og deautorisere sine pc-er og Mac-er etter behov.

En kunde kan til enhver tid ha programvaren autorisert på to maskiner, vel å merke for å bruke den på bare én maskin om gangen. De kan når som helst bytte til en ny maskin ved å deautorisere den gamle. Ønsker man senere å gå tilbake til den gamle, er det bare å reautorisere den uten å måtte installere programvaren på nytt.

Muse – «runaway hit»

Programdemonstrasjonene i Saga kino viste til fulle at Adobes programvare er så fullstappet med funksjoner at de færreste greier å holde oversikten. Selv evangelistene bommet noen ganger, så vi.

– Det ser ut til at hvis dere ikke får dyttet flere funksjoner inn i ett program, lager dere bare et tilleggsprogram som folk også må lære seg. Må det være slik?

– Trenden om at profesjonell programvare skal være funksjonsrik, vil nok fortsette også i skyen, svarte Levine. – Men Adobe Muse, vårt nye webdesign-program der man slipper å skrive kode, viser samtidig at det stikk motsatte også er mulig. Dette er enkel og brukervennlig programvare, samtidig som den er myntet på profesjonelle brukere.

Levine sa til PC World at Muse har vært en «runaway hit» for Adobe. – Med dette programmet henvender vi oss til en helt annen brukergruppe enn tradisjonelle webutviklere. Og det passer utmerket for meg. Jeg har ingen som helst intensjon om å bli HTML-ekspert!