Ny 41-megapikselmobil på vei fra Nokia

Ny 41-megapikselmobil på vei fra Nokia

Den nye Windows Phone-mobilen kan bli avgjørende for Nokias fremtid, spår analytikere.

Nokia vil neste uke lansere en oppfølger til fjorårets Lumia 808 PureView, også denne gang med et 41-megapiksel mobilkamera.

Men i motsetning til forgjengeren, som kjørte det utdaterte Symbian-operativsystemet, vil den nye smartmobilen kjøre Windows Phone, ifølge ryktene.

IDGs nyhetstjeneste skriver at den nye mobilen fra Nokia trolig få navnet Lumia 1020, i tråd med Nokias nye navngivningssystem.

- 41 millioner grunner

Nokia har invitert pressen til lansering av nye produkter i New York torsdag 11. juli, og i innbydelsen heter det at det er 41 millioner grunner til å delta på arrangementet.

Dette tolkes naturligvis som et hint om at Nokia er klar med nok et mobilkamera med ekstrem oppløsning.

Oppløsningen på hele 41 megapiksler brutto - altså 41 millioner piksler - er basert på en «oversampling»-teknologi som gjør at man i praksis kan ta bilder med oppløsning på opptil 38 megapiksler i 4:3-format.

I 16:9-format synker oppløsningen til 36 megapiksler.

Nokia beskriver teknologien slik: «Piksel-oversampling kombinerer mange piksler til å utgjøre en enkelt (super-)piksel».

Større bildesensor

Bildesensoren er større enn i de fleste kompaktkameraer, men litt mindre enn Nikons CX-format brukt i Nikon 1-kameraene.

Vi snakker om en CMOS-sensor som i 808 PureView er på 1/1,2 tommer. Lysfølsomheten strekker seg fra ISO 80 til ISO 1600, og mobilen er utstyrt med et Carl Zeiss-objektiv med lysstyrke f/2,4 og en bildevinkel som tilsvarer er 28 mm-vidvinkelobjektiv i 4:3-proporsjoner.

I hvilken grad disse spesifikasjonene vil være endret på årets nykommer, er ukjent.

En av fordelene med Nokias sensorløsning er at kameraet gir gode muligheter for digital zoom uten at bildekvaliteten blir så dårlig som vi er vant til fra digital zooming med vanlige mobilkameraer, med blant annet kraftig pikselering som resultat.

En annen funksjon skal være muligheten til å lagre to versjoner av hvert bilde, et høykvalitetsbilde i full oppløsning og en kopi på fem megapiksler som enkelt kan deles på nettet.

Det er ellers ventet at den nye mobilen vil ha en 4,5-tommers lcd-skjerm med oppløsning på 1280 x 768 piksler, en to-kjerneprosessor og 32 gigabyte intern lagringsplass.

Unik bildekvalitet

Analytiker Malik Saadi hos markedsanalysefirmaet Informa Telecoms & Media sier han tror den nye Nokia-mobilen vil by på en bildekvalitet som vi hittil ikke har sett fra noe mobilkamera, fordi Nokia nå har fått tid til å tilpasse sin kamerateknologi til Windows Phone-operativsystemet og i tillegg utvikle avansert bildestabilisering.

Viktig for Nokia - og for Windows Phone

Nokia bestemte seg for å satse på Windows Phone-operativsystemet da det ble klart at Symbian ikke lenger ble levnet særlig gode fremtidsutsikter. Men i første kvartal i år har Nokia bare solgt 5,6 millioner Windows-mobiler . Selv om dette var et steg i riktig retning, mener analytikerne at det ikke er nok til å sikre Nokias fremtid, ifølge IDGs nyhetstjeneste.

Tallene fra første kvartal viser også at Windows Phone-plattformen sliter, for hele 79 prosent av Windows Phone-enhetene som ble solgt i første kvartal, var Nokias modeller. Suksess for Windows Phone synes derfor også å være nært knyttet til om Nokia lykkes.

Analytiker Malik Saadi sier han tror den nye 41-megapikslersmobilen kan få stor betydning for Nokias Lumia-salg dersom produktet får riktig pris. Markedet ønsker en 2-i-1-enhet som kombinerer en god smarttelefon med et godt kamera, ifølge analytikeren.

Hos Gartner sier analysedirektør Roberta Cozza at Nokia nå har utsikter til bedre støtte enn før fra mobiloperatørene, som har sett seg lei på duopol-situasjonen som iOS og Android har skapt. Mobiloperatørene ønsker seg en sterk aktør på Windows Phone-plattformen, og flere operatører har signalisert at de vil promotere Nokias nye Windows Phone-modeller sterkt, melder IDGs nyhetstjeneste.

Les om:

Foto/video