Ny hybrid bildestabilisator

Ny hybrid bildestabilisator

Canon har utviklet en ny og avansert bildestabilisator som kommer i speilrefleksobjektiver i høst.

Canon og erkerivalen Nikon skiller seg fra de andre leverandørene i speilrefleksmarkedet ved at de alltid har satset på optisk bildestabilisator i utvalgte objektiver fremfor elektroniske/digitale stabiliseringsløsninger innebygd i kamerahuset. Nå varsler Canon mer avansert bildestabilisering i kommende objektiver.

LES OGSÅ: Ny Canon-speilrefleks med hd-video

Canon betegner sin nye oppfinnelse som en hybrid bildestabilisator som er den første i verden som kompenserer for både lineære og roterende bevegelser.

Teknologien vil være å finne i utskiftbare objektiver til speilreflekskameraer som kommer på markedet i løpet av 2009, heter det i kunngjøringen fra Canon.

Lang erfaring

Det var på 1980-tallet at Canon begynte å utvikle teknologier som kunne motvirke kamerarystelser. I 1995 lanserte selskapet Canon EF 75-300 mm f/4-5,6 IS USM, verdens første utskiftbare objektiv med optisk bildestabilisator for speilreflekskameraer.

I dag har Canon i alt 21 objektiver i produktutvalget med optisk bildestabilisator.

Den nye hybride bildestabilisatoren kompenserer for lineære rystelser opp og ned og for rystelser som oppstår når kameraet roteres til høyre eller venstre.

LES OGSÅ: Canon EOS 450D - bedre enn 40D?

Plutselig endring av kameravinkel kan gi uskarphet i bildet ved vanlig fotografering, mens uskarphet som oppstår når kameraet beveges parallelt med motivet, er mer fremtredende i makro- og nærbildefotografering, fremholder Canon.

Flere sensorer

Den nye hybride bildestabilisatorteknologien har en vinkelhastighetssensor som registrerer omfanget av rotasjonsbevegelser, og dette er den samme typen som finnes i eksisterende optiske bildestabilisatorer. I tillegg har teknologien en ny akselerasjonssensor som registrerer rystelser som skyldes at kameraet beveges opp eller ned.

Teknologien bruker også en nyutviklet algoritme som kombinerer dataene fra de to sensorene og beveger linseelementene for å kompensere for begge typene bevegelser.

LES OGSÅ: Er lukkertiden viktig?

Hybridteknologien øker effekten av bildestabilisatoren betraktelig under makrofotografering, noe som er vanskelig med tradisjonelle teknologier for bildestabilisering, hevder Canon.

Innen utgangen av året skal vi altså få se om Canons påstander stemmer.

Les om:

Foto/video