Ny HD DVD blir kompatibel bakover

Ny HD DVD blir kompatibel bakover

DVD Forum har godkjent en ny standard for HD DVD-plater, med hele 51 gigabyte lagringsplass.

Med de nylig godkjente HD DVD-platene går DVD Forum rett i strupen på Blu-ray, som enn så lenge har en maksimal kapasitet på 50 gigabyte. De nye og større HD DVD-platene ble kjent tidligere i år, men det er først nå de er blitt offisielt godkjent av standardiseringsorganet DVD Forum.

Den nye godkjenningen går under navnet HD DVD 2.0, og omfatter i første rekke plater med tre lag. Platene vil bli hetende HD DVD-ROM (51G).

Normalt sett rommer hvert lag på en HD DVD-plate 15 gigabyte, men under utviklingen av den nye standarden fant Toshiba ut at leseytelsen ble bedre med flere gigabyte per lag, og de nye platene rommer 17 gigabyte per lag. Totalt gir det 51 gigabyte lagringsplass, en gigabyte mer enn Blu-ray.

Heldigvis for alle som var tidlig ute med innkjøp av HD DVD ser det ut til at de nye platene vil fungere også med første generasjon HD DVD-spillere, selv om Toshiba og DVD Forum enn så lenge ikke har bekreftet dette. De optiske leserne som sitter i tidlige HD DVD-spillere skal nemlig være i stand til å lese HD DVD-ROM (51G) uten særlig problemer. Det kan dog være at noen spillere vil kreve en firmawareoppdatering for å kunne lese platene.

Det ble vedtatt mer enn bare en ny og større HD DVD-standard under DVD Forums møte. Det kan du lese mer om her.

LES OGSÅ: HD DVD-prisene stuper

Foto/video