Ny GPS for speilrefleks

Ny GPS for speilrefleks

Forenkler fotografering av himmellegemer.

Pentax lanserer nå en GPS-enhet til sine systemkameraer som i tillegg til å plassere deg på kartet gjør det enklere å fotografere stjernehimmelen.

O-GPS1 er navnet på den nye GPS-enheten, som monteres i kameraets blitssko. Når enheten er aktivert, vil det i bildefilen bli lagret informasjon om lengde- og breddegrader, høyde over havet og UTC-tid. Disse metadataene gjør det enkelt å sortere og arkivere bildene ut fra hvor de er tatt.

Astroracer

Foruten vanlig navigasjonsinformasjon har enheten en rekke andre funksjoner, blant annet elektronisk kompass og Astroracer. Sistnevnte er en funksjon som beregner bevegelsen på stjerner, planeter og andre himmellegemer. Dataene til disse beregningene genereres av kameraets akselerasjonssensor, som deretter flytter kameraets bildesensor for å synkronisere med himmellegemenes bevegelser.

Det er kameraets innebygde løsning for å redusere uskarphet på grunn av kamerarystelser som gjør denne «flyttingen» av bildesensoren mulig. Resultatet er at himmellegemene avbildes som faste punkter i stedet for utydelige streker, noe som vanligvis skjer når man fotograferer himmelen med lang eksponeringstid om kvelden.

Enkel navigering er en funksjon som beregner retning og avstand til et gitt motiv. Man kan dermed lokalisere motivene sine med hjelp av stedsdata i bildene. Slike data kan også legges inn i ettertid ved å laste opp stedsdata skapt av en pc.

Elektronisk kompass

Det elektroniske kompasset på O-GPS1 viser kamerats retning på en lcd-skjerm med stor presisjon, heter det i pressemeldingen fra Pentax.

GPS-enheten er værbestandig og tåler å bli brukt i mye slags vær. Den benytter et AAA-batteri til strømforsyning og tapper derfor ikke kamerabatteriet for strøm.

Pentax O-GPS1 blir tilgjengelig i butikkene i løpet av juli og vil koste cirka 2200 kroner inklusive mva. Den kan benyttes på Pentax-kameraene K-5, K-r og 645D. Distributør er den norske Pentax-distributøren Focus Nordic Norway AS på Rud i Bærum.

Les om:

Foto/video