Ny Adobe Photoshop Lightroom

Ny Adobe Photoshop Lightroom

Adobe har lagt ut en oppgradering til bildeadministrasjons-programmet Lightroom.

Nyhetene i 1.2-versjonen av Lightroom består først og fremst i feilrettinger og håndtering av RAW-filer fra en rekke nye digitalkameraer.

Adobe Photoshop Lightroom er et program som brukes til å administrere større bildemengder på Mac og Windows-pc. Programmet håndterer blant annet RAW-konvertering og kan dessuten brukes til en del grunnleggende bildebehandling. Bildebehandlingen begrenser seg imidlertid stort sett til justering av hele bilder, uten å gi muligheter til å redigere de enkelte delene av et bilde, slik man kan gjøre i Photoshop.

Den nye Lightroom-versjonen inneholder feilretting knyttet til skriving av XMP-metadata, som i 1.1-versjonen kunne ende opp i en evig runddans når progarmmet forsøkte å skrive data til filer som var lagret offline.

Skjermproblemer rettet

Det er også rettet et problem med skjermvisningen under Windows Vista. 1.1-versjonen viste av og til grå bokser i stedet for miniatyrer av bildene.

Dessuten er det rettet opp en feil som har å gjøre med håndteringen av bildestøy fra bildesensorer som er konstruert etter det såkalte Bayer-mosaikkmønsteret, hvilket vil si de fleste bildesensorene som brukes i digitalkameraene i dag.

På Mac-siden er det blant annet en feilretting for visning av bilder på 30-tommersskjerm knyttet til ATI-grafikkort med 256 MB videominne.

Støtter nye kameraer

Den nye Lightroom-versjonen støtter dessuten RAW-filer fra en rekke nye kameraer, blant andre Canon EOS 40D, Fuji FinePix IS-1, Olympus E-510, Pentax K100D Super, Sony Alfa 700 og Panasonic DMC-FZ18.

Adobe Lightroom og Adobes tilleggsmodul for å behandle RAW-filer, Adobe Camera Raw, benytter felles bildebehandlingsteknologi. De som bruker Adobe Photoshop, Photoshop Elements og Premiere Elements må derfor oppgradere til Adobe Camera Raw versjon 4.2 for at programmene skal være kompatible med Lightroom 1.2.

LES OGSÅ: Enklere Elements

Oppgraderingen til Lightroom 1.2 er gratis for eksisterende Lightroom-brukere. Ordinær pris på programmet er 2 650 kroner inklusive mva.

Les om:

Foto/video